tutli_putli 06.12.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Z tego co pamiętam w przypadku nowej budowy czy rozbudowy po sąsiedzku to chyba sąsiedzi są informowani pisemnie z urzędu o tym co bedzie budowane i mają czas na zapoznanie się z planami sąsiada i zgłaszanie wszelkich protestów i wniosków. Jeśli nikt nie protestuje można wtedy zaczynać budowę. Gdzie wtedy byłeś? Teraz już tak nie jest, sąsiedzi nie są informowani. Z planu zagospodarowania wynika, że taka wysokość budynku może być. Sęk tylko w tym, że od mojej granicy budynek stoi 3m z kawałkiem, a od strony południowej sąsiada jest co najmniej 20m wolnej przetrzeni. Nie przypuszczałem, że ktoś tak się "przytuli" do mnie. Poprzedni właściciel, gdy chciał się budować planował budowę na środku, ale nigdy tego nie zrobił. Nowy właściciel przystąpił do działań błyskawicznie. W krótkim czasie miast widoku na pobliskie lasy, jeziora mam beton fundamentów i ścianę z luksferami. To bardzo dziwne - jak staraliśmy się o PNB, parę miesięcy temu wszyscy graniczący z naszą działką byli informowani. Jak niedawno mój obecny sąsiad chciał podwyższyć budynek to 3 x UM wysyłał do nas powiastkę czy nie mamy zastrzeżeń co do tej jego przebudowy. Być może w moim mieście obowiązują inne przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 06.12.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Są przepisy, które mówią,że sąsiedni budynek nie powinien zacieniać zbytnio już istniejących. Powinien być zapweniony dopływ światła słonecznego przez określoną ilość godzin w ciągu doby. Nie pamiętam dokładnie wartości, ani nazwy tego przepisu - może czynni zawodowo budowlańcy coś poradzą... Z drugiej strony taki przepis powinien być zastosowany na etapie projektów i pozwoleń.Co do sąsiada - dom postawiony być może zgodnie z przepisami prawnymi, ale raczej średnio z kulturą współżycia społecznego i zrozumienia innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.12.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Są przepisy, które mówią,że sąsiedni budynek nie powinien zacieniać zbytnio już istniejących. możesz się postarać i przytoczyć ? bo wątpię bardzo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.12.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Rozporządzenie w sprawie WT, paragraf 13. (nie mam orzed soba tekstu, więc nie pyrzytoczę) Można sobie wyrysować i wyliczyc, ale tak na "oko" to budynek musi być wyższy (w podanych warunkach) o około 10m licząc od górnego poziomu okna "przysłanianego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sni6 06.12.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Co do sąsiada - dom postawiony być może zgodnie z przepisami prawnymi, ale raczej średnio z kulturą współżycia społecznego i zrozumienia innych. Co do kultury współżycia społecznego i zrozumienia innych... nie wymagajmy zeby inni wszystko dopasowywali pod nasze widzimisie... Sąsiad zrobił wszystko wedle sztuki i tyle, a to że rybikowi się to nie podoba... no cóż może trzeba było kupić większą działkę, taką zeby samemu się zatroszczyć o odstępy między budynkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.12.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Człowiek się zbudował zgodnie z przepisami. O czym tu gadać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarpenowski 06.12.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Nie ma co naskakiwać na pytającego - a takie odniosłem wrażenie po przeczytaniu odpowiedzi. Można odpowiedzieć bez złośliwości, a nie dowalić, tylko po to żeby się lepiej poczuć. Taka to już chyba nasza narodowa cecha, że nic tak nie cieszy jak cudze nieszczęście. A jeśli można mu jeszcze bezkarnie dokopać to już pełnia szczęścia. Jeśli sąsiad wybudował się zgodnie z przepisami - a z tego co piszesz tak właśnie się zrobił - to trudno, na to już nic nie poradzisz. Jeśli warunki zabudowy zezwalają na budynek piętrowy to trudno mieć pretensję, że wybudowało się parterowy. Taki dom nie buduje się w tydzień - widziałeś chyba jak wytycza budynek lub stawia fundamenty więc wtedy mogłeś ocenić jak daleko będzie budynek od granicy. Skoro wtedy nie zareagowałeś (a być może nie byłoby problemu z przesunięciem budynku - trudno powiedzieć nie znając Waszych sąsiedzkich relacji), to trudno teraz oczekiwać od sąsiada, że będzie burzył dom i budował się dalej od Twojej granicy. Co do spadku na Twoją działkę - jeśli to spadek naturalny to też nie ma się czego doczepić - troszkę inna sprawa jeśli sąsiad nawiózł ziemi i podwyższył swoją działkę. Z dostępem do światła słonecznego faktycznie związane są jakieś przepisy - pamiętam sprawę budowy jednego z wysokościowców w Warszawie, który zaczął zasłaniać oświetlenie komuś w prywatnym mieszkaniu.Była z tego jakaś straszna afera, ale nie pamiętam jak to się skończyło. Reasumując - współczuję, ale trudno coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 26.12.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Po przeczytaniu tego tematu jestem troszke posikany. Mam tylko 2 centy zapasu. A jak się geodeciak pomylił. Jest jakaś tolerancja w pomiarach geodezyjnch. Czy co do milimetra musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 26.12.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Twierdzisz czy pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 26.12.2009 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Twierdzisz czy pytasz? Chyba raczej pyta Też mnie interesuje czy jest jakaś tolerancja,czy wogóle ktoś to sprawdza,przychodzi i mierzy ile jest od domu do granicy??? Hmm lepiej byłoby żeby nieee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.12.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Tolerancji nie ma czasami może ktoś mierzyć i jak będzie upierdliwy to nie odpuści i są duże problemy. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 27.12.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Obecnie mam tylko fundament. Pomyślałem że może na wiosne jeszcze raz geodete wezmę,niechaj pomierzy. I wpisze do dzienniczka,że zgodnie z projektem(chyba). Jak myślicie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.12.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Może być. Zawsze masz wpis kogoś kto ma się na tym znać. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.12.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 ale co to da, i tak inwentaryzację powykonawczą trzeba na koniec zrobić i ona się tu będzie liczyła a nie jakiś wpis w dzienniku, tym wpisem upewnisz się tylko czy dobrze wymurowałeś fundament i pozbędziesz się kilku stówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 27.12.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 A jak wygląda sprawa z okapem(pozwolenie marzec 2009,nowe przepisy lipiec 2009). Nadal musi mieć maksymalnie 0,8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.12.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Powykonawczo to już dom jest cały wybudowany, a w trakcie można coś jeszcze zrobić. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 27.12.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Dokładnie. Można uciec ze ścianą do środka(z dwa centy to nie grożny zwis),można pocyganić na ociepleniu. Gorzej to chyba z okapem będzie. Dlatego pytam czy musi być 0,8 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.12.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jak pomierzył geodeta ukończony budynek sąsiada jest 331cm od granicy z moją działką. jak nie ma jeszcze ocieplenia to sąsiad da styropian 30cm i będzie gites, prawie co do centa. Co do zacieniania to tak jak ktoś już napisał - przepis jest prawie martwy bo żeby budynek zacieniał to musiałby być naprawdę blisko i bardzo duży. Koło mojej babci postawili 11 piętrowy blok 10m od granicy posesji a ze 25m od domku i jest gites bo nie zacienia (stoi od strony PdZach) a to że w lecie o 16 nie ma już słońca to nieważne. jak go zaczynali budować (lata 90te) to wogóle nie poinformowali właścicieli sąsiednich posesji (a musieli). Było potem parę spraw w sądzie - okazało sięże postawili ten blok z naruszeniem prawa budowlanego (był budowany podobno nawet w nocy przy wydanym nakazie wstrzymania budowy) no ale zapadł wyrok że co prawda były uchybienia ale wyższy interes społeczny i ble ble ble suma sumarum blok stoi. I co nam Pan zrobi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 28.12.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ogólnie bardzo współczuję ludkom, którzy budują swoje miejsce na ziemi obok pustej działki , mają przez nią widok na lasy i jeziora ( tudzież góry ) i chcą , by pozostało tak w stanie niezmienionym przez stulecia.Współczuję braku wyobraźni.I tyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 28.12.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Wzruszające. A co z okapem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts