Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

konstrukcja domku letniskowego z euro palet

mati1

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące budowy konstrukcji domku letniskowego parterowego z antresolą, bez stałych fundamentów z euro palet lub palet przemysłowych - konkretnie chodzi mi o ściany i dach. Domek miałby następujące wymiary: 5,5 m (szer.) x 8 m (dł.) x 4m (wys.) Czy jest to wykonalne, stabilne i dobre rozwiązanie (szczególnie finansowo). I jeszcze pytanie: jak konserwować i zabezpieczać takie palety przed szkodnikami. Z góry dziękuję za podpowiedź.

Mam pytanie dotyczące budowy konstrukcji domku letniskowego parterowego z antresolą, bez stałych fundamentów z euro palet lub palet przemysłowych - konkretnie chodzi mi o ściany i dach. Domek miałby następujące wymiary: 5,5 m (szer.) x 8 m (dł.) x 4m (wys.) Czy jest to wykonalne, stabilne i dobre rozwiązanie (szczególnie finansowo). I jeszcze pytanie: jak konserwować i zabezpieczać takie palety przed szkodnikami. Z góry dziękuję za podpowiedź.

Nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem. Do takiego domku i tak potrzebujesz pozwolenia na budowę a wiec i projektu, więc szukaj projektanta który potrafi najpierw domek o tak nietypowej konstrukcji policzyć. Z ochroną drewna przed szkodnikami nie ma dziś problemu - jest na to chemia, gorzej z wilgocią. Nie wymyślono niestety nic lepszego niż podniesienie fundamentu ponad poziom terenu i izolację folią / papą i dopiero na to drewno. Czyli w normalnych warunkach nie ma ono nigdy długoczasowego kontaktu z wilgocią. Dlatego położenie palet na glebie IMHO nie wchodzi w grę. Ale pod taki mały domek opłacalna może być płyta fundamentowa zamiast wykopów.

Mam wrażenie, że nie wiesz jak się do tego zabrać a jedynie cena europalet jest dla ciebie do zaakceptowania.

Stąd moja rada - zapomnij. Możesz zaszkodzić w ten sposób nie tylko sobie ale także swojej rodzinie.

Można też ze starych opon zrobić, tez są tanie. Problemy nie większe niz przy budowaniu z palet :)

Akurat ze starych opon wypełnionych ziemią robi się całkiem porządne - czytaj pasywne domki.

Europalety przy tym wysiadają.

Tak czy inaczej trzeba umieć ułożyć te opony i wymaga to olbrzymiej pracy.

Można też ze starych opon zrobić, tez są tanie. Problemy nie większe niz przy budowaniu z palet :)

Akurat ze starych opon wypełnionych ziemią robi się całkiem porządne - czytaj pasywne domki.

Europalety przy tym wysiadają.

Tak czy inaczej trzeba umieć ułożyć te opony i wymaga to olbrzymiej pracy.

Rozumiem że pomysł wyszedł z fazy projektowej i jest w miare szeroko realizowany? Domki pasywne z inner garden. Marchewka wchłaniająca wilgoć w ścianie, rekuperator zbędny, czysta eko! :)

• 4 weeks później...