mati1 05.12.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Mam pytanie dotyczące budowy konstrukcji domku letniskowego parterowego z antresolą, bez stałych fundamentów z euro palet lub palet przemysłowych - konkretnie chodzi mi o ściany i dach. Domek miałby następujące wymiary: 5,5 m (szer.) x 8 m (dł.) x 4m (wys.) Czy jest to wykonalne, stabilne i dobre rozwiązanie (szczególnie finansowo). I jeszcze pytanie: jak konserwować i zabezpieczać takie palety przed szkodnikami. Z góry dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 06.12.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Mam pytanie dotyczące budowy konstrukcji domku letniskowego parterowego z antresolą, bez stałych fundamentów z euro palet lub palet przemysłowych - konkretnie chodzi mi o ściany i dach. Domek miałby następujące wymiary: 5,5 m (szer.) x 8 m (dł.) x 4m (wys.) Czy jest to wykonalne, stabilne i dobre rozwiązanie (szczególnie finansowo). I jeszcze pytanie: jak konserwować i zabezpieczać takie palety przed szkodnikami. Z góry dziękuję za podpowiedź. Nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem. Do takiego domku i tak potrzebujesz pozwolenia na budowę a wiec i projektu, więc szukaj projektanta który potrafi najpierw domek o tak nietypowej konstrukcji policzyć. Z ochroną drewna przed szkodnikami nie ma dziś problemu - jest na to chemia, gorzej z wilgocią. Nie wymyślono niestety nic lepszego niż podniesienie fundamentu ponad poziom terenu i izolację folią / papą i dopiero na to drewno. Czyli w normalnych warunkach nie ma ono nigdy długoczasowego kontaktu z wilgocią. Dlatego położenie palet na glebie IMHO nie wchodzi w grę. Ale pod taki mały domek opłacalna może być płyta fundamentowa zamiast wykopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.12.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Mam pytanie dotyczące budowy konstrukcji domku letniskowego parterowego z antresolą, bez stałych fundamentów z euro palet lub palet przemysłowych - konkretnie chodzi mi o ściany i dach. Domek miałby następujące wymiary: 5,5 m (szer.) x 8 m (dł.) x 4m (wys.) Czy jest to wykonalne, stabilne i dobre rozwiązanie (szczególnie finansowo). I jeszcze pytanie: jak konserwować i zabezpieczać takie palety przed szkodnikami. Z góry dziękuję za podpowiedź. Mam wrażenie, że nie wiesz jak się do tego zabrać a jedynie cena europalet jest dla ciebie do zaakceptowania. Stąd moja rada - zapomnij. Możesz zaszkodzić w ten sposób nie tylko sobie ale także swojej rodzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.12.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Można też ze starych opon zrobić, tez są tanie. Problemy nie większe niz przy budowaniu z palet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 07.12.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 z plastikowych butelek tez mozna zrobic:0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 07.12.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 z plastikowych butelek tez mozna zrobic:0 http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Nauczyciel-zbudowal-dom-z-plastikowych-butelek,wid,9150860,wiadomosc.html?ticaid=193d5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 07.12.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 no ja nie żartowałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.12.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Można też ze starych opon zrobić, tez są tanie. Problemy nie większe niz przy budowaniu z palet Akurat ze starych opon wypełnionych ziemią robi się całkiem porządne - czytaj pasywne domki. Europalety przy tym wysiadają. Tak czy inaczej trzeba umieć ułożyć te opony i wymaga to olbrzymiej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.12.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Można też ze starych opon zrobić, tez są tanie. Problemy nie większe niz przy budowaniu z palet Akurat ze starych opon wypełnionych ziemią robi się całkiem porządne - czytaj pasywne domki. Europalety przy tym wysiadają. Tak czy inaczej trzeba umieć ułożyć te opony i wymaga to olbrzymiej pracy. Rozumiem że pomysł wyszedł z fazy projektowej i jest w miare szeroko realizowany? Domki pasywne z inner garden. Marchewka wchłaniająca wilgoć w ścianie, rekuperator zbędny, czysta eko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.12.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Poczytaj sobie np. tutaj:http://www.greenhomebuilding.com/earthship.htmi nie bądź niedowiarkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.12.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 i nie bądź niedowiarkiem. Ale ja lubię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witsing 02.01.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 z plastikowych butelek tez mozna zrobic:0 No można oglądając byłem pod wrażeniem . Niestety raczej nie w Polsce http://zagony.ru/2009/12/30/dom_iz_butylok_36_foto.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts