kijanka9 05.12.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witam, Prawie na 99% jesteśmy zdecydowani na dom w rezedach Archonu. Spełnia on prawie wszystkie nasze wymagania i podoba nam się z wyglądu. Oto domek http://archon.pl/images/products/m48fed0b652b0a/289.jpg http://archon.pl/images/products/m48fed0b652b0a/290.jpg i w środku: http://archon.pl/images/products/m48fed0b652b0a/projekty_domow_REZEDY_parter_duze__706.jpg http://archon.pl/images/products/m48fed0b652b0a/projekty_domow_REZEDY_poddasze_duze__707.jpg Parę rzeczy planujemy zmienić (głównie okna). To nasze pomysły: http://lilek26.e-linki.pl/parter%20-%20zmiany.jpg http://lilek26.e-linki.pl/poddasze%20-%20zmiany.jpg Poddaję pod krytykę i czekam na opinie i spostrzeżenia Może znajdzie się jeszcze ktoś, kto również ma chętkę na ten dom, lub jest nawet w trakcie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 07.12.2009 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Może ktoś mi doradzi jak jeszcze usprawnić wnętrze?Wacham się jeszcze czy zamykać kuchnię od salonu, czy nie. Wydaje mi się że jak zamknę to oba pomieszczenia będą ustawniejsze. Ale może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi29 15.12.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Cze.Bardzo fajne rozwiazania na tym etapie budowy.W wiekszosci postapilbym podobniejest to niewatpliwie najbardziej reprezentatywne miejsce strefy dziennej domu.zycze powodzenia w budowie.Ja zaczynam na wiosne a moj wybor padl na dom w lobeliach 3 z archonu.dlugo szukalem ale mysle ze bylo warto...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 19.12.2009 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 adi29 dzięki za odpowiedź Co do kominka, to rozważam pozostawienie go, ale napewno nie w tym miejscu co jest na planie, ponieważ na tej ścianie chciałabym podczas większych uroczystości rozstawiać stół. Nie mam jeszcze pojęcia jak to rozwiązać, może architekt pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwka5005 27.12.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Witamy My również mamy zamiar budować Dom w rezedach z Archonu... Kijanka9 czy zmiany które pokazałaś na forum są ostatnimi czy coś jeszcze zmieniałaś? My zamierzamy poszerzyć garaż o 60cm, zamienić kuchnię z pokojem (kuchnia będzie zamknięta), w przypadku okien zamierzamy zrobić tak jak Ty. Nie rezygnujemy z pralni, rezygnujemy za to z kominka. Na jakim etapie budowy jesteś? Serdecznie pozdrawiamy, Sylwia i Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daria.k 10.01.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 witam z mężem również budujemy ten domek kijanka widzę,że nawet prawie te samy zmiany chcemy wprowadzić. chcemy zlikwidować kilka okien tak,aby pomieszczenia były bardziej ustawne cieszę się, że ktoś wreszcie buduje ten dom, będzie można ewentualnie dyskutować o pojawiających się problemach podczas budowy oby było ich jak najmniej! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 10.01.2010 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dopiero dzisiaj dostałam powiadomienie o odpowiedziach w wątku Cieszę się że jest nas coraz więcej W grupie zawsze raźniej Sylwka5005 zmiany przeze mnie wklejone nie są jeszcze ostateczne, ale planowane. Ostatecze to będą po wizycie u architekta. Na razie jesteśmy na etapie papierologi i zamierzamy ruszyć na wiosnę z fundamentami (jak się wyrobimy ze wszystkimi papierami bo narazie to idzie jak krew z nosa ) daria.k a Wy już zaczęliście budowę? Co do problemów to też mam nadzieję że będzie ich jak najmniej a najlepiej wcale Zastanawiałm się ostatnio jak najlepiej zagospodarować wnętrze domku. Powierzchi nie ma zbyt dużo a niedługo będzie nas 4 Narazie wpadliśmy na pomysł z mężem jak zagospodarować miejsce pod schodami. Chcemy tą przestrzeń podzielić na pół i od strony gabinetu zrobić biblioteczkę a od strony korytarza szafę. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daria.k 11.01.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 my też jesteśmy na etapie załatwiania papierków a na wiosnę ruszamy będzie nam raźniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwka5005 13.01.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Cieszę się z Wami My bardzo chcieliśmy na wiosnę ruszyć z budową ale los bywa przewrotny...Nie wiem jak u Was ale naszym zdaniem tak naprawdę najtrudniej rozpocząć budowę Papierkowe sprawy trwają długo, no i też kto wie co może się zdarzyć po drodze...Ale mam nadzieję,że dołączymy do Was niedługo-co jak co ale w tym roku musimy rozpocząć budowę Tymczasem życzę by wszystko szło po waszej myśli-kijanka9 i daria.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 14.01.2010 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Sylwka5005 i wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pozwa 14.01.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam, my też chcemy budować dom w rezedach. Niestety jesteśmy z tym jeszcze w polu bo nie mamy nawet działki, ale juz wszystko planujemy. Jesteśmy oczywiście zainteresowani wymianą uwag i oczywiście zdjęć! Oto jakie chcemy wprowadzić zmiany: - zlikwidować środkowe okno pomiędzy kuchnią a salonem. - pozbyć się drzwi kuchennych wychodzących na hol (w powstałym w ten sposób narożniku kuchennym da sie jeszcze wstawić niewielki stół barowy i krzesła a z drugiej strony ścianki od strony holu powiesić np. duże lustro). Kuchnie od salony planujemy oddzielic drzwiami przesuwnymi co pozwoli otworzyc lub zamknac przestrzen kuchenno-salonowa - na poddaszu planujemy wygospodarować garderobą z wejściem z sypialni (pokój 4) kosztem pokoju 5. - w miejsce drzwi balkonowych dac okna, a w miejsce okna, jedne drzwi (w ten sposob sypialnia mialaby jedne drzwi balkonowe i jedno okno, a utworzona garderoba jedno okno) Nad ta garderoba jeszcze sie zastanawiamy, bo pokoj 5 bylby chyba dosc maly wtedy? (ok 9m2) Kolezanka podpowiedziala mi jeszcze ze garderobe mozna zrobic tam gdzie jest teraz pralnia, a pralnie da sie zrobic w kotłowni. Co myslicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 14.01.2010 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam, my też chcemy budować dom w rezedach. Niestety jesteśmy z tym jeszcze w polu bo nie mamy nawet działki, ale juz wszystko planujemy. Jesteśmy oczywiście zainteresowani wymianą uwag i oczywiście zdjęć! Oto jakie chcemy wprowadzić zmiany: - zlikwidować środkowe okno pomiędzy kuchnią a salonem. - pozbyć się drzwi kuchennych wychodzących na hol (w powstałym w ten sposób narożniku kuchennym da sie jeszcze wstawić niewielki stół barowy i krzesła a z drugiej strony ścianki od strony holu powiesić np. duże lustro). Kuchnie od salony planujemy oddzielic drzwiami przesuwnymi co pozwoli otworzyc lub zamknac przestrzen kuchenno-salonowa - na poddaszu planujemy wygospodarować garderobą z wejściem z sypialni (pokój 4) kosztem pokoju 5. - w miejsce drzwi balkonowych dac okna, a w miejsce okna, jedne drzwi (w ten sposob sypialnia mialaby jedne drzwi balkonowe i jedno okno, a utworzona garderoba jedno okno) Nad ta garderoba jeszcze sie zastanawiamy, bo pokoj 5 bylby chyba dosc maly wtedy? (ok 9m2) Kolezanka podpowiedziala mi jeszcze ze garderobe mozna zrobic tam gdzie jest teraz pralnia, a pralnie da sie zrobic w kotłowni. Co myslicie? Pozdrawiam Bardziej pasowała by mi ta druga opcja - czyli garderoba w pralni a pralnia na dole. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak chcesz podzielić ten pokój nr 5. Co do kuchni, to też chcemy ją zamknąć ale od strony salonu. Chodzi mi głównie o wygodę noszenia zakupów czy wynoszenia śmieci - nie trzeba będzie tego robić przez salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daria.k 14.01.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Sylwka mam nadzieję,że wam również uda się jak najszybciej rozpocząć budowę ! moim zdaniem pokój nr 5 stałby się faktycznie mały a i tak jest chyba najmniej ustawny ze wszystkich pokoi w domku. Zastanawiałam się nad tym także, jak wygospodarować garderobę ale nic mi nie przychodzi do głowy.. chyba u nas pozostaną szafy w pokojach... bo pralni nie zlikwidujemy bo zawsze chciałam mieć co do zamykania salonu zamkne go od strony kuchni tak,aby zapachy nie roznosiły się po całym domu.. z drugiej jednak strony chciałam mieć na dole dużo przestrzeni, więc nie wiem jak to pogodzić... i jeszcze zlikwidujemy łącznie chyba z 6 okien pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwka5005 15.01.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Witam, my też chcemy budować dom w rezedach. Niestety jesteśmy z tym jeszcze w polu bo nie mamy nawet działki, ale juz wszystko planujemy. Jesteśmy oczywiście zainteresowani wymianą uwag i oczywiście zdjęć! Oto jakie chcemy wprowadzić zmiany: - zlikwidować środkowe okno pomiędzy kuchnią a salonem. - pozbyć się drzwi kuchennych wychodzących na hol (w powstałym w ten sposób narożniku kuchennym da sie jeszcze wstawić niewielki stół barowy i krzesła a z drugiej strony ścianki od strony holu powiesić np. duże lustro). Kuchnie od salony planujemy oddzielic drzwiami przesuwnymi co pozwoli otworzyc lub zamknac przestrzen kuchenno-salonowa - na poddaszu planujemy wygospodarować garderobą z wejściem z sypialni (pokój 4) kosztem pokoju 5. - w miejsce drzwi balkonowych dac okna, a w miejsce okna, jedne drzwi (w ten sposob sypialnia mialaby jedne drzwi balkonowe i jedno okno, a utworzona garderoba jedno okno) Nad ta garderoba jeszcze sie zastanawiamy, bo pokoj 5 bylby chyba dosc maly wtedy? (ok 9m2) Kolezanka podpowiedziala mi jeszcze ze garderobe mozna zrobic tam gdzie jest teraz pralnia, a pralnie da sie zrobic w kotłowni. Co myslicie? Pozdrawiam My kuchnię zamieniamy z pokojem więc w sumie będzie podobnie jak u Ciebie i ten pomysł z drzwiami przesuwnymi jest fajny Chcesz zlikwidować okno między kuchnią a salonem-dobry pomysł. Zresztą co do okien podobają mi się Twoje plany Jednak nie widzę tego pokoju nr 5. Domek ogólnie nie jest jakiś super duży ale wszystko jest fajnie rozłożone. U nas pralnia zostaje na swoim miejscu. Kotłownia w garażu-będziemy go poszerzać. Zaś w kotłowni będzie podział na spiżarkę i szafę pod schodami na jakieś miotły, odkurzacze itd. O garderobie nie myśleliśmy-decydujemy się na szafy My teraz mieszkamy w pokoju ok 9 m2 i uwierz ciężko jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 19.01.2010 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Dzisiaj w końcu coś się ruszyło z papierami (od września ). Odebraliśmy papiery z geodezji o podziale działki i teraz pędzimy do notariusza. Mam nadzieję że dalej terminy będą już krótsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagiel76 25.01.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam ! Planujemy budowę domu i zastanawiamy się nad projektem OLIWKA z garażam dwustanowiskowym i ewentualnie "Dom w Rezedach" możecie coś podpowiedzieć?, ewentualnie skierować na jakieś forum? Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 01.02.2010 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Hej. Jak tam postępy w pracach? My jutro jedziemy do notariusza podpisać akt własności działki a zaraz po nim do architekta, żeby wprowadzić zmiany do projektu i zrobić adaptację. No i mam dylemat z tą lukarną nad wejściem. W tej formie co jest mi nie odpowiada (chodzi mi o drzwi balkonowe w łazience, i o to że na balkon nie da się przez nie wyjść bo go poprostu nie ma). Czy zamiast lukarny zaprojektować balkon z wyjściem na niego z pokoju, a w łazience wstawić okno, czy wstawić tam dwa okna zamiast drzwi. Jeśli to drugie rozwiązanie to co wtedy z tą barierką? Zostawić czy likwidować. A jak będzie u was? Tak jak w projekcie, czy coś bedziecie zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwka5005 07.02.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Hej. Jak tam postępy w pracach? My jutro jedziemy do notariusza podpisać akt własności działki a zaraz po nim do architekta, żeby wprowadzić zmiany do projektu i zrobić adaptację. No i mam dylemat z tą lukarną nad wejściem. W tej formie co jest mi nie odpowiada (chodzi mi o drzwi balkonowe w łazience, i o to że na balkon nie da się przez nie wyjść bo go poprostu nie ma). Czy zamiast lukarny zaprojektować balkon z wyjściem na niego z pokoju, a w łazience wstawić okno, czy wstawić tam dwa okna zamiast drzwi. Jeśli to drugie rozwiązanie to co wtedy z tą barierką? Zostawić czy likwidować. A jak będzie u was? Tak jak w projekcie, czy coś bedziecie zmieniać? Ja mogę osobiście polecić dwa okna zamiast drzwi. Oczywiście barierka wówczas zostaję wyrzucona. My tak zamierzamy zrobić bo aktualne rozwiązanie nie podoba się nam. Sąsiadka ma drzwi z barierkami bez balkonu i wygląda to dziwnie...Oczywiście zrobisz jak zechcesz-absolutnie nie narzucam swojego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 07.02.2010 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Okazuje się że to nie są drzwi tylko takie dłuższe okna. Narazie przód zostawiliśmy tak jak jest, tylko na bocznym balkonie nie będzie wyjścia z dwóch pokoi tylko z jednego (z dużej sypialni) a reszta to okna. W następnym tygodniu składamy wniosek o warunki zabudowy. Mam nadzieję że pójdzie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kijanka9 07.02.2010 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 My zdecydowaliśmy się na projekt domu w Rezedach. Będziemy się budować na wiosnę. Ciężko ci podpowiedzieć bo nie znam drugiego projektu i nie wiem czego szukasz dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts