Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki - krok po kroku

honzik

Recommended Posts

Przekopałem się przez to forum (chociaż przyznaję - utknąłem na 82 stronie tematów... :) i nie znalazłem tematu, w którym by ktoś opisał jak kupić działkę na kredyt. Znalazłem parę artykułów w sieci, ale dość zdawkowych. Jak zatem powinna wyglądać kolejność?

1. znajduję działkę

2. biorę od sprzedającego numer działki

3. sprawdzam w planie zagospodarowania przestrzennego, czy mogę na niej wybudować to, co bym chciał wybudować i tak, jak bym chciał. Jeśli nie ma PZP, to występuję o WZ.

4. sprawdzam księgi wieczyste, czy nie ma hipoteki, służebności i innych wad prawnych, a właściciel jest właścicielem

5. jeśli pasuje, to podpisuję umowę przedwstępną, wpłacam zaliczkę

6. podpisuję umowę kredytową z bankiem

7. akt notarialny

Proszę o wszelkie uwagi. Na którym etapie powinienem się zainteresować kredytem, tzn jakoś wstępnie zbadać zdolność kredytową? Czy bank mi udzieli jakiejś wiążącej odpowiedzi nie dotyczącej konkretnej działki, że np. udzieli mi kredyt od kwoty X do kwoty Y, czy też jednak muszę mieć do tego celu umowę przedwstępną i bank będzie rozpatrywał wyłącznie przypadek KONKRETNEJ działki? Bo nie wiem, co będzie, jeśli się okaże, że ja wpłacę jakiś zadatek, a banki gremialnie uznają, że mi nie dadzą takiego kredytu.

Przepraszam za proste pytania, widzę, że nikt tutaj takich nie zadaje, ale ja po prostu nie mam kogo zapytać - nie znam nikogo, kto ostatnio kupował nieruchomość na kredyt, a działkę to już w ogóle.

Na którym etapie powinienem się zainteresować kredytem, tzn jakoś wstępnie zbadać zdolność kredytową? Czy bank mi udzieli jakiejś wiążącej odpowiedzi nie dotyczącej konkretnej działki, że np. udzieli mi kredyt od kwoty X do kwoty Y, czy też jednak muszę mieć do tego celu umowę przedwstępną i bank będzie rozpatrywał wyłącznie przypadek KONKRETNEJ działki? Bo nie wiem, co będzie, jeśli się okaże, że ja wpłacę jakiś zadatek, a banki gremialnie uznają, że mi nie dadzą takiego kredytu.

hej - kredytem to zainteresuj się jak najszybciej. W szczególności obecnie, gdy podobno banki już nie dają tak chętnie jak 2-3 lata temu. Jak podpiszesz umowę przedwstępną i wpłacisz zadatek, a potem nie dostaniesz kredytu to lipa.

Ostrożnie gdy wpisy w hipotece odnoszą się do instytucji państwowych (ZUS, zaległości w podatku), najlepiej omijać takie działki szerokim łukiem.

Gdy właściciel prowadzi działalność gospodarczą warto sprawdzić czy działka nie jest częścią prowadzonej działalności.