domekz 06.12.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam, jestem tu nowy. Szukałem stron z odpowiedziami na mój problem ale niestety nie znalazłem nic takiego, dlatego pytam tu, i proszę o pomoc, już mam dosyć.Kupiłem działkę z wydanymi już warunkami zabudowy, kupiłem ją własnie dla fajnych warunków. Teraz okazuje się że są one błędnie wydane! I nie można na działce postawić budynku takiego jaki chciałem. Czy mogę iść z tym do sądu i czy mam w ogóle jakieś szanse na wygraną, chodzi o to że zgodziłem się na tamte warunki zabudowy a nie na takie jak teraz chcą mi wcisnąć. Tragedia po prostu. Dodam jeszcze że okazało się że architekt źle wytyczył nieprzekraczalne linie zabudowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 07.12.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Za mało informacji a te które podajesz są mało szczegółowe.Masz warunki zabudowy dlaczego nie wystąpujesz o pozwolenie na budowę.Kto chce zmieniać warunki zabudowy i na jakiej zasadzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekz 07.12.2009 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 To opiszę to dokładniej, dziś się dowiedziałem więcej. Miasto wydało niezgodne z prawem warunki zabudowy. Przez to nie dostałem pozwolenia na budowę ze starostwa. Po zmianie warunków zabudowy na prawidłowe na działce nie da się postawić normalnego budynku chyba że wielkości kurnika w dodatku na końcu działki. Działke kupiłem po zapoznaniu sie z warunkami zabudowy które mi odpowiadały a jak się okazało zostały błędnie wydane. Nie wiem czy dobrze opisałem sprawę w każdym razie mam teraz wielki problem. Architekt robiący nieprzekraczalne linie źle je wyznaczył! Jeśli wystąpie o nowe warunki to będę mógł zbudować chyba altanę w dodatku w beznadziejnym usytułowaniu na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.12.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Starostwo nie ma prawa odmawiać wydania pozwolenia na budowę jeśli warunki zabudowy są ważne.Czy masz decyzje odmawiającą pozwolenia na budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 08.12.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 niestety KPA Art. 154.§ 1. Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony.§ 2. W przypadkach wymienionych w § 1 właściwy organ wydaje decyzję w sprawie uchylenia lub zmiany dotychczasowej decyzji.§ 3. W sprawach należących do zadań własnych jednostek samorządu terytorialnego do zmiany lub uchylenia decyzji, o której mowa w § 1 oraz w art. 155, właściwe są organy tych jednostek. I art 155 i 156http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19600300168 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.12.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Starostwo nie ma prawa kwestionować prawidłowości wydania decyzji wzizt bo to leży w kompetencji gminy. ( organem wyższym jest SKO)Z opisu sprawy nie wynika żeby decyzja wzizt była uchylona lub zmieniona. Narazie są próby wymuszenia zmiany tej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 08.12.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 to chyba aktualne rozporządzenieRozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 7 sierpnia 2008 r. w sprawie wymagań w zakresie odległości i warunków dopuszczających usytuowanie drzew i krzewów, elementów ochrony akustycznej i wykonywania robót ziemnych w sąsiedztwie linii kolejowej, a także sposobu urządzania i utrzymywania zasłon odśnieżnych oraz pasów przeciwpożarowych http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20081530955 i rozumiem, że w par. 4.3 Kolej chyba nie uzgodniła... wina gminy będzie wtedy jeśli nie uzgodniła wz z koleją. Warto sprawdzić, bo jeśli kolej wczesniej uzgodniła, to bym powalczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.12.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Tylko że akurat w tym wątku kolega nic nie napisał o PKP.Jedyna mozliwość zostawić warunki i wystąpić do Ministra Infrastuktury o odstępstwo od warunków technicznych poprzez organ wydający.Powtarzam starostwo nie ma prawa decydować o ważności czy nie decyzji wzizit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 08.12.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 a ja sobie poczytałam o co chodzi, a co nie mogę Powtarzam starostwo nie ma prawa decydować o ważności czy nie decyzji wzizit. może dużo zrobić o jakich odstępstwach piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.12.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A poza tym posty kolegi są szalenie chaotyczne.Proszę zatem o usystematyzowanie:1. Jest obowiązująca decyzja wzizt2. Kolega wystąpił o pozwolenie na budowę3. Czy są jakieś dokumenty, pisma mówiące o brakach?4. Czy kolega dostał decyzję odmawiającą wydania pozwolenia na budowę czy jest to wszystko na gębe ?5. Jakie są podstawy prawne nie wydania pozwolenia na budowę ?5. Czy ktoś oficjalnie zmienił warunki zabudowy ?Po kolei i chronologicznie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.12.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 o jakich odstępstwach piszesz? Można wystąpić o odstępstwo od warunków technicznych do Ministra wydającego rozporządzenie oczywiście odpowiednio to uzasadniając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.12.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 to chyba aktualne rozporządzenie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 7 sierpnia 2008 r. w sprawie wymagań w zakresie odległości i warunków dopuszczających usytuowanie drzew i krzewów, elementów ochrony akustycznej i wykonywania robót ziemnych w sąsiedztwie linii kolejowej, a także sposobu urządzania i utrzymywania zasłon odśnieżnych oraz pasów przeciwpożarowych http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20081530955 i rozumiem, że w par. 4.3 Kolej chyba nie uzgodniła... wina gminy będzie wtedy jeśli nie uzgodniła wz z koleją. Warto sprawdzić, bo jeśli kolej wczesniej uzgodniła, to bym powalczyła Jak by był to ten punkt to starostwo mogłoby co najwyżej zarządać takiego uzgodnienia od inwestora a nie kwestionować linie zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekz 08.12.2009 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Jestem tak wkurzony że się skupić nie mogę, po kolei:-mam ważne wz które otrzymałem z urzędu miasta przed podopisaniem aktu notarialnego na działkę, te wz są bardzo fajne-wystąpiłem o pozwolenie na budowę-starostwo nie wyda pozwolenia na budowę bo zostały źle wyznaczone linie nieprzekraczalne zabudowy (WZ), bez uwzględnienia torów kolejowych będących blisko działki. Prawidłowe naniesienie nieprzekraczalnych linii zmniejsza bardzo teren na którym można się wybudować, po prostu beznadzieja.-jeszcze odmowy nie dostałem ale wiem że dostanę na dniach-nikt nie zmienił wz - podstaw prawnych na nie udzielenie pozwolenia na budowę nie znam, ale wynika to z za bliskich nieprzekraczalnych linii zabudowy od torów kolejowych (osoba nanosząca je prawdopodobnie nie skonsultowała się z koleją bądź nie zwróciła na bliskość torów uwagi, takie ''malutkie'' przeoczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 08.12.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 - podstaw prawnych na nie udzielenie pozwolenia na budowę nie znam, ale wynika to z za bliskich nieprzekraczalnych linii zabudowy od torów kolejowych (osoba nanosząca je prawdopodobnie nie skonsultowała się z koleją bądź nie zwróciła na bliskość torów uwagi, takie ''malutkie'' przeoczenie) W wątku, w którym odpowiadałem nie ma żadnych informacji o odległości od torów kolejowych. Dusia miała więc (do tego postu) informacje ekstraordynaryjne, a na pewno nie powszechnie dostępne. Swoją radę (w innym wątku) w związku z powyższymi informacjami mogę tylko zmodyfikować w ten sposób, że nie widzę większych szans na "wygranie" postępowania administracyjnego z powiatem. Nie liczyłbym też na odstępstwa. Jedyna droga to roszczenie cywilne wobec sprzedającego nieruchomość ("przypadkowo" również wydającego warunki zabudowy). Możliwe jest też zawiadomienie prokuratury (wprowadzenie w błąd kupującego), choć tu na wiele bym nie liczył - to tylko może wzmocnić starania o pozbycie się tej działki bez większych strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekz 08.12.2009 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A co może mi dać postępowanie cywilne oskar? Czego mogę się domagać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 08.12.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 http://www.net4lawyer.com/openlaw/wikka.php?wakka=SzkodaCywilnoprawnahttp://www.net4lawyer.com/openlaw/wikka.php?wakka=SchematSzkodaCywilnoprawnahttp://e-prawnik.pl/domowy/postepowanie-przed-sadem/pozostale-14/artykuly/proces-karny-i-postepowanie-cywilne--wzajmne-zaleznosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.12.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 -starostwo nie wyda pozwolenia na budowę bo zostały źle wyznaczone linie nieprzekraczalne zabudowy (WZ), bez uwzględnienia torów kolejowych będących blisko działki. Prawidłowe naniesienie nieprzekraczalnych linii zmniejsza bardzo teren na którym można się wybudować, po prostu beznadzieja. -- podstaw prawnych na nie udzielenie pozwolenia na budowę nie znam, ale wynika to z za bliskich nieprzekraczalnych linii zabudowy od torów kolejowych (osoba nanosząca je prawdopodobnie nie skonsultowała się z koleją bądź nie zwróciła na bliskość torów uwagi, takie ''malutkie'' przeoczenie) I tutaj wydaje mi się że warunki nic nie mają do rzeczy tylko jakieś rozporządzenie ponieważ zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (Dz. U. z dnia 19 września 2003 r.) (na podstawie których wydawane jest wzizt) § 1. Rozporządzenie określa sposób ustalania w decyzji o warunkach zabudowy wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, w tym wymagania dotyczące ustalania: 1) linii zabudowy; 2) wielkości powierzchni zabudowy w stosunku do powierzchni działki albo terenu; 3) szerokości elewacji frontowej; 4) wysokości górnej krawędzi elewacji frontowej, jej gzymsu lub attyki; 5) geometrii dachu (kąta nachylenia, wysokości kalenicy i układu połaci dachowych). § 4. 1. Obowiązującą linię nowej zabudowy na działce objętej wnioskiem wyznacza się jako przedłużenie linii istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich. 2. W przypadku niezgodności linii istniejącej zabudowy na działce sąsiedniej z przepisami odrębnymi, obowiązującą linię nowej zabudowy należy ustalić zgodnie z tymi przepisami. 3. Jeżeli linia istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich przebiega tworząc uskok, wówczas obowiązującą linię nowej zabudowy ustala się jako kontynuację linii zabudowy tego budynku, który znajduje się w większej odległości od pasa drogowego. 4. Dopuszcza się inne wyznaczenie obowiązującej linii nowej zabudowy, jeżeli wynika to z analizy, o której mowa w § 3 ust. 1. Tu punkt 2 może mieszać, ale on wynika z jakiegoś rozporządzenia. Gdzie masz tą linie PKP od strony drogi czy z tyłu działki ? Idż do starostwa zanim wyślą ci odmowę i dopytaj sie na jakiej podstawie prawnej ( to musi być jakieś rozporządzenie, które określa odległość budynku od torów kolejowych) będzie ta odmowa. Zapytaj jak widzą możliwość wystąpienia do Ministra ( który wydał to rozporządzenie) o odstępstwo. Do gminy pisz ( tak jak ci radzi Oskar) i idź na rozmowę niech ci pomogą prawnie wybrnąć z tej sytuacji. Wklej jakąś mapkę żebyśmy mieli pogląd na całą tą sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 09.12.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 ..to musi być jakieś rozporządzenie, które określa odległość budynku od torów kolejowych.. nie musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 09.12.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 jest rozporządzenie, które określa warunki techniczne dla budowli kolejowych. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19981510987wydane warunki stoją w sprzecznosci z rozporządzeniem. tak przypuszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.12.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 A co wy z tymi warunkami. (wzizt)Zapytam trochę przewrotnie tak:Mamy plan zagospodarowania przestrznennego.Jeśli działka ma powierzchnię 1 ara i leży w terenach budownictwa mieszkaniowego to czy jest ona budowlana czy nie ? Albo działka duża ale poprzecinana w rózne strony infrstrukturą ( woda, gaz, prąd, kanalizacja)Zgodnie z planem jest ale wybudowac się na niej nie da bo nie pozwalają na to warunki techniczne jakim powiny odpowiadać budynki i ich usutuowanie.Tu według mnie mamy podobny przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts