bansz 06.12.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Poradźcie prosze co robić!Mamy piec Defro Eko 15-18 kW. Nie możemy go ogarnąć, ciągle włacza się podajnik. Pali się chwilę dobrze, po czym uruchamia się podajnik i dowala tyle groszku, że gasi płomień. Codziennei w nocy mamy akcję- pobudka chodzi podajnik i gdy przychodzimy do pieca już się nie pali. Mamy dość!Podjacie jakieś rady, może Wasze ustawienia i czy kiedyś też tak mieliście, ze podajnik potrafi np. 5 minut bez przerwy podawać ... Co weekend próbujemy dojść do ładu z piecem (na tygodniu nie ma szans zostawić go samego) i co tydzień to samo. Jak dzwoniliśmy do serwisu, to mówili że to niemożliwe pewno złe ustawienia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.12.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 bo to są złe ustawienia ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bansz 06.12.2009 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 łatwo mówić, ale próbowaliśmy już przeróżnych konfiguracji. Nie podoba mi się ta ciągła niemalże praca podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.12.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 to na bank są źle dobrane parametry pracy kotła .... podaj parametry sterownika na jakich Ci piec pracuje ....czy masz klapkę na czopuchu ? zawór czterodrożny jak ustawiony? pompa jak ustawiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinixxx 06.12.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 bo to są złe ustawienia ...... Albo uszkodzony sterownik. Kiedyś tak miałem zanim zmieniłem piec z groszkowego na olej opałowy, bo nie miał kto nosić i dosypywać. W obecnych czasach olej opałowy suma sumarum wychodzi tyle co eko groszek i nie ma syfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.12.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 pewnie, że może się zdarzyć awaria ..... zawsze może się zdarzyć .... ale wykluczmy najpierw błąd w ustawieniach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 06.12.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Myślę że możesz mieć ustawione zbyt długie przerwy w podawaniu lub zbyt krótkie w podawaniu. Możliwe że żar dostaje się do środka tzn. w kierunku zbiornika, między zbiornikiem a rusztem jest czujnik który pod wpływem wysokiej temperatury załącza na jakiś czas podajnik w celu wypchnięcia żaru. Czyba że czujnik jest uszkodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 06.12.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 pewnie, że może się zdarzyć awaria ..... zawsze może się zdarzyć .... ale wykluczmy najpierw błąd w ustawieniach ....Raczej nie ma takiego sterownika do pieca, aby można było na nim ustawić czas podawania 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.12.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 ddoommiinniikk - a może autor wątku myli pojęcia? kiedy miałam ustawione złe parametry - cuda mi się z piecem działy ....nie dochodził do temperatury , podajnik pracował bez przerw postojowych , a w nocy piec się wygaszał z alarmem ..... dlatego chcę wiedzieć jakie ma ustawione parametry dokładne .... jeśli człowiek jest "zielony" to porusza się w tej materii po omacku i czasem podejmuje decyzje odwrotne do właściwych .... może faktycznie jakaś awaria ... ale nie wyrokujmy zanim nie dowiemy się od autora więcej szczegółów bo nikt tu z fusów nie wróży .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 06.12.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 bo to są złe ustawienia ...... Albo uszkodzony sterownik. Kiedyś tak miałem zanim zmieniłem piec z groszkowego na olej opałowy, bo nie miał kto nosić i dosypywać. W obecnych czasach olej opałowy suma sumarum wychodzi tyle co eko groszek i nie ma syfu. Ciekawa sugestia, w moim 140 metrowym domu zużywam średnio na 12 miesięcy około 3tony eko, czy paląc olejem opałowym wystarczyłoby mi około 800 litrów oleju, czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.12.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 to nie tak... dolicz swoją pracę jako palacza , przykładowo za 4k pln rocznie, następnie dodaj to do kosztów opału 2k pln. RAZEM: 6k pln i wtedy koszt palenia ekogroszkiem i olejem opałowym wychodzi podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 06.12.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 pierwek coś nam tu kit wciskasz ,u siebie palisz dla siebie , za friko a nie za 4 koła na rok , kto liczy takie sprawy a kolega od kotła, odłącz czujnik na podajniku na dzień dwa i zobaczysz co sie dzieje , bo na 99% to będzie wina tego czujnika , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bansz 07.12.2009 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 nasze ostatnie ustawienia, to 15 s. podawanie, 45 s. przerwa, dmuchawa 3,wczorj mieliśmy ustawienia fabryczne,przedwczoraj 20 s. podawanie, 40 s. przerw i tak w koło... Po konsultacjach z serwisem reklamujemy piec.PRAWDPODOBNIE zepsuł się sterownik i dlatego podajnik chodzi non stop... ten piec to nasze przekleństwo. W zeszłym roku cągle zrywało nam zawleczkę, a w tym jescze nie zdołalismygo tak naprwde uruchomić. Weekendy spędzmy przy piecu patrząc co się dzieje i wyłaczając podajnik z wtyczki... jakiś koszmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.12.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 współczuję ... jakiś felerny egzemplarz wam się trafił .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.12.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 to nie tak... dolicz swoją pracę jako palacza , przykładowo za 4k pln rocznie, następnie dodaj to do kosztów opału 2k pln. RAZEM: 6k pln i wtedy koszt palenia ekogroszkiem i olejem opałowym wychodzi podobny. Co do zasady to się zgadzam, ale co do kwot to kolega poleciał w kosmos. Mając kocioł miałowy z natury jest on znacznie bardziej obsługowy od kotła na ekogroszek. Jego obsługa zajmuje mi 0,5h codziennie w sezonie grzewczym. Zakładając sezon jako 160 dni to wychodzi 80h. Wychodzi stawka 50zł/h przy kotle miałowym. Chciałbym mieć taką pracę , że bez wychodzenia z domu płacą mi 50zł/h. Przy kotle na ekogroszek wyjdzie pewnie 3 razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bansz 08.12.2009 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 nowy sterownik juz do nas "jedzie". Mam nadzieję, ze kłopoty z piecem znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts