witus1719504930 06.12.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam ! Mam pytanie w sprawie instalacji CO z kominkiem z płaszczem wodnym.Instalacja będzie prosta bo tylko 2 grzejniki + 1 w łazience i bojler. Więc tak :1.Grzejniki już wiszą, nie chcę puszczać rur po mieszkaniu. Mam wolne pomieszczenie pod mieszkaniem i chciałem się przebić od kominka w podłodze i puścić cała instalacje pod podłogą i tylko powychodzić przy grzejnikach.Czy nie robię jakiegoś błędu, nie będzie przeszkadzać to że instalacja będzie poniżej kominka ?2 Na wielu schematach widzę stosowanie wymiennika ciepła, czy stosować to rozwiązanie w tak małej instalacji ?3.Nie mam jeszcze kominka i zastanawiam się nad kominkiem z rusztem wodnym. Co będzie lepsze ? Może macie jakiś kominek w miarę niedrogi i warty polecenia.4.Rozumiem że pompa C.O. musi być ?Jeszcze wielka prośba czy mógłby mi ktoś opisać jakie średnice rur odkąd dokąd na poniżej podanym schemacie.http://obrazki.elektroda.net/78_1253504037.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.12.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam ! Mam pytanie w sprawie instalacji CO z kominkiem z płaszczem wodnym. Instalacja będzie prosta bo tylko 2 grzejniki + 1 w łazience i bojler. Więc tak : 1.Grzejniki już wiszą, nie chcę puszczać rur po mieszkaniu. Mam wolne pomieszczenie pod mieszkaniem i chciałem się przebić od kominka w podłodze i puścić cała instalacje pod podłogą i tylko powychodzić przy grzejnikach.Czy nie robię jakiegoś błędu, nie będzie przeszkadzać to że instalacja będzie poniżej kominka ? Musi być pompa, a wtedy nie ma przeciwskazań 2 Na wielu schematach widzę stosowanie wymiennika ciepła, czy stosować to rozwiązanie w tak małej instalacji ? Nie ma sensu. Musi być naczynie wzbiorcze otwarte, a wymiennik ma sens tylko wtedy jeśli jest również jakiś inny system grzewczy dla tego układu. 3.Nie mam jeszcze kominka i zastanawiam się nad kominkiem z rusztem wodnym. Co będzie lepsze ? Może macie jakiś kominek w miarę niedrogi i warty polecenia. 4.Rozumiem że pompa C.O. musi być ? Ad 1 Jeszcze wielka prośba czy mógłby mi ktoś opisać jakie średnice rur odkąd dokąd na poniżej podanym schemacie. http://obrazki.elektroda.net/78_1253504037.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts