Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie w sprawie instalacji co z kominkiem

witus1719504930

Recommended Posts

Witam ! Mam pytanie w sprawie instalacji CO z kominkiem z płaszczem wodnym.

Instalacja będzie prosta bo tylko 2 grzejniki + 1 w łazience i bojler. Więc tak :

1.Grzejniki już wiszą, nie chcę puszczać rur po mieszkaniu. Mam wolne pomieszczenie pod mieszkaniem i chciałem się przebić od kominka w podłodze i puścić cała instalacje pod podłogą i tylko powychodzić przy grzejnikach.Czy nie robię jakiegoś błędu, nie będzie przeszkadzać to że instalacja będzie poniżej kominka ?

2 Na wielu schematach widzę stosowanie wymiennika ciepła, czy stosować to rozwiązanie w tak małej instalacji ?

3.Nie mam jeszcze kominka i zastanawiam się nad kominkiem z rusztem wodnym.

Co będzie lepsze ? Może macie jakiś kominek w miarę niedrogi i warty polecenia.

4.Rozumiem że pompa C.O. musi być ?

Jeszcze wielka prośba czy mógłby mi ktoś opisać jakie średnice rur odkąd dokąd na poniżej podanym schemacie.

http://obrazki.elektroda.net/78_1253504037.png

Witam ! Mam pytanie w sprawie instalacji CO z kominkiem z płaszczem wodnym.

Instalacja będzie prosta bo tylko 2 grzejniki + 1 w łazience i bojler. Więc tak :

1.Grzejniki już wiszą, nie chcę puszczać rur po mieszkaniu. Mam wolne pomieszczenie pod mieszkaniem i chciałem się przebić od kominka w podłodze i puścić cała instalacje pod podłogą i tylko powychodzić przy grzejnikach.Czy nie robię jakiegoś błędu, nie będzie przeszkadzać to że instalacja będzie poniżej kominka ?

Musi być pompa, a wtedy nie ma przeciwskazań

2 Na wielu schematach widzę stosowanie wymiennika ciepła, czy stosować to rozwiązanie w tak małej instalacji ?

Nie ma sensu. Musi być naczynie wzbiorcze otwarte, a wymiennik ma sens tylko wtedy jeśli jest również jakiś inny system grzewczy dla tego układu.

3.Nie mam jeszcze kominka i zastanawiam się nad kominkiem z rusztem wodnym.

Co będzie lepsze ? Może macie jakiś kominek w miarę niedrogi i warty polecenia.

4.Rozumiem że pompa C.O. musi być ?

Ad 1

Jeszcze wielka prośba czy mógłby mi ktoś opisać jakie średnice rur odkąd dokąd na poniżej podanym schemacie.

http://obrazki.elektroda.net/78_1253504037.png