Gość 10.01.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Przyznam szczerze ze nie szczególnie interesuje sie ta dziedzina, az do dziś!!!!!Jestem w trakcie projektowania domu, generalnie jestem blisko coraz blizej jakiejs koncepcji, która w koncu spełni moje oczekiwania, a mój architekt mnie w tym utwierdza, w koncu sie na tym zna, przynajmniej tak mi sie wydaje.Poukładane mam pomieszczenia na pietrach, tylkio zgodnie z magicznym kwadratem lo shu i sferami na jakie sie dzieli/ moja przyszłość w nowym domu nie przedstawia się najlepiej!!!!! Musze wiec zmienic rozkład pomieszczeń gdyż umiejscowienie łazienki spowoduje ucieczke z domu pieniędzy, nie wspomne o schodach miały być po środku domu główna ozdoba, tylko jeśli przy tym zostane to wg feng shui wszystko co najwazniejsze czyli zdrowie i pomyslność uleci z mojego domu.I co mam o tym myśleć ???????? Moze mogłam podrzucić ksiązke wczesniej architektowi a moze w ogóle sie tym nie przejmować. POZDROWONKA NIECH TYLKO DOBRE MOCE BEDĄ Z WAMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 10.01.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Nie przeczytałam żadnej mądrej książki nt FENG SHUI ale jak wyszedł preojekt to w którymś ze starych muratorów wyczytałam, że wyszło mi zgodnie z tą zasadą. Okaże się po zamieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 10.01.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Poczytaj w wątku Radiestezja, Feng Shui - porady, doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 10.01.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Moim skromnym zdaniem: sa przy budowie sprawy wazniejsze i mniej wazne. Orientacja budynku np nie zawsze daje sie ustawic tak jak tego wymaga taka czy inna zabobonna praktyka. Podobnie rozklad pomieszczen itp. Jesli chodzi tylko o okraglaki czy trociny w fundamentach, to nie ma problemu- w innej tradycji zamurowuje sie inne rzeczy.A feng shui i inne zabobony maja wplyw na nas glownie przez efekt placebo, a jesli nawet cos poza tym, to jest on (ten efekt) zaniedbywalnie maly w porownaniu z dobrze rozwiazana wentylacja budynku.Stad proponuje hierarchie: najpierw zadbac o podstawy funkcjonalnosci, a jak sie jeszcze da, to bawic sie w feng shui czy co tam kto chce- raczej nie zaszkodzi, a jesli wlascicielowi poprawia samopoczucie, a w dodatku pozwala pochwalic sie przed znajomymi, to tym lepiej.Wschod to nie tylko sama uniwersalna i nieomylna madrosc. A moze te zasady powinny u nas byc stosowane na odwrot? W koncu Chiny to prawie antypody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janu 10.01.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Feng shui nie nazwałbym zabobonem (w końcu jest to suma jakichś ludzkich doświadczeń i przemyśleń), jakkolwiek ktoś mądry (któż to był - pamięc zawodzi, qrczę...) kiedyś powiedział: "Gdzie zaczyna się wiara, tam kończy się rozum".Janu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kradosz 14.01.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Zgadzam się z Janu, kiedyś nie wierzyłam, ale to się zmieniło Pozdrawiam, Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2004 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 A moim zdaniem feng-shui to dorabianie teorii do zdrowego rozsądku. Np. od wielu lat ludzie robią w domach na wiosnę tzw. gruntowne porządki w domach i posesjach wyrzucajac stare niepotrzebne rzeczy czy nawet je paląc (zdaniem feng-shui ograniczające przepływ zdrowej energii), stara polska tradycja mówi też o niestawianiu łóżka na wprost nogami do wyjścia "bo cie wyprowadzą" (w domyśle śmierć) i to samo mamy w feng-shui. Naturalne jest że jasne, pogodne kolory ścian pozytywnie nastarjają ( i to mamy w feng-shui, żadna nowość) i żeby nie siadać na wprost tzw. kantów czy rogów mebli zakończonych trójkątem bo to zła energia (i to mamy w feng-shui), tak więc nie mogę zrozumieć tej swoistej mody i fascynacji z Azji, kiedy z powodzeniem możemy sięgnąć do naszej polskiej, ludowej że tak powiem. Honorata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 14.01.2004 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Sam nie wiem dlaczego, ale zawsze jak temat schodzi na feng shui, radiestezję, makrobiotykę, homeopatię czy podobne "nowe religie", przypomina mi się taki rysunek Mleczki: gość w okularach i białym kitlu mówi do drugiego, o podobnie naukowym wyglądzie (w tle aparatura laboratyjna) mniej więcej tak: "Głupia sprawa, panie docencie, okazuje się, że alkohol i papierosy są cholernie zdrowe!" Ale chińską kuchnię bardzo sobie cenię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 14.01.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Po przeczytaniu początku mojego postu przypomniał mi się inny minikomiks Mleczki: na pierwszym obrazku gość o niezbyt intelektualnym wyglądzie, w bereciku, siedzący za kierownicą autobusu, mówi do mikrofonu: "Dzień dobry, kierowca autobusu nr 367 wita Państwa i życzy Państwu przyjemnej podróży". Dalej widać to co sobie on myśli: "Sam nie wiem dlaczego ...., ale zawsze po półlitrze robię się taki uprzejmy". Sorry za słaby związek z tematem wątku, ale trochę uśmiechu w taki wieczór jak dziś nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Jeśli szukacie dobrego i łatwego podręcznika Feng Shui to polecam tą pozycję http://www.ksiegarnia.wysylkowa.pl/index.php?c=8&nr=294476&PHPSESSID=1074103000a32866cb679 Znajdziecie tam odpowiedź na większość waszych pytań związanych z tym tematem i to na wysokim, światowym poziomie. Bez zbędnych zabobonów, zaklęć, dzwoneczków itp. fałszywych naleciałości. Polecam! Żeby o czymś się wypowiadać trzeba to poznać i coś o tym wiedzieć. A niestety często takie forumowe gadki przypominają rozmowy łysych o zaletach i wadach nowego szamponu do włosów Miłego czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts