Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projektowanie zgodnie z zasadami FENG SHUI WIERZYC CZY NIE

Gość

Recommended Posts

Przyznam szczerze ze nie szczególnie interesuje sie ta dziedzina, az do dziś!!!!!Jestem w trakcie projektowania domu, generalnie jestem blisko coraz blizej jakiejs koncepcji, która w koncu spełni moje oczekiwania, a mój architekt mnie w tym utwierdza, w koncu sie na tym zna, przynajmniej tak mi sie wydaje.Poukładane mam pomieszczenia na pietrach, tylkio zgodnie z magicznym kwadratem lo shu i sferami na jakie sie dzieli/ moja przyszłość w nowym domu nie przedstawia się najlepiej!!!!! Musze wiec zmienic rozkład pomieszczeń gdyż umiejscowienie łazienki spowoduje ucieczke z domu pieniędzy, nie wspomne o schodach miały być po środku domu główna ozdoba, tylko jeśli przy tym zostane to wg feng shui wszystko co najwazniejsze czyli zdrowie i pomyslność uleci z mojego domu.I co mam o tym myśleć ???????? Moze mogłam podrzucić ksiązke wczesniej architektowi a moze w ogóle sie tym nie przejmować.

POZDROWONKA NIECH TYLKO DOBRE MOCE BEDĄ Z WAMI

Moim skromnym zdaniem:

sa przy budowie sprawy wazniejsze i mniej wazne. Orientacja budynku np nie zawsze daje sie ustawic tak jak tego wymaga taka czy inna zabobonna praktyka. Podobnie rozklad pomieszczen itp. Jesli chodzi tylko o okraglaki czy trociny w fundamentach, to nie ma problemu- w innej tradycji zamurowuje sie inne rzeczy.

A feng shui i inne zabobony maja wplyw na nas glownie przez efekt placebo, a jesli nawet cos poza tym, to jest on (ten efekt) zaniedbywalnie maly w porownaniu z dobrze rozwiazana wentylacja budynku.

Stad proponuje hierarchie: najpierw zadbac o podstawy funkcjonalnosci, a jak sie jeszcze da, to bawic sie w feng shui czy co tam kto chce- raczej nie zaszkodzi, a jesli wlascicielowi poprawia samopoczucie, a w dodatku pozwala pochwalic sie przed znajomymi, to tym lepiej.

Wschod to nie tylko sama uniwersalna i nieomylna madrosc. A moze te zasady powinny u nas byc stosowane na odwrot? W koncu Chiny to prawie antypody...

A moim zdaniem feng-shui to dorabianie teorii do zdrowego rozsądku. Np. od wielu lat ludzie robią w domach na wiosnę tzw. gruntowne porządki w domach i posesjach wyrzucajac stare niepotrzebne rzeczy czy nawet je paląc (zdaniem feng-shui ograniczające przepływ zdrowej energii), stara polska tradycja mówi też o niestawianiu łóżka na wprost nogami do wyjścia "bo cie wyprowadzą" (w domyśle śmierć) i to samo mamy w feng-shui. Naturalne jest że jasne, pogodne kolory ścian pozytywnie nastarjają ( i to mamy w feng-shui, żadna nowość) i żeby nie siadać na wprost tzw. kantów czy rogów mebli zakończonych trójkątem bo to zła energia (i to mamy w feng-shui), tak więc nie mogę zrozumieć tej swoistej mody i fascynacji z Azji, kiedy z powodzeniem możemy sięgnąć do naszej polskiej, ludowej że tak powiem.

Honorata

Sam nie wiem dlaczego, ale zawsze jak temat schodzi na feng shui, radiestezję, makrobiotykę, homeopatię czy podobne "nowe religie", przypomina mi się taki rysunek Mleczki: gość w okularach i białym kitlu mówi do drugiego, o podobnie naukowym wyglądzie (w tle aparatura laboratyjna) mniej więcej tak: "Głupia sprawa, panie docencie, okazuje się, że alkohol i papierosy są cholernie zdrowe!" Ale chińską kuchnię bardzo sobie cenię :lol:

Po przeczytaniu początku mojego postu przypomniał mi się inny minikomiks Mleczki: na pierwszym obrazku gość o niezbyt intelektualnym wyglądzie, w bereciku, siedzący za kierownicą autobusu, mówi do mikrofonu: "Dzień dobry, kierowca autobusu nr 367 wita Państwa i życzy Państwu przyjemnej podróży". Dalej widać to co sobie on myśli: "Sam nie wiem dlaczego ...., ale zawsze po półlitrze robię się taki uprzejmy". Sorry za słaby związek z tematem wątku, ale trochę uśmiechu w taki wieczór jak dziś nie zaszkodzi.

Jeśli szukacie dobrego i łatwego podręcznika Feng Shui to polecam tą pozycję http://www.ksiegarnia.wysylkowa.pl/index.php?c=8&nr=294476&PHPSESSID=1074103000a32866cb679

Znajdziecie tam odpowiedź na większość waszych pytań związanych z tym tematem i to na wysokim, światowym poziomie. Bez zbędnych zabobonów, zaklęć, dzwoneczków itp. fałszywych naleciałości. Polecam!

Żeby o czymś się wypowiadać trzeba to poznać i coś o tym wiedzieć. A niestety często takie forumowe gadki przypominają rozmowy łysych o zaletach i wadach nowego szamponu do włosów :D

Miłego czytania :D :D :D