Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie kominów z klinkieru a zapowiadane przymrozki

Recommended Posts

Mam do Was gorącą prośbę. Jutro przychodzi do mnie murarz murować kominy z klinkieru. Za kilka dni mają byc przymrozki. Czy można murować te kominy? Czy do gotowej zaprawy (fugi) można dodawać plastyfikator przeciwmrozowy (do - 8 stopni)? Jak chronić kominy?

A może dać sobie spokój z tymi kominami? Doświadczonych proszę o poradę.

Pozdrawiam.

Odpuścić/odczekać - ale musiałbym czekać aż do wiosny. Dekarz z ekipą zaczyna deskować dach w środę. Potem papa. Myślałem, że odpuszczę kominy. Ale jak odeskuję i opapuję dach to potem bardzo niewygodnie murować te kominy. Deski i papę odrywać w miejscu kominów. Chyba, że odpuszczę komin murowany w szczycie.

Moja zaprawa na budowie. Nawet nie wiem jakiej firmy. Wszystkie pewnie mają podobne wymagania.

Ledwo jednego znalazłem. Zrezygnował mi gość, który miał wymurować w minionym tygodniu. Dopadłem innego. W dwa dni ma wymurować trzy kominy. Przymrozki "widzę" w sobotę i dalej. I co robić?

Pozdrawiam.

Nie wiem jakiej wielkości masz kominy, ale jeżeli ma to zrobić starannie to nie wymuruje trzech kominów z klinkieru przez dwa dni (chyba, że to jakieś malutkie kominy) - tak więc może nie wyrobić się przed mrozami.

Pozdro

Murarz może i twardy choć przeziębiony. Wcześniej nie chciał tego murować. Polecił mi innego gościa, ale ten drugi zrezygnował. Doszedłem do wniosku, że musi on to zrobić, choć wcale się do tego nie garnął. To mnie zależy, jemu raczej nie. Buduję na wsi. Tu nie ma wielu fachowców.

A tak z innej beczki. Może wiecie ile kasuje murarz za murowanie (komina) z cegły klinkierowej?

Pozdrawiam.

Widzę, że nikt ;-) nie płacił za murowanie kominów z klinkieru.

A co u mnie? Murujemy, bez plastyfikatorów. Ma być ok. Jak będzie czas pokaże. Właśnie obejrzałem pogodę. Od soboty 1 stopień poniżej zera. A mnie dodatkowo zabrakło cegły. Szlag może człowieka trafić. W dodatku nie wiem, czy gdzieś w promieniu 80/90 km kupię od ręki. Jutro poszukiwania. W piątek murowanie ?? W sobotę mróz!! Perspektywa nieciekawa. Czy to ma sens?

Pozdrawiam.

Widzę, że nikt ;-) nie płacił za murowanie kominów z klinkieru.

A co u mnie? Murujemy, bez plastyfikatorów. Ma być ok. Jak będzie czas pokaże. Właśnie obejrzałem pogodę. Od soboty 1 stopień poniżej zera. A mnie dodatkowo zabrakło cegły. Szlag może człowieka trafić. W dodatku nie wiem, czy gdzieś w promieniu 80/90 km kupię od ręki. Jutro poszukiwania. W piątek murowanie ?? W sobotę mróz!! Perspektywa nieciekawa. Czy to ma sens?

Pozdrawiam.

Ja bym przerwał murowanie. Szkoda kasy wywalonej na cegłę i robociznę.

Ja bym przerwał murowanie. Szkoda kasy wywalonej na cegłę i robociznę.

Rozpadną się, dlaczego tak piszesz? Masz jakieś przykre doświadczenia w tym względzie? Napisz coś.

Chyba dam sobie siana z tym dokończeniem tego komina. A te dopiero co wymurowane to powinienem chyba pierzyną ocieplić. Patrzę na pogodynkę i widzę, że mogę mieć poważne problemy z tymi wymurowanymi kominami. Za tydzień temperatura ostro pikuje poniżej zera. A może się mylą. A co do ratunku tych postawionych kominów to myślę, że kilka razy dookoła owinę folią, obwiążę czymś tam i może coś z tego będzie. Chociaż nie wiem, czy folia to dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Właśnie myślę o tej wilgoci, która nagromadzi sie pod tą folią. Pozostaje mi zakup kołdry. Niech to szlag .... . Sprawdzam pogodę na kilku stronach internetowych i na każdej jest inna prognoza. Ale na każdej nieciekawa, patrząc pod katem dopiero co wymurowanych kominów. Dwa/trzy stopnie to może jeszcze nie tragedia, ale dziesięć poniżej zera to może wszystko trafić. Pozdrawiam.