pawlok 06.12.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Jakie macie doświadczenia z choinkami w doniczkach?Jakie drzewko - gatunek, wielkość ma najwiekszą szanse by po świątecznym czasie miało szanse zakorzenić się wnormalnym gruncie?Moze podzielicie się jakimiś sprawdzonymi radami, sposobami ? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.12.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 dwa lata temu, miałam w doniczce jodłę kalifornijską - ok 1m. Trzymana była w domu niecały tydzień, potem wysadzona - zima była wtedy (też) ciepła. Odchorowała trochę ale dalej rośnie w ogródku. I była wykopana z gruntu razem z takim......... taką workową niby doniczką przez zaprzyjaźnionego hodowcę. Potem miałam takie małe ok. 0,5 świerczki - z targowiska - ale żyją Ważne, aby bryła była dość duża i wysadzać trzeba szybko (i nie trzymać na ogrzewaniu podłogowym bryła oczywiście korzeniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 07.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ja zrobiłam tak: Jodełka stała w domu jakiś tydzień lub dwa, nie pamiętam. Potem przeniosłam do chłodnej piwnicy a na dwór wysadziłam bodajże koniec kwietnia lub początek maja. Nic nie odchorowała. Rośnie pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 07.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 My kiedyś mięliśmy świerka kłującego w sporej donicy, ale tego nie przeżył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 07.12.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 z tego co wiem częśc drzewek jest hodowana w doniczkach i tej przyjmują sie bez wiekszych problemów ale częśc jest wykopywana a korzenie są przycinane do wielkości doniczki i z tymi bywa różnie moja jodła kakukaska po zdjęciu bombek przyjęła sie elegancko i rosnie sobie zdrowo ale była kupiona w szkółce i rosła w doniczce od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 08.12.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja widziałam kiedyś akcję jak człowiek z zakupioną przez siebie piękną choinką w doniczce wsiadał do autobusu:))) Pan i choinka wsiedli a doniczka nie. Choinka nie miała, korzeni była cięta jedynie wepchnięta w donicę z ziemią Warto zwracać uwagę gdzie się kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 08.12.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Zgadza się z tymi korzeniami.Właśnie założyłem ogród, ale mam malutkie roślinki. Postanowiliśmy, że kupimy jedną choinkę większą żeby ustroić na święta przed domem.W szkółkach zwykłe choineczki takie ok. 1,5 - 2 m kosztują średnio 250 zł (w tych szk. co byłem).No i trafiliśmy do NOMI. Fajna choinka - świerk kłujący ok. 1,6 m za 49 zł w dość dużej doniczce.Wszystko super tylko jak go wsadzałem w ziemie to się okazało, że korzeń został tak zmniejszony, że prawie wcale go nie ma. Ale myślę, że tyle wytrzyma by spełnić swoje zadanie. Wkopałem i już 2 tygodnie jest ok. W lutym wyrzucę - trudno. A jakby zaczęła rosnąć to będę w szoku. (ale na to już nie liczę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 08.12.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 No to pewnie będziesz w tym szoku Mam juz trzy takie drzewka "poświąteczne" z NOMI. Rosną w ogródku i mają się dobrze Jednak podczas Świąt nie stały w mieszkaniu, a na tarasie i pewnie to uratowało im życie No i obfite podlewanie też. A korzenie faktycznie obciachane były bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 08.12.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 nikka55 - no to będę mile i bardzo zaskoczony. Zobaczymy. Tylko,że jak będzie żyć to trzeba będzie trochę przesadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.12.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A korzenie faktycznie obciachane były bardzo. Wczoraj dowiadywałam się o takie choinki w szkółce - sprzedawczyni powiedziała, że to są EKO-choinki - z bardzo przyciętymi korzeniami i mają marne szanse na przyjęcie się w ogrodzie... Ale skoro macie inne doświadczenia w tym temacie, to chyba się skuszę, bo są znacznie tańsze od tych "pełnokorzeniowych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 08.12.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Mi sprzedawca zwrócił uwagę na sposób wykopywania drzewek.Są dostawcy, którzy używają do tego celu specjalnej łopaty hydraulicznej,która wycina "korek" ziemi wokół pnia dokładnie pasujący do donicy.Wówczas, pomimo przycięcia korzeni na średnicę donicy, wokół pnia pozostajedość dużo nieuszkodzonych korzeni.Takie drzewka przyjmują się o wiele lepiej, więc warto pytać o to sprzedawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 09.12.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Ja od kilku lat kupuję żywe świerki na święta - najczęściej marketowe i z doświadczenia mogę powiedzieć tyle: 1. wybierać drzewko z jak największą doniczką (jest szansa, że korzeń będzie większy) 2. przygotować już teraz w ogrodzie dołek na przyszłe drzewko, aby w razie zmarznięcia gruntu nie szarpać się z kilofem (tak niestety męczyliśmy się jednego roku), kupić worek ziemi na późniejsze obsypanie, 3. wnieść do domu najlepiej w Wigilię lub dzień przed, 4. dużo podlewać, 5. wynieść z domu od razu po świętach, można zostawić na jeden dzień w chłodnym pomieszczeniu (klatka schodowa, garaż), albo od razu zakopać w ogrodzie, 6. podlewać zimną wodą pomimo zimy i mrozu. W ubiegłym roku pokusiliśmy się o ponad 2m świerk. http://img166.imageshack.us/img166/2076/choinka028ny8.jpg Wybrałam oczywiście największą donicę, ale mimo to korzeń był mocno obciachany. Razem z workiem jutowym, jakim była otoczona bryła korzeniowa, wkopaliśmy swierk zaraz po świętach (tylko sąsiedzi lekko zdziwieni mówili, że chyba wiosna idzie, skoro w grudniu wkopujemy drzewa w ogrodzie ), dużo podlewaliśmy i świerk pięknie się przyjął, a wiosną wypuścił piękne, nowe przyrosty Poprzednie drzewka były mniejsze - 1-1,5m i również się przyjęły sadzone w identyczny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 15.12.2009 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 No to w sobotę nabyliśmy świerk syberyjski ok 1m - właśnie się aklimatyzuje w nieogrzewanym garażu - zobaczymy co z tego wyjdzie pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 18.12.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Ja dziś dostanę choinkę z lasu, wczoraj wycięta, około 2m wysokości, zastanawiam sie czy uda mi się ją po sylwestrze wsadzić do ziemi i ożywić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 18.12.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Ja dziś dostanę choinkę z lasu, wczoraj wycięta, około 2m wysokości, zastanawiam sie czy uda mi się ją po sylwestrze wsadzić do ziemi i ożywić... nawet święcona woda nie pomoże no chyba, że jednak wykopana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 18.12.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 No to w sobotę nabyliśmy świerk syberyjski ok 1m - właśnie się aklimatyzuje w nieogrzewanym garażu - zobaczymy co z tego wyjdzie pozdrawiam Pawlok My też parę dni temu kupiliśmy taki świerk, tyle że nasz "aklimatyzuje się" na tarasie na uwięzi ze światełek choinkowych Ale mam zamiar na wiosnę wkopać go w ziemię, mam nadzieję, że się przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 18.12.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Ja dziś dostanę choinkę z lasu, wczoraj wycięta, około 2m wysokości, zastanawiam sie czy uda mi się ją po sylwestrze wsadzić do ziemi i ożywić... nawet święcona woda nie pomoże no chyba, że jednak wykopana Jesli sie przyjmie to spokojnie mozecie sadzic rowniez drewno kominkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolan_za 20.12.2019 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Kupuj choinkę w szkółkach leśnych lub u ogrodnika – będziesz mieć pewność, że drzewko jest świeże. Najdłużej w domu wytrzyma drzewko w donicy, ale kupując taką choinkę musisz uważać. Iglaki kupowane na straganach czy w supermarketach najczęściej mają przycinane korzenie lub w ziemię wsadzony jest tylko pień bez korzeni. W Manufakturze sprzedają iglaki ze szkółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta928 04.12.2020 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) O tym samym pomyślałam i również planuje tegoroczne drzewko po "wykonaniu swojej roboty" w święta, przesadzić do ogrodu. Przeczytałam, że trzeba wybrać właściwe drzewko - ważne aby dobrać odpowiedni rozmiar doniczki i zwrócić uwagę aby roślina była właściwie przykorzeniona. Mam jeszcze dylemat, bo nie wiem które drzewko wybrać, zastanawiam się pomiędzyi: Z tego co czytałam jodła ma większe szanse przetrwać wyższe temperatury w domu, ale ten srebrny świerk prezentuje się znakomicie i chyba jednak zdecyduje się na niego. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
punisher20 06.12.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Osobiście przerobiłem 3 choinki z marketów/straganów, zakupione w doniczkach. Żadna się nie przyjęła po wsadzeniu na wiosnę. Wielkości były różne, około 130-180 cm. Świerki, sosny i tuje ze sklepów ogrodniczych w 90% się poprzyjmowały, ale też zależało w którym sklepie się kupowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts