maribar 06.12.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam, Sytuacja na działce pozwala na ułożenie rur kanalizacyjnych (domy -> szambo) w tym samym wykopie co rury wodociągowe (wodociąg -> dom). Wiem że każda z instalacji prowadzona jest na różnych głębokościach. Wykop miałby głębokość ok. 120cm a szerokość 40 lub 50 cm, rury każdej z instalacji umieszczone by były w przeciwnych narożnikach wykopu. Pytanie brzmi czy przepisy tego nie zabraniają. Czy jest jakiś przepis który mówi o minimalnej odległości od siebie tych dwóch instalacji. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 06.12.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 tak przepisy tego nie zabraniaja tak jest minimum a wynosi ono 50 cm od rur miezonych z zewnatrz czyli lycha 60 i do dziela moja kanalizacja glowna idzie na glebokosci ponad 120 wiec kopalem na 120 wode i kanalizacje i tak do samego domu potem byl spadek szykowany pod kanalize choc spadek mam naturalny wiec sie nie przejmowalem zabardzi i dwie studdzienki bo odleglosc 80 metrow od domu do drogi i poszlo az milo acha rora 160 w moim przypadku do wody 3/4 cala musi byc taka bo cisnienie wody bedzie lepsze niz w 1/2 cala pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maribar 06.12.2009 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Dzięki. Więc działamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.12.2009 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 wydaje mi się że przy szerokości wykopu 40 cm określenie że rury będą w przeciwnych narożnikach wykopu jest nieco na wyrost a tak w ogóle to o ile pamiętam ze szkoły to rura kanalizacyjna od rury wodociągowej powinna być oddalona o minimum 1,5 metra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.12.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 ...a może najprościej kopnąć się do lokalnego operatora wod.-kan. i zasięgnąć informacji u niego, bo to on powinien dokonać odbioru techniznego przyłącza. W dużych miastach są określone min. odległości pomiędzy mediami i Twoje rozwiązanie nie przeszłoby. Istotnie woda od kanalizacji powinna mieć min. 1,5 m. .... no ale co "kraj" to obyczaj pzdr J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.12.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Zgadza się- jest to 1,5 m ale mniej to nie jest jakiś straszny błąd i jeśli włąściciel przyłącza wody czyli własniciel działki bo na jego terenie ten odcinek przyłącza jest jego się zgadzają to nie problem . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 07.12.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 W teorii tak to wygląda. U mnie na mapce też była narysowana woda i kanaliza w odstępie 1,5 m. Jednak podczas kopania okazało się, że to nie możliwe i wykopałem jeden dół na szerokość ok 1m. Lokalny ZGK przyjechał na odbiór, popatrzyli i powiedzieli OK, zasypywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 07.12.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Tylko uważaj, bo kopanie jednego dołu o szer. 100 cm i głębokości 130-140 cm może być droższe niż wykopanie dwóch równoległych dołów o szer. 40 cm - jednego o głębokości 130-140 cm (na wodę), a drugiego 100 cm (na kanalizację). U mnie tak było. Wszystko zależy od tego jaki jest grunt... Jak ciężki do kopania (skała), to dwa cienkie rowy mogą być lepszym wyjściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maribar 07.12.2009 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 do 20-30 cm jest warstw ziemi uprawnej. Głębiej czyściutka glina - piękna nadająca się na cegły. W okolicy dawniej były cegielnie. Na głębokości 100cm pogłębiałem fundament szpadlem a glina była jak masło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.12.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 hahaha 1.5 metra odbieral moj dolek z polozobnymi rurami i do czego sie tylko przyczepjal to ze rynny nie moga byc podlaczone do kanalizacji na co ja ze jeszcze niemam dachu i niech da se spokuj i poszlo bez problemow szerokosc dolu to 0.6 a w srodku rora od rory o 0.5 i to w zupelnosci wystarczy 1.5 metra to pewnie przy gminnej kanalizacji gdzie rora ma fi 250 a wodociagowa fi 150 to sie zgodze ze 1.5 metra od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 08.12.2009 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 czyli podsumowując cały wątek: przepisy przepisami, a i tak decyduje wola odbierającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts