Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka automatyka do ogrzewania podłogowego ?

Janusz314

Recommended Posts

Jak sterować ogrzewaniem podłogowym zasilanym z pieca Vitodens 333 ? Od kilku tygodni mieszkamy we własnym domku. W salonie i kuchni mamy podłogówke, w pozostałych pomieszceniach kaloryfery. Dogrzewmy się również kominkiem. Dla ustawiania podłogówki mam regulator temperatury Hydros 100, który wpuszcza w podłogówke ciepłą wodę z pieca, jesli zmierzona przez Hydros temperatura na wyjściu z pieca jest wyższa niż ustawiona na regulatorze. Do regulacji mogę również wykorzystywać zawór zwrotny podłogówki. Pan monter-hydraulik (wykonawca od dewelopera) twierdził, że taki zestaw: Hydros + zawór ma nam wystarczyc do regulacji ogrzewania podłogowego. Problem jest w tym, że nie mam możliwości zaprogramowania (w automatyce pieca) temperatury wody wychodzacej na wejście do podłogówki. Jest to ta samo wyjscie z pieca, która za trójnikiem doprowadza również goracą wodę do kaloryferów. Sterowanie temperaturą wody w tym obiegu odbywa sie poprzez ustawienie porządanej temperatury pomieszczeń ogrzewanych kaloryferami. Piec uwzglednia również temperature na zewnatrz domu (czujka) wiec temperatura podawna przez piec zależy od warunków pogodowych. Dzwoniłem do info-lini Viessmanna. Sugerwoali zakup (1794 PLN netto). Podobno wtedy będe mogł ustawiać temperature na podłogówce automatycznie w zależności od pogody. Pytania: (1) czy instalacja mięszacza ma sens ? (2) Czy mięszacz pozwoli mi na niezależne okreslanie temperatur i OKRESÓW grzania kaloryferów i podłogowki ? Podłogówke chcaiłbym wyłączać na noc. (3) Czy automatyka nie wpowinna zaweirać czujki temperatury w salonie (jak grzeję kominkiem to niepotrzebna jest podłogówka). Dziekuję za wypowiedzi, pozdrawiam, Janusz

domyślam się, że ten "zawór zwrotny" to zawór RTL którym właśnie ustalasz sobie temp podłogówki - rozwiązanie takie sobie ale jeżeli Twoja podłogówka jest malutka - dopuszczalne

serwis Viesmana zaproponował Ci zapewne zawór trójdrożny z siłownikiem sterowany pogodówką - jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie tylko ta cena... Wyłączanie podłogówki na noc jest bez sensu z mojego doświadczenia już lepiej byłoby wyłączać ją na dzień ze względu na jej bezwładność - o ile wogóle ją wyłączać - to nie kaloryfer

Dzieki z uwage. Podłogówka jest na powierzchni około 6o m2, i przyjmijmy, że jest < malutka>. W jaki sposób mam jednak określać nastawienie na zaworze zwrotnym by uzyskac okresloną temperaturę w pomieszczeniach ? Trudno to robić metodą przy rozznych temperaturach zewnętrznych i poźneij patrzeć na termometr za oknem ? Przecież to jakiś horror. Pozdrawaim, janusz

quote="pierwek"]domyślam się, że ten "zawór zwrotny" to zawór RTL którym właśnie ustalasz sobie temp podłogówki - rozwiązanie takie sobie ale jeżeli Twoja podłogówka jest malutka - dopuszczalne

serwis Viesmana zaproponował Ci zapewne zawór trójdrożny z siłownikiem sterowany pogodówką - jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie tylko ta cena... Wyłączanie podłogówki na noc jest bez sensu z mojego doświadczenia już lepiej byłoby wyłączać ją na dzień ze względu na jej bezwładność - o ile wogóle ją wyłączać - to nie kaloryfer

Hej. Mieszacz Viessmann pozwala na sterowanie drugim obiegiem grzewczym. Masz wtedy do dyspozycji dwie krzywe grzewcze, osobne temperatury i godziny grzania dla dwóch obiegów, możesz do tego podłączyć sterowniki pokojowe i jeszce kilka bajerów. To co masz to prawdobodobnie tylko regulacja temperatury na stałe na wylocie na podlogę. pozdr adam

podłogówka 60m2 i zawór RTL to nieporozumienie (podobno do 15-20m2 RTL się jako-tako sprawdza). Przy zaworze RTL nieistotne jest (w uproszczeniu) jak gorącą wodę wpuszczasz do podłogówki i dlatego właśnie układ ma być malutki.

Jak masz kasę to szarpnij się na tą pogodówkę ze sterowaniem zaworem trójdrożnym (sam się nad czymś takim zastanawiam).

Ja mam pogodówkę na zaworze 3 drożnym- tzw. mieszaczu.

Co prawda nie Viessmana tylko ESBE no ale zasada chyba taka sama.

Co by z pieca nie płynęło to on reaguje w oparciu o zadaną krzywą grzewczą.

Jeśli np na zewnątrz jest -5 wylicza temperaturę zasilania np 37C i tak się ustawia aby ba wejściu do rozdzielacza tyle było.

Zapobiega też aby nie przekroczyć 45C na zasilaniu podłogówki ale i to można przestawić.

Jeśli chcesz mieć możliwość odcinania grzania podłogówką pomieszczenia którego nie chcesz przegrzać to polecam zamontować termosiłownik dla tego obiegu i termostat w tym pomieszczeniu(niach) w którym masz inne źródła ciepła np kominek, piekarnik itp. Będzie to działało automatycznie.

Oczywiście to nie wszystkie elementy wymagane w takim systemie.

Pewnie nie masz pociągniętych kabelków więc pozostanie Ci jakiś system bezprzewodowy.

Cenowo to droga impreza ale można to sobie odbić kupując najtańszy kocioł tzn. bez dodatkowej automatyki itp.

Ja tak zrobiłem (De Dietrich MCR24) i nie narzekam.

No te 60 m2 to większe pół mojego domu. Jeśli chcesz wyłączać podłogówkę na noc to napisz czy w tych samych pomieszczeniach są też grzejniki?

Bo jak wyłączać to właśnie grzejniki ( jeśli są w ogóle potrzebne) w taką lekką zimę.

Bezwładność to jest Ci niepotrzebna, Ty chcesz komfortu jak sądzę.

Zdecydowanie dobrze radzi pierwek ,RTL jest Bee przy takiej powierzchni może poszukaj tańszego sterownika pogodowego, wstaw zawór z siłownikiem i omiń ten Twój myślący piec. Ale nie jestem pewien czy tak u Ciebie można, zapytaj jakiegoś instalatora ale takiego bezstronnego !

Hej, dziekuje za wszyskie rady. W pomieszczeniach z podlogowka (salon, jadalnia, kuchnia, przedpokoj) nie mam kaloryferow wiec na razie dogrzewam kominkiem. W przyszlym tygodniu mam spotaknie z hydraulkiem, ktory projektowal i montwowal ten system. Z Waszych wypowiedziwynika, ze zmaina installacji jest KONIECZNA. Zastanawim sie nad rodzajem czujnika, ktory bedzei wspoplpracwoal z automatyka, sterownikami, mieszaczem itp. Jesli dam czujnik zewnetrzny to sterowanei nie bedzei uwzgdlenialo faktu , ze czasami wlaczam kominek i wtedy winno isc z pieca mniej ciepla na podłogówke.Moze jednak lepiej dac czujnik wewnetrzny , bo uwzglelni on ogrzewanie kaominkiem ? Czy wystarczy jeden czujnik w otwarym salonie ? Zauwazylem rowniez, ze w kalorferach (pokoje, lazenki) nie ma termoregilatorow (jak na moim starym mieszkaniu w bloku) ale zawory ogranicizajace przeplywy. To oznacza, ze jesli ceiplo z komina idzei do pokoi to zaden system tego nie uwzgednia. Czy jest sens wymieniac ? Dodam dla zwiekszenia zlozonosci , ze mam jeszcze rekuperacje. Podrawiam , Janusz

A duże wahania temp. są w tych pokojach? Jeśli nie i Tobie to nie przeszkadza to zostaw tak jak jest.

Jeśli jest wentylacja wymuszona to raczej w tych pokojach nawiewa więc ruch powietrza jest "z" a nie "do" więc to ciepło za szybko do Nich nie dotrze.

Nie będę zakładał nowego tematu , mam pytanie : podłogówka 260m2 , zasilana pompą ciepła , w planie mam regulację temp. dla pomieszczeń podzielonych na 4 grupy (zawór elektryczny przed rozdzielaczem) jak mierzyć temperaturę : czy tylko samej podłogi , samego powietrza w pokojach czy może jedno i drugie ?

Wszystkie pomieszczenia maja podobna temperature bo tworza jeden ciąg (bez drzwi). Rekuperator wyciaga powietrze w kuchni i w salonie przy kominku, a w 2 innych punktach nawiewa.

A duże wahania temp. są w tych pokojach? Jeśli nie i Tobie to nie przeszkadza to zostaw tak jak jest.

Jeśli jest wentylacja wymuszona to raczej w tych pokojach nawiewa więc ruch powietrza jest "z" a nie "do" więc to ciepło za szybko do Nich nie dotrze.

Nie będę zakładał nowego tematu , mam pytanie : podłogówka 260m2 , zasilana pompą ciepła , w planie mam regulację temp. dla pomieszczeń podzielonych na 4 grupy (zawór elektryczny przed rozdzielaczem) jak mierzyć temperaturę : czy tylko samej podłogi , samego powietrza w pokojach czy może jedno i drugie ?

Tylko powietrza w pokojach.

Tylko powietrza w pokojach.

tak się właśnie zastanawiam , bo przecież na skutek otwarcia okna spadnie temperatura powietrza , podłogówka zacznie ostro grzać , potem okno zostanie zamknięte , a podłoga będzie bardzo gorąca i temp. wzrośnie

i jeszcze jedno pytanko : na baniaku temp. 45 stopni czy taką temp. puszczać w podłogówkę czy może dać mieszacz żeby zrobił mniej ?

na baniaku temp. 45 stopni czy taką temp. puszczać w podłogówkę czy może dać mieszacz żeby zrobił mniej ?

A dobrze jest jak wpuszczasz 45 C ?

U mnie wpuszczam 25 i jest dobrze, ale wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło a poza tym woda płynie cały czas, pompa się nie wyłącza bo sterowanie polega na ustawieniu temp. zasilania.

U ciebie podłogówka działa jak grzejnik a nie powinna !

tak się właśnie zastanawiam , bo przecież na skutek otwarcia okna spadnie temperatura powietrza , podłogówka zacznie ostro grzać , potem okno zostanie zamknięte , a podłoga będzie bardzo gorąca i temp. wzrośnie

podłogówka to nie grzejnik tu dochodzi spora bezwładność tego betonu w posadzce - jak otworzysz okno na 15 minut to nawet jak podłogówka "zacznie ostro grzać" to 3min po zamknięciu okna przestanie i nie będzie wcale z tego powodu za gorąco bo to ostre grzanie załaduje tylko beton.

Hej, poczytałem troche starszych dyskusji o podłogówce i znalazłem system czujników bezprzewodowych CF2 Danfossa.

http://pl.heating.danfoss.com/pcmpdf/poradnik%20dla%20instalatorow%20aktualizacja%202008-01.pdf

Czy warto dokupić do mojego pieca Vitodens 333 ten system aby sterował moja podłogowka ? Czy Danfossi i Viessma bede wspólpracowac ? Z wykazu na str 9 (adres powyzej) rozumiem, ze musze dokupic:

- Regulator CF-MC,

- termostat z z czujnikiemtemperatury podłogi CF-RF

- Pilot CF-RC

- Rozdzielacz

- siłowniki TWA

Chyba nie trzeba kupowąc termostatow z wyświetlaczem CF-RD jesli rozszerzene systemu nie ma sterować kaloryferami (tam sterowanie pracuje juz przez czujnik pogody). Czy dobrze kombinuje ?

• 1 year później...

Hey,

Podniosę trochę temat poruszony w tym wątku. Mam mieszane ogrzewanie - częściowo podłogowe, a częściowo tradycyjne grzejniki. Sterownik Siemensa RVD265 współpracuje z 2-funkcyjnym węzłem cieplnym. Sterownik ma możliowść sterowania dwoma osobnymi obiegami grzewczymi. Generalnie podłączony jest czujnik temperatury zewnętrznej - wiec podstawowa wartość zadana dla obu obiegów wyliczania jest na podstawie krzywej grzewczej, natomiast dodatkowo mam zainstalowany zadajnik pokojowy, który zmienia wartości zadane dla obu obiegów.

Problem pojawia się wieczorem i w nocy - zadajnik pokojowy mam w pomieszczeniu gdzie działa tylko podłogówka - ze względu na jej bezwładności wieczorem, gdy na dole jest jeszcze ciepło a system przechodzi w tryb nocny (obniżona zostaje temperatura zadana do 17 stopni) wpływ zadajnika pokojowego sprawia, ze na obiegu grzewczym dla kaloryferów (i częściowo dla podłogówki, która zapięta jest przez zawór 3d z siłownikiem i własna pompą) sterownik obniża temp. zasilania bo według niego w pokojach na dole jest nadal ciepło i nie ma potrzeby grzać tak mocno - kaloryfery na gorze są tylko cieple i czasem na górze robi się po prostu zimno. Co według Was jest lepszym rozwiązaniem:

* Przeniesie zadajnika na gore ?

* Uzależnienie temp. obiegu grzewczego numer 1 (kaloryfery) tylko od czujnika pogodowego - bez wpływu zadajnika pokojowego - natomiast pozostawienie obiegu grzewczego 2 w zależności od krzywej grzewczej i korekty z zadajnika pomieszczeniowego

I czy w ogóle ma to sens żeby sterownik rozłączał 2-gi obieg grzewczy (podlogowy) na noc - jeżeli temp w pokoju gdzie jest podłogówka jest wyższa niż zadana ?

pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez feverpl