staciek 07.12.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 I zgłupiałem Jak wspominałem wcześniej na sezon kupiłem Eko Ret z KW Juliusz - workowany 25kg - 860 zł/tonę. Ponieważ lubię sprawdzać w zeszłym tygodniu kupiłem węgiel od lokalnego dostawcy: http://allegro.pl/item844514549_eko_groszek_okazja_mazowsze_warszawa_brykiet.html trzy worki (700zł/tonę) i jestem pozytywnie zaskoczony. Popiół spieka się tak samo jak EkoRet, ale jest go mniej zaś na piecu (ożebrowanie) praktycznie nie gromadzi się osad z sadzy jak to miało miejsce przy EkoRet. I jeszcze jedno - z EkoRetu leciało mi dość dużo iskier co podobno świadczy o zanieczyszczeniu piaskiem, zaś przy tym wynalazku iskry nie lecą. Mieliście jakieś doświadczenia z "nie markowym" węglem? W necie widziałe również oferty z Czeskich kopalni. Powoli zastanawiam się czy jest sens przepłacać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 07.12.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 a to wiesz, nie ma reguły...kiedyś znajomy sprowadził i mówił, że palenie to był koszmar...... na tą zimę trzech innych, mimo że im odradzano, sprowadzili 24T... wyszło za to coś ok 6000PLZ ...wszyscy są bardzo zadowoleni, i pewnie będzie tak że zostanie im jeszcze na następną zimę... tyle, że węgiel nie był workowany, a do rozładunku potrzebowali duży, wybetonowany, czysty plac z którym był największy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Jak wspominałem wcześniej na sezon kupiłem Eko Ret z KW Juliusz - workowany 25kg - 860 zł/tonę. chyba po prostu przepłaciłeś... Ja akurat kupiłem tego roku workowany z dostawą za 680zł/t - chyba retopal. Strasznie dużo jest z niego popiołu. Ale ekort z Juliusza mogłem kupić za 780zł/t workowany z dostawą. Co do tego ruskiego węgla to nie znam więc sie nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.12.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 co do węgla z innych niż polskie kopalnie to były już nawet specjalne wątki. Ja mam takie dodatkowe pytanie: jakiej mocy masz piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.12.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 A Ja myślę że tu żadnej loterii nie ma, są różne kopalnie i różne rodzaje węgla kamiennego.Tylko trzeba się orientować, bo jakość nie zawsze idzie w parze z ceną.Czasem kupujemy węgiel "gorszy" drożej bo brak nam wiedzy na ten temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staciek 07.12.2009 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ja mam takie dodatkowe pytanie: jakiej mocy masz piec? 30kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.12.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ja mam takie dodatkowe pytanie: jakiej mocy masz piec? 30kWSpory... Ja miałem małą przyjemność palić węglem importowanym do nas z dalekiego południa. Na moim piecu 20KW nie chciał się nijak palić. A u kilku osób mających 25KW i więcej palił się dość przyzwoicie. To tak w gwoli uwagi innym czytającym i eksperymentującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts