Gość kolo 10.01.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Drodzy Forumowicze, wykonawca proponuje mi Ytong 36cm bez ocieplenia. Nie wiem czy to wystarczy i czy ta sciana będzie miala wystarczający współczynnik tj <0,3?Wykonawca twierdzi także, że wysoki koszt materiału jest potem rekompensowany przez niskiekodzty exploatacji. czy to prawda? Wookie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 11.01.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 mam chałupe z ytonga 36,5 .Mieszkam juz 4rok.Gdybym jeszcze raz zaczynał rowniez wybrałbym ytong.Zwróc uwage na szczegóły..po szczególy mozesz zadzwonic 0601 447 444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DLPOAKS 11.01.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Potwierdzam opinię. Warto. Umożliwia w większości przypadków wzniesienie budynku z jednego materiału (ja buduję na terenach szkód górniczych i niektóre elementy nie były systemowe) Przy ścianie o grubości 36,5 cm współczynnik przenikania ciepła wynosi 0,29 W/m2K a więc nie wymaga dodatkowego docieplenia (pod warunkiem starannego wykonania ścian). Osobiście gdybym miał wybierać ponownie zdecydowanie stawiałbym na system Ytong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Witajcie,Chcialbym jednak ostudzic troche wasze opinie. Wszystko bedzie OK, jezeli uniknie sie mostkow cieplnych - inaczej klapa kompletna. Trzeba miec albo dobrego wykonawce, albo byc czujnym (najlepiej oba).Porownujac jednak do ocieplenia styropianem: nawet jesli ekipa nie popelni bledow i tak wyjdzie gorzej (zimniej). A wentylacje i tak trzeba miec dobra (nie mowcie wiec o oddychaniu scian).Ja stawiam na sciane 24 cm beton komorkowy 600 + 12 cm styropianu i wiem, ze jak ocieple caly dom dookola dokladnie, to zadne mostki cieplne mi nie straszne.Sprawdzone i bardzo skutecze rozwiazanie - ceny roznia sie nieznacznie (albo wcale), mozna rozlozyc robote w czasie i cieplejszy dom.Wracajac do ceny - niewazne z jakich materialow sa sciany - koszty zaczynaja sie pozniej.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Potwierdzam: warto. Właśnie zimuję drugi raz i faktycznie koszty ogrzewania są przyjemnie niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 12.01.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Zdecydowanie warto. Na mostki termiczne trzeba uważać w kazdej technologii i ocieplenie trzeba układać też starannie. Jeśli komuś nie wystarcza bloczek 36,5cm Ytong produkuje też grubsze bloczki o k=0.23. Dużo łatwiej jest wykończyć sćiany. U mnie jest 6-8 mm tynku gipsowego a na zewnątrz tynk cienkowarstwowy. Jeszcze nie mieszkam ale zanim zainstalowałem kocioł do utrzymania dodatniej temperarury (wew ok 10 stC) podczas listopadowych przymrozków wystarczał piecyk katalityczny 2,8kW pracujacy z minimalną mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 12.01.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Zwróć uwagę, że o Ytongu źle wypowiadają się tylko ci którzy nie mieli z nim do czynienia. Użytkownicy domów z Ytonga przeważnie są zadowoleni. (Jeszcze nie spotkałem niezadowolonego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 12.01.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 a ja proponuje nasz polski beton komórkowy nie odbiegający dziś od ytonga. Odbiega jedynie ceną - jest tańszy.Proponuje zastanowic sie także nad tym czy lepiej nie kupic 24 cm i ocieplić. 36 cm może starczyc ale potrzeba perfekcyjnego murowania na cienką spoinę a nie każdy muraż to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 12.01.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Po pierwsze Ytong jest produkowany w polsce i to w 2 zakładachPo drugie budowałem z BK 3 różnych producentów i zapewniam, że jest różnica nie tylko w cenie. A ta najważniejsza to że Ytong tak nie ciągnie wody jak inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 o co ci chodzi z tym ciagnieciem wody? jesli ten material wejdzie w kontakt z plynna woda to konieczzielenieje i nie wyschnie przez pare latnie wspominajac o tym ze dom sie moze zawalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 12.01.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 właśnie. ważna jest izolacja. wszystko zawilgotnieje jak nie będzie izolowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 12.01.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 To jest czywiste że musi być izolacja pozioma na fundamentach zresztą jak w każym innym materiale. Tak samo jeśli będzie się po nim lała woda to nie ma siły zeby nie zamókł. BK w przeciwieństwie do gipsu nie traci na swojej wytrzymałości pod wpływem wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 W Ytongu jest chiba "virus" nie da sie przesunąć strony, przynajmniej u mnie Pzdrv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 E tam juz se poszedł, fałszywy alarm. Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 12.01.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 mam dom z Ytonga - jedyny minus to akustyczność ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaco 12.01.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Hmmm, sam nie wiem czy zachęcać czy nie. Nasz dom z Ytonga stoi (na razie mieszka tam "dozorca") od 2003r. Piec grzeje do 20 'C i jest ciepło ale ... zamocowanie czegoś cięższego od np. obrazka wymaga odpowiednich (wcale nie najtańszych) kołków: np. powieszenie szafek w kuchni będzie dla mnie wyzwaniem. Dodatkowym plusem BK jest łatwość obróbki samego materiału np. wycinanie otworów na rurki, kominki czy powiększenie otworu drzwiowego jest bajecznie łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 12.01.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 o co ci chodzi z tym ciagnieciem wody? jesli ten material wejdzie w kontakt z plynna woda to koniec zzielenieje i nie wyschnie przez pare lat nie wspominajac o tym ze dom sie moze zawalic Gosciu,robiłem doswiadczenie z ytongiem.Moczyłem go ,zamrazałem itd.Materiał okazał sie OK To co ty wypisujesz o betonie komorkowym to BZDURY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 12.01.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 powiesilem 150 litrowy bojler i wisi bez problemów - co do wody i wilgoci - Ytong jest zalecany na terenach zagrozonych powodzia z racji szybkiego wysychania (Niemcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 12.01.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Do Jaco. Też byłem tego zdania że muszą być odpowiednie kołki dopóki instalator c.o. nie powiesił grzejników na standardowych kołkach. Żeby mu udowodnić, ze dał złe kołki próbowałem oberwać grzejnik... I nie udało mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 12.01.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 robert ,majo, podpisuje sie pod waszymi textami i stawiam pifko:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts