Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Burzyć czy nie burzyć? - prośba o radę

Darcy

Recommended Posts

Ech, to ja chyba jestem minimalistką... Kiedy mieszkałam sama, miałam 2,5 mb zabudowy kuchennej. I nadal miałam zostawały mi puste szafki. :)

Ale ja mam mało gratów kuchennych: 3 garnki na krzyż, serwis codzienny, serwis świąteczny, jedzenie w puszkach, kawa i herbata ;)

Darcy, wedlug mnie powinnas zaprojektowac kuchnie w taki sposob, zeby bylo w niej miejsce na skladowanie wiekszosci rzeczy/produktow przechowywanych w spizarni. Co prawda, wiecej wydasz na meble kuchenne i systemy zapewniajace maksymalne wykorzystanie ich pojemnosci z uwzglednieniem ergonomii (np. cargo, a moze nawet karuzelowe, jesli bedzie taka potrzeba), ale zyskasz funkcjonalnosc.

No i oczywiscie bedziesz mogla rozwiazac Twoj hamletowski problem :wink:

Na pewno mozliwe jest zaprojektowanie kuchni zarowno pojemnej jak i wizualnie odpowiadajacej gustom minimalistycznym.

Ja bym nie likwidowała. Galerię i tak możesz zrobić, może będzie mniejsza, ale zawsze te kilka kroków i 1 drzwi będziesz miała bliżej niż do spiżarki w wersji drugiej. Poza tym problem zachodzących na siebie drzwi możesz rozwiązać w ten sposób, że drzwi z wiatrołapu będą się otwierały w przeciwną stronę niż obecnie masz w projekcie.

Darcy, a moze zdecydujesz sie na skorzystanie z uslug sprawdzonego architekta wnetrz. Bo sama widzisz, ze masz sporo watpliwosci. W dodatku, przynajmniej niektore z podjetych przez Ciebie tematow (spizarnia, hol, galeria, wiatrolap) sa ze soba powiazane.

Wydaje mi sie, ze ktos taki, moze Ci zagwarantowac spojnosc koncepcji, uwzgledniajac Twoje oczekiwania estetyczne i funkcjonalne.

Dobry pomysł. Teraz chodzę co prawda na kurs projektowania wnętrz, ale jego nazwa powinna brzmieć - kurs dekorowania wnętrz. O funkcjonalnym zagospodarowaniu wnętrza nie ma tam mowy. Nabiłam sobie głowę fajnymi pomysłami dekoratorskimi, ale co zrobić ze spiżarnią nadal nie wiem. :-?

Darcy,

a gdyby zaingerować w plan raz jeszcze? Przesunęłabym drzwi wiatrołap/hall maksymalnie w prawo, dałabym otwierane prawostronnie drzwi, szafę w wiatrołapie zrobiłabym płytką na ścianie z lewej strony drzwi do hallu. W hallu zrobiłabym spiżarkę, ale z drzwiami na węższej stronie, nie od strony drzwi.

Wtedy: otwierasz drzwi do hallu i widzisz szeroki plan hallowo-jadalniany :)

Moja opinia:

- spiżarnie bym wyburzył i zrobił hol wymarzony, symetryczny i ładny - ten hol też jest widoczny z salonu i jeżeli nie zagraci się różnymi rupieciami, z którymi "niewiadomocozrobić" to na pewno będzie nadawał klimatu mieszkaniu,

- w pomieszczeniu gospodarczym urządziłbym pralnię - ale nie liczyłbym na upchanie tam jeszcze spiżarki - licząc skromnie: pralka, suszarka pod sufitem, niewielki zlew, proszki, kosz na pranie, deska do prasowania, żelazko, miejsce na środki czystości - i po miejscu, jak dodasz jeszcze magazyn żywności i zapasów wszelakich to już tam nie wejdziesz :lol:

- pomysł ze ścianką z salonem popieram w 100%, rzeczywistość jest taka, że jak są goście to są gary, znosi się brudne naczynia, coś tam się jeszcze kroi, nasypuje i podgrzewa i generalnie cały ten rozgardiasz kuchenny wprasza się do salonu, tym bardziej, że z drugiej strony można coś dać, TV powiesić albo inne patenty wymyśleć.

- spożywkę upchałbym w kuchni tylko - co do kuchni - masz moim zdaniem mało szafek na przechowywanie czegokolwiek - chyba że te szuflady to cargo jakieś że upcha się tam również talerze, garki, patelki, roboty, miksery, tostery i inne kuchenne akcesorium... tak czy siak szafek wydaje się być mało.

Dodałbym dwie wiszące wąskie ale wysokie koło okna (40 cm) - symetrycznie po obu stronach, i nad tą wyspą też szafki wiszące (a nawet nad nimi jeszcze jeden rządek - do samego sufitu) (+płaski okap podszafkowy) - wtedy są duże szanse upchać tam zapasy, naczynia i inne graty

A budowlańcy pomyślą, że babie odbiło

Jak nie rozwalisz, to też tak powiedzą :D. To ich "przysłowia budowlane". Jak pojawiałam się na budowie zawsze słyszałam: "o, dyrektorka już jest, zaraz będą zmiany".

A do rzeczy... zrobisz jak uznasz za stosowne, ale pod warunkiem, że rozwalisz tę dodatkową ścianę w holu. Ja upieram się przy pierwszej wersjii: spiżarnię pozostawić tam gdzie jest, a pralkę postawić w kotłowni, obok dużego zlewu.

Argumenty:

1. W takim projekcie kuchni (jest b.ok) nie widzę miejsca na przechowywanie zapasów, jakie one by nie były.

2. Jeżeli rozwiązanie ogrzewania jest gazowe, to w kotłowni (nie lubię tego określenia) będzie sporo miejsca, sucho, czysto i ciepło. Można prać i suszyć.

Przepierkę ręczną mozna zrobić w łazience.

:oops: ja mam sporo miejsca na pralnię w piwnicy, ale pralkę mam w łazience na górze, pod ręką. tak jest wygodniej

3. Połączenie ciągu spiżarnio-kotłownio-pralniowego z garażem jest ryzykowne. W garażu zawsze jest specyficzny zapach samochodowo-kosiarkowy (szczególnie, jeżeli nie jest umyta po koszeniu), zapewniam, że będzie na pewno też w holu

:wink: ja też jestem symetryczna :D Hol ma robić wrażenie.

Chyba jestesmy swiadkami narodzin jednego z bardziej kreatywnych watkow w ostatnim czasie :wink:

Czytajac wypowiedzi irreality i Grazia-Ol nasuwa mi sie dodatkowy aspekt calej sprawy:

Ile roznych i jakich funkcji moze pelnic dane pomieszczenie, aby uzytkownik byl (jeszcze) usatysfakcjonowany ?

I czy, jesli ryzyko braku satysfakcji jest duze, warto dalej forsowac takie rozwiazanie, czy tez szukac nastepnego ?

Grazia-Ol, pytalas wczesniej o miejsce przechowywania roznych rzeczy. U nas wyglada to tak:

1) garaz dwustanowiskowy: sprzet ogrodowy,

2) pomieszczenie nieuzytkowe nad garazem: sprzet z tarasu, pojemniki, donice ogrodowe, zabawki (zimą).

Reszta jest przechowywana w piwnicy, w ktorej oprocz oddzielnych pomieszczen na pralnie, suszarnie, spizarnie i kotlownie, posiadamy pomieszczenie na ubrania sezonowe, sprzet sportowy, ozdoby choinkowe, etc.

A może tak:

http://images44.fotosik.pl/236/9c3188cc6c9e276e.jpg

Pralnia połączona z kotłownią. Spiżarnia kosztem części wiatrołapu wygodna w użytkowaniu (wejście od kuchni). W wiatrołapie brak przejścia do kotłowni - w tym miejscu zabudowa na ubrania zewn. Pozdrawiam

Ruda-ja, ciekawy pomysł, ale niewykonalny z tego prostego względu, że ściana między wiatrołapem a kuchnią jest nośna. Opiera się na niej belka stropowa (na rysunku przerywaną linią zaznaczone są podciągi). Możliwości kucia nie ma więc żadnych.

Poza tym bałabym się przejścia bezpośrednio z kotłowni do części prywatnej. Ten korytarzyk prowadzi do pokoju pracy męża, pokoju gościnnego, sypialni, łazienek i garderoby. Wolałabym je pozostawić oddzielone.

Ale rzeczywiście spiżarnia we wskazanym przez Ciebie miejscu byłaby idealna.

Wierzch, ależ masz miejsca na przechowywanie. :D Ja muszę się zadowolić 200-metrowym strychem (zalety parterówki), ale nie wiem, jak wciągnę tam meble ogrodowe na zimę. :o

Grazia, zastanowię się nad przerzuceniem pralki do kotłowni (muszę sprawdzić wymiary tego pomieszczenia). Piec będzie rzeczywiście gazowy, więc wiele miejsca nie zajmie. Piorę najwyżej raz w tygodniu, a prasuje gosposia, dlatego stanowisko z deską i telewizorkiem nie jest mi potrzebne. :wink:

Dziękuję Wam wszystkim za cenne rady! Ta wymiana myśli jest dla mnie bardzo inspirująca. :D

P.S. Irreality, masz rację - nad kuchenką zrobię okap podszafkowy, a po obu stronach zawieszę szafki. Będzie więcej miejsca na przechowywanie.