tmx 07.12.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Czy macie tak zrobione??Jesli tak, to czy potrzebne są specjale kafle czy bezfugowo mozna wykonac kazdy rodzaj glazury i terakoty ?Czytałam ze musza miec kąt prosty ale i tak producenci zalecają zastosowanie od 0,5 do 1-2 mm fugi , no ale to już nie będzie przecież BEZFUGOWOcyt.:http://www.publikator.com.plCo prawda technika cięcia pozwala na układanie bez spoin, ale nie poleca się takiego rozwiązania. Jak wiadomo każdy rodzaj płytek posiada właściwości zwane rozszerzalnością (cieplną, wodną), i w momencie gdy nastąpi kontakt z masą klejową pojawia się w nich tendencja do „pracy”. Jest to szczególnie problemem przy dużych rozmiarach płyt. Dlatego dla bezpieczeństwa powinno się stosować chociażby fugi 1 mm. Producenci płytek w kartach technicznych wyrobów zalecają nawet stosowanie spoiny 2 mm (np. kolekcja Travena/Trovan – Ceramika Paradyż czy Marmi Moderni – Ceramika Nowa Gala)..... Urządzenia rektyfikujące zainstalowane w Ceramice Tubądzin pozwalają uzyskać płytki w wymiarach min 100-600 mm. Zalecam układanie tego typu płytek ze spoiną min. 0,5 mm . Związane jest to z rozszerzalnością cieplną i wodną płytek oraz kompensacjami naprężeń podłoża. Ma to szczególne znaczenie w przypadku płytek wielkoformatowych – opowiada Agata Szczepaniak, technolog z firmy Ceramika Tubądzin. W programie TV z USA widziałm jak układano takie płytki bez krzyżyków dystansowych, wiec płytka przy płytce....... Jak to rozwiązaliście u siebie??Może jakies foto?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.12.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 W programie TV z USA widziałm jak układano takie płytki bez krzyżyków dystansowych, wiec płytka przy płytce....... A jesteś pewna, że tam układali na styk? Bez krzyżyków nie znaczy, że bez fugowo. Niektórzy glazurnicy tak wolą, albo w ten sposób kompensują nierówności kafelek. Ogólnie z tego co pamiętam to wszyscy zalecają chociażby minimalną fugę. Ale przez forum przewinęło się kilka osób, które mają bezfugowo. Spróbuj przeszukać forum przez googl'a - powinno coś znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 08.12.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 ja mam niby bezfugowo - rektyfikowane - chyba tak sie to zwie- to są płytki które sa cięte przez producenta i przeznaczone do bezfugowego układania, Seria Mogano- scienne jasne, ale w rzeczywistosci to ONE nie są takie idealnie proste, glazurnik krzyzykow nie wkładał ale dawał takie jakieś maleństwa i strasznie jęczał że cięzko, w rzeczywistosci wyszły minimalne fugi, poniżej 1mm. ktore potem fugowałam jakąś rzadką fuga, chyba z Ceresitu, ściana nie tworzy równiusieńkiej tafli jak lustro, =sa bardzo małe odchylenia ktore ja widze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 08.12.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja mam kilka płytek 50x50cm wokół kominka kładzione bezfugowo. Mija drugi rok i jest wszystko ok. pamiętaj tylko że muszą to być płytki lepszej jakości i najważniejsze żeby były równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts