abrzoza1 07.12.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam forumowiczów, Jaka jest różnica między działką rolną z wydanymi warunkami zabudowy (1000m2) a działką już formalnie budowlaną? Chciałbym zakupić działkę rolną z wydanymi warunkami zabudowy i postawić na niej dom 130m2. Proszę o wskazówkę, czy przy zakupie działki rolnej z warunkami zabudowy mogą mnie spotkać jakieś niespodzianki. Wspomniana działka rolna znajduje się pomiędzy dwoma zabudowanymi działkami przy drodze gminnej. Pozdrawiam Abrzoza1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 08.12.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale po mojemu działka rolna z warunkami zabudowy staje się budowlaną gdy składa się papiery o pozwolenie na budowę i dostaje się wyłączenie gruntu z produkcji rolnej (gdy warunki zabudowy określają zabudowę mieszkalną jednorodzinną to formalność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 08.12.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 różnią się wysokością podatku .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIEWIELKI II 19.01.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Działka rolna z warunkami = obowiązek złożenia wybranego przez inwestora projektu domu wraz z dokumentami (dostosowanie mapy itp)Działka budowlana = działka z wydanym pozwoleniem na budowę domu wg konkretnie złożenego już projektu domu Zarówno pozwolenie jak i warunki trzeba przepisać na osobe kupująca działkę.A dodam że jeżeli masz ważne warunki zabudowy to pozwolenie na budowę to pikuśa dodatkowo sam sobie wybierzesz projekt oczywiście wg warunków określonych w warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.01.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Działka budowlana = działka z wydanym pozwoleniem na budowę domu wg konkretnie złożenego już projektu domu . A jak nie ma wydanego PnB, to nie może być budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 19.01.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Oznacza to, że gmina nie ma planu zagospodarowania, a jedynie jak przypuszczam studium. Ja tak mam. Żaden problem. Musisz tylko złożyć wniosek w starostwie o wyłączenie z produkcji rolnej - "odrolnienie" tak zwane. Chyba, że działka już to ma???? A potem projekt, warunki przyłączenie mediów, geodeta, adaptacja projektu przez architekta = wniosek o PnB Tak w skrócie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIEWIELKI II 20.01.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Działka budowlana = działka z wydanym pozwoleniem na budowę domu wg konkretnie złożenego już projektu domu . A jak nie ma wydanego PnB, to nie może być budowlaną? Niby może jeżeli uznać za działkę budowlaną działkę położoną w obrębie istniejęcego planu zagospodarowania przestrzennego ale dla mnie wiążące są warunki zabudowy lub samo pozwolenie na budowę, a nie istniejący plan zagospodarowania przestrzennego. Są tacy co sprzedając działkę piszą że jest uzbrojona a potem sie okazuje że uzbrojenie jest ale w drodze a wtedy trzeba doprowadzać przyłacza co też trochę trwa i kosztuje. Czy taka działka jest uzbrojona, niby tak ... ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenleaf 26.07.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Oznacza to, że gmina nie ma planu zagospodarowania, a jedynie jak przypuszczam studium. Ja tak mam. Żaden problem. Musisz tylko złożyć wniosek w starostwie o wyłączenie z produkcji rolnej - "odrolnienie" tak zwane. Chyba, że działka już to ma???? A potem projekt, warunki przyłączenie mediów, geodeta, adaptacja projektu przez architekta = wniosek o PnB Tak w skrócie. pozdrawiam Pytanie: Chce kupic dzialke rolną gdzie plan zagosp. przestrzennego wygasł, ale Studium dla dzialki przewiduje zabudowe mieszkaniową. Rozumiem, ze trzeba złożyć wniosek o warunki zabudowy i z głowy, można dzialać, ale czy jest na taki wniosek jakis limit czasowy. Obawiam się, czy gminie się nie zmieni, i jak nie zloze wniosku teraz a za rok, to będę mogla sobie najwyżej marchewke posadzić a nie dom zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts