Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka rolna z warunkami zabudowy a budowlana

abrzoza1

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Jaka jest różnica między działką rolną z wydanymi warunkami zabudowy (1000m2) a działką już formalnie budowlaną?

Chciałbym zakupić działkę rolną z wydanymi warunkami zabudowy i postawić na niej dom 130m2.

Proszę o wskazówkę, czy przy zakupie działki rolnej z warunkami zabudowy mogą mnie spotkać jakieś niespodzianki.

Wspomniana działka rolna znajduje się pomiędzy dwoma zabudowanymi działkami przy drodze gminnej.

Pozdrawiam

Abrzoza1

nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale po mojemu działka rolna z warunkami zabudowy staje się budowlaną gdy składa się papiery o pozwolenie na budowę i dostaje się wyłączenie gruntu z produkcji rolnej (gdy warunki zabudowy określają zabudowę mieszkalną jednorodzinną to formalność)

• 1 month później...

Działka rolna z warunkami = obowiązek złożenia wybranego przez inwestora projektu domu wraz z dokumentami (dostosowanie mapy itp)

Działka budowlana = działka z wydanym pozwoleniem na budowę domu wg konkretnie złożenego już projektu domu

Zarówno pozwolenie jak i warunki trzeba przepisać na osobe kupująca działkę.

A dodam że jeżeli masz ważne warunki zabudowy to pozwolenie na budowę to pikuś

a dodatkowo sam sobie wybierzesz projekt oczywiście wg warunków określonych w warunkach zabudowy.

Oznacza to, że gmina nie ma planu zagospodarowania, a jedynie jak przypuszczam studium. Ja tak mam. Żaden problem. Musisz tylko złożyć wniosek w starostwie o wyłączenie z produkcji rolnej - "odrolnienie" tak zwane. Chyba, że działka już to ma????

A potem projekt, warunki przyłączenie mediów, geodeta, adaptacja projektu przez architekta = wniosek o PnB :) Tak w skrócie.

pozdrawiam

Działka budowlana = działka z wydanym pozwoleniem na budowę domu wg konkretnie złożenego już projektu domu

.

A jak nie ma wydanego PnB, to nie może być budowlaną? :o

Niby może jeżeli uznać za działkę budowlaną działkę położoną w obrębie istniejęcego planu zagospodarowania przestrzennego ale dla mnie wiążące są warunki zabudowy lub samo pozwolenie na budowę, a nie istniejący plan zagospodarowania przestrzennego. Są tacy co sprzedając działkę piszą że jest uzbrojona a potem sie okazuje że uzbrojenie jest ale w drodze a wtedy trzeba doprowadzać przyłacza co też trochę trwa i kosztuje. Czy taka działka jest uzbrojona, niby tak ... ale

• 6 months później...
Oznacza to, że gmina nie ma planu zagospodarowania, a jedynie jak przypuszczam studium. Ja tak mam. Żaden problem. Musisz tylko złożyć wniosek w starostwie o wyłączenie z produkcji rolnej - "odrolnienie" tak zwane. Chyba, że działka już to ma????

A potem projekt, warunki przyłączenie mediów, geodeta, adaptacja projektu przez architekta = wniosek o PnB :) Tak w skrócie.

pozdrawiam

Pytanie:

Chce kupic dzialke rolną gdzie plan zagosp. przestrzennego wygasł, ale Studium dla dzialki przewiduje zabudowe mieszkaniową.

Rozumiem, ze trzeba złożyć wniosek o warunki zabudowy i z głowy, można dzialać, ale

czy jest na taki wniosek jakis limit czasowy. Obawiam się, czy gminie się nie zmieni, i jak nie zloze wniosku teraz a za rok, to będę mogla sobie najwyżej marchewke posadzić a nie dom zbudować.