Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mam prawo dojeżdżać tą drogą do działki?

iwomalinka

Recommended Posts

Sprawa dotyczy drogi zaznaczonej na rysunku kolorem czerwonym.Jest to droga KDW(droga wewnętrzna niepubliczna) i została wykonana(kostka brukowa) przez osobę X , która wybudowała szeregowce i teraz je sprzedaje.Wg planu zagospodarowania przestrzennego, który otrzymałam, droga ta ma prowadzić także przez kawałek mojej działki (zaznaczony trójkąt). W gminie poinformowano mnie, że mam ten trójkąt pozostawić niezagospodarowany(zresztą jest to osobna działka).

Obecnie posiadam służebność gruntową -droga w kolorze zielonym.

Wg Wypisu ze zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej uchwala się :

pkt.6 Tereny dróg wewnętrznych niepublicznych oznaczone symbolem KDW

1)przeznaczenie terenu

a)droga niepubliczna, droga wewnętrzna

b)dopuszcza się realizację urządzenia infrastruktury technicznej i komunikacyjnej

2)Zasady zagospodarowania terenu

a)szerokość w liniach rozgraniczających 8,0m

b)obiekty budowlane przy drodze należy lokalizować z zachowaniem lini zabudowy

c)ustala się obowiązek udostępnienia drogi dla obsługi komunikacyjnej terenów objętych planem

Stąd moje pytanie, czy mam możliwość korzystania z tej drogi (oczywiście wydłużając ją i kładąc dalej kostkę na własny koszt) ?

Czy osoba X może zabronić mi przejazdu?

http://img6.imageshack.us/img6/3944/drogi1f1b.th.jpg

taki plan powinien być zaskarżony,

Gmina nie ma prawa ustalać przebiegu drogi wewnętrznej, ponieważ zmiana przeznaczenia gruntów dotyczy "zmian właścicielskich" a właściciel gruntu nic nie musi, czyli w praktyce działki mogą zostać bez dojazdu.

Ale jeśli nie masz nic przeciwko, to masz prawo wystąpić do gminy o odszkodowanie art.36 usatawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i możesz się spokojnie ogrodzić dopóki odszkodowania nie dostaniesz.

Masz dwa wyjścia - jesli chcesz korzystać to działki wchodzące w skład tej drogi wewnętrznej powinny być scalone i stajesz się współwłaścicielem tej drogi (obowiązki np utzrymanie) albo nie korzystasz i na swojej działce ustanawiasz służebność dla wszystkich korzystających lub sprzedajesz

Ja chyba poczekałabym aż Pan X się zgłosi

Czy pan X wykupił teren ozn. na czerwono będący kawałkiem tej drogi wewnętrznej?

szeregowce i droga oznaczona na czerwono -cały ten teren jest własnością pana X, a plan zagospodarowania przestrzennego był zmieniany w 2007r. na jego wniosek

nurtuje mnie tylko ten podpunkt 2 c), który nakazuje umożliwienie dojazdu do pozostałych działek objętych planem zagospodarowania(w tym również mojej działki), ja chciałabym tą droga dojeżdżać do mojej działki

Pozostaje jeszcze kwestia usytuowania budynku na działce(front), bo skoro w planie istnieje droga, która w przyszłości będzie biec przez kawałek mojej działki i dalej wzdłuż to chciałabym front domu ustawić wg tej własnie drogi a nie drogi służebnej.

Wykup udział w działce wewnętrznej należącej do pana x i po sprawie.

próbowaliśmy rozmawiać z panem X, ale on twierdzi, że udział w tej drodze należy do 7 -miu właścicieli domków (sprzedał ok. 7 z 15 domków), a kiedy sprzeda kolejne- tego nikt nie wie bo zainteresowanie tymi domkami od dwóch lat jest bardzo małe

ogólnie coś pan X kręci

:roll: :roll: :roll:

c)ustala się obowiązek udostępnienia drogi dla obsługi komunikacyjnej terenów objętych planem

Jeśli Twoja działka jest objęta MPZP, a z tego co piszesz, wynika, że jest, to ten zapis mówi wszystko.

Właściciel ma obowiązek udostępnienia tej drogi, moim zdaniem bezwarunkowo – także Tobie.

Przed przystąpieniem do utwardzania drogi (tego kawałka na Twojej działce) musisz zgłosić zamiar rozpoczęcia prac.

Nie jest istotne czy to droga wewnętrzna, czy nie. Ważne jest, że istnieje taki zapis w MPZP.

Ta gmina ma bardzo mądrych i zaradnych włodarzy. Pan X chciał zmian zapisów w MPZP, to ma je na określonych przez gminę warunkach.

Domniemam, że Pan X na takie warunki przystał, a pewnie i akceptował, bo było to w jego szeroko pojętym interesie.

Teraz zapewne w „kolejce stoi” Pan Y (właściciel tych działek po prawej, u góry rysunku). Zapewne też dostanie zgodę na podział, pod dokładnie takim samym warunkiem co Pan X.

Obaj Panowie musieli przystać na takie rozwiązanie, bo inaczej sprawa podziału utknęłaby w „drodze administracyjno-odwoławczej”.

I teraz najlepsze. Autorka tego tematu nic nie musi. Najprawdopodobniej Pan Y będzie chciał odkupić ten „trójkąt”, bo będzie mu „blokował” sprawy podziałowe.

Gmina też nic nie musi w tym zakresie.

Oczywiście tak ja to widzę.

Jeśli Twoja działka jest objęta MPZP, a z tego co piszesz, wynika, że jest, to ten zapis mówi wszystko.

Właściciel ma obowiązek udostępnienia tej drogi, moim zdaniem bezwarunkowo – także Tobie.

Przed przystąpieniem do utwardzania drogi (tego kawałka na Twojej działce) musisz zgłosić zamiar rozpoczęcia prac.

Dokładnie tak, posiadam MPZP z wszystkimi pieczątkami wydany na mój wniosek we wrześniu tego roku