Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia głębinowa - wysokość pompy.

akapap

Recommended Posts

Witam,

wodę do budynku jednorodzinnego będę pobierał z własnej studni głębinowej. Studnia ma głębokość 21 metrów, lustro wody jest na wysokości 3 metry poniżej gruntu.

I teraz. Na jakiej głębokości powinna znaleźć się pompa? Jedno, czy trzyfazowa?

Pytam dlatego, że nie jestem pewien ile przewodu mam kupić do tej pompy. Druga sprawa, że do wody chyba nie stosujemy klasycznego przewodu ziemnego, tak?

Pozdrawiam.

Gość SS

Na jakiej wysokości powinna być pompa i o jakiej wydajności to ci powinien powiedzieć studniarz który wykonywał studnię.

Wszelkie porady na odległość lub na zasadzie - ja zrobiłem tak i działa- sa bez sensu.

Witam!

Zgadzam się z przedmówcą :wink: . Pompe należy wpuścić na głębokość ~ 14m. Woda w trakcie pompowania dużo nie opadała (z tego co pamiętam). Pompe raczej jednofazową, przewód prądowy z połaczeniem hermetycznym o określonej długości można zamówić z pompą. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do szanownych forumowiczów.

Robię głębinową studnię wierconą, odległosc od granicy działki to 7m, od mojego szamba będzie docelowo koło 20 m.

W rejonie będzie budowana kanalizacja przez gminę - czy przepisy mówią coś o odległości studni od sieci kanalizacyjnej (na pweno o szambie, idywidualnej oczyszczalni scieków i lokalnego rozsączenia).

Drugie pytanie - sąsiad na działce obok jeszcze nie rozpoczął budowy, co jeśli będzie chciał miec przydomową oczyszczalnię ścieków z rozsączaniem blisko granicy z moją działką. Czy fakt, że za płotem ma studnię uniemożliwi mu zrobienie oczyszczalni ścieków bliżej niż 30 metrów od mojej studni?

Z góry dzięki z odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Cooba16