magdzioha 28.01.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Witam Wszystkich Jezynkowiczow:-) Jestesmy na etapie poszukiwania projektu, od dluzszego czasu faworytem jest Jezynka. Mamy zamiar wprowadzic jednak kilka zmian. Kuchnie w projekcie chcemy adoptowac na extra sypialnie/gabinet a w salonie zobic aneks kuchenny. Na pietrze pomniejszyc sypialnie aby uzyskac garderobe przejsciawa z glownej sypialni do lazienki. Mi osobiscie zaczyna podobac sie pomysl z garazem i adaptacji przestrzeni nad nim. Wiele pomyslow ale musimy liczyc sie z budzetem. Jakie sa koszty takich zmian? Chodzi mi o zmiany w projekcie i wplyw na wykonanie?z gory dziekuje za podpowiedz:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludeczka 08.02.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 magdzioha u mnie wyglądało to tak: zanim zakupiłam projekt, poprosiłam potencjalnego wykonawcę o wycenę po przewidzianych przeze mnie zmianach - otrzymał amatorską adaptację (zamieściłam ją na początku tego wątku) oraz rzuty domu otrzymane wcześniej z biura Horyzont i na tym bazował. Wycena wstępna wykonawcy pozwoliła upewnić się, że będzie mnie stać na realizację "Jeżynki" (jednak kosztorysem ze strony biura projektowego się za bardzo nie sugeruj). Projekt sprzedał mi miejscowy przedstawiciel Horyzontu, który następnie przygotował adaptację. Projekt kosztował 2050 zł, a drugie tyle adaptacja wraz z przygotowaniem całej papierologii. Dolicz jeszcze 300 zł za projekt szamba, niezbędny do złożenia wniosku o pnb. Ważne, żebyś przed rozmową z potencjalnymi wykonawcami wiedziała, w jakiej technologii chcesz budować, jakie materiały wykończeniowe zastosować itp. Jeżynkę polecam, chociaż jeszcze w niej nie mieszkam . Wewnątrz sprawia wrażenie większej niż wskazywałaby na to bryła. Liczę, że będzie to wygodny i - co ważne - ekonomiczny w użytkowaniu domek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek1101 20.02.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witajcie mam pytanko ile kosztował Was materiał na sso z kompletnym dachem (euronit) ? Nam firma wyceniła 170 tys robocizna plus materiał. nasza jeżyna znacznie się nam powiększyła względem oryginalnego projektu, obawiamy się czy to nie za dużo. magdzioha nas projekt kosztował 4 tys. z całą papierologią moim zadaniem było złożyć papiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludeczka 18.04.2011 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam wiosennie wszystkich zagonionych, zapędzonych i zaaferowanych inwestorów. jacek1101 niestety nie pomogłam Ci, bo cała para i uwaga szła w gwizdek budowlany (a raczej w kominek), ale mam nadzieję, że wybrałeś już ekipę - solidną, ceniącą się ale i łaskawą dla inwestorskiego portfela. U mnie było to chyba mniej więcej tyle ile podałeś za : ławy lane jak pod bunkier, grube 30 cm ściany z porothermu i deskowany dach z dachówką ceramiczną. No a teraz odsłona świeżo wymurowanego i wyfugowanego kominka zewnętrznego. W weekend majowy wypróbujemy to cudo. Póki co bezczelnie się chwalę a co! Każdy kolejny krok zbliżający do końca (oj kiedy to będzie) budowy dziko cieszy! Na skończenie budowy wykonawca ma 1,5 miesiąca - kto stawia na to, że zdąży? Przyjmuję honorowe zakłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ko-szi 03.05.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Cześć Wszystkim, przyglądam się Waszemu wątkowi od jakiegoś czasu, bo Jeżynka od razu przypadła nam do gustu i to właśnie z tarasem nad garażem . Co prawda dopiero kończymy kupować działkę, więc zanim zaczniemy mysleć o rozpoczęciu budowy na poważnie minie jeszcze nieco czasu, ale i tak z niecierpliwością czekam na fotki Waszych domków. Ludeczko, mam pytanie o metraż pokoi na piętrze. Myślisz, że nie są trochę za małe? Trudno mi to oszacowac z projektu stąd pytanie. A Wasza Jeżynka prezentuje sie super. P.S. Nas również zachwycil piękny salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobos 04.05.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam sympatyków Jeżynki. My też zostaliśmy zauroczeni tym projektem i w marcu ruszyła budowa naszej Jeżynki. Jedyne zmiany jakie zrobiliśmy w projekcie to: likwidacja kominka zewnętrznego, przeniesienie kominka wewnętrznego w narożnik salonu, adaptacja stryszku nad garażem na mały pokoik, garderobę z dostępem z sypialni.Budowa trwa, trzymajcie kciuki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ko-szi 07.05.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 ja trzymam na pewno a że jesteśmy krajanami to już w ogóle W jakich okolicach budujecie? Jeśli mogę spytać, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludeczka 09.05.2011 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Czołem ko-szi, pokoje na poddaszu do największych nie należą, ale są kształtne i dobrze doświetlone (otwory okienne w sypialni oraz pokoju przyszłego potomka 1,5x1,5 m, w pokoju gościnnym okno tarasowe 1,5x2 metry z hakiem). W rzeczywistości ich wielkość jest bardziej satysfakcjonująca niż wnioskowałam z projektu. Przy najbliższej wizycie na budowie pomierzę je jeszcze dokładnie i wrzucę do wątku, może nawet ze zdjęciami (jeśli okna będą wprawione). Postawiliśmy na przestrzeń dzienną czyli salono-jadalnię otwartą na hall, ale możecie też tak jak inni inwestorzy zdecydować się na lekkie poszerzenie bryły, bądź dostosowanie przestrzeni nad garażem do celów mieszkalnych (np.garderoba przy sypialni czy pokoik). Podczas realizacji projektu ani przez chwilę nie żałowałam wyboru, bo "Jeżynka" ma to "coś" a poza tym jeszcze: ładną, zgrabną bryłę, prostą konstrukcję (patrz powierzchnia dachu, która nie rujnuje portfela), dającą szansę na ekonomiczne i energooszczędne budowanie oraz funkcjonalne rozplanowanie pomieszczeń. No i o to chodzi Witaj Dobos, gratuluję wyboru i witam w gronie. Widzę, że taras pozostawiasz w kształcie zgodnym z projektem. A jak zamierzasz go wykończyć -płytki, kamień, drewno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobos 09.05.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witajcie. Budujemy w gminie Wisznia Mała na uroczych wzgórzach trzebnickich. Czas budowy to dla nas czas wielu szybkich decyzji i trudnych wyborów ale jaka satysfakcja...Jeśli chodzi o taras to myślimy o deskach kompozytowych lub płytkach ( mamy jeszcze chwilę na zastanowienie się). Teraz pora na wybór komina (piec kondensacyjny+kominek). Co myślicie o zastosowaniu rekuperatora w Jeżynce? Pozdrawiamy wszystkich budujących i zamierzających budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ko-szi 10.05.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Hej, dzieki za odpowiedz! Ludeczko, Twój post i Wasze fotki przekonują mnie coraz bardziej, że jestem na 'tak' . Powiechnia użytkowa pokoi na piętrze jest przecież poszerzona o skosy i powierznię nieużytkową, więc pewnie dzięki temu wydają się one większe niż wynika to z projektu. Dzięki za rozwianie wątpliwości! Doświetlenie pomieszczeń dzięki tarasowi nad garażem to dodatkowy argument, który skłania nas do tego rozwiązania. Raczej nie będziemy drastycznie zwiększać metrażu. Nasza działka jak i Wasza ma 22 metry szerokości, a poza tym zależy nam, żeby dom nie był zbyt duży. Dobosie, my będziemy budować z drugiej strony miasta, okolice Groblic, ale w Waszych rejonach bywamy często (u znajomych), między Wisznią a Szewcami. Ładnie, bardzo ładnie i super tereny na rower! Będziemy się rozglądać za Waszą Jeżynką kiedy będziemy w pobliżu! Pozdrowienia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaagaagaaga14 14.05.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Witam My z mężem też się zastanawiamy nad kupnem projektu JEŻYNKA Bardzo podoba nam się układ wnętrz Zawsze marzyliśmy o dużym salonie z kominkiem Zrezygnujemy z kominka zewnętrznego Podoba nam się Wasz pomysł z tarasem nad garażem Może jest ktoś kto buduje ten domek w woj.łódzkim Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczecinianka 17.05.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam sie z Wami rowniez serdecznnie. Zdecydowalam sie na projekt Jezynka z wersja jaka zaprezentowala nam ludeczka. Jestem na tak dlatego, bo przemawia za tym prostota bryly. Nie wiem tylko czy pokoiki na poddaszu nie beda za male. Ludeczko gdybys mogla wkleic bierzace fotki swojej Jezynki bylabym wdzieczna. Sama nie moge sie doczekac kiedy przejde przez papierologie. Jestem na etapie zalatwiania pierwszych papierkow...Zapraszam do dyskusji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mejsony 17.05.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam Nasza Jeżynka podczas powstawania: http://images49.fotosik.pl/870/bcf330ef27284946.jpg http://images40.fotosik.pl/852/0d06244aa48974d6.jpg http://images40.fotosik.pl/852/08ef9531b5529f25.jpg http://images47.fotosik.pl/871/3d9c9095ffec9b76.jpg http://images37.fotosik.pl/824/0273c604dac2daac.jpg http://images49.fotosik.pl/870/4d13a1dcab4c34ac.jpg http://images49.fotosik.pl/870/bb99d9a9cbe036c6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludeczka 18.05.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ale ruch w temacie Na moje zdjęcia (i pomiary pomieszczeń) jeszcze chwilkę poczekacie, bo właśnie dziarska ekipa dociepla poddasze, okrywa je k-g, gładzi ściany w całym domu. Jest w związku z tym taki bajzel, że ani się ruszyć, ani wykadrować. Ale jest coraz piękniej !!! Coraz bardziej domowo - jeśli można tak określić pomieszczenia, w których za siedziska służą co najwyżej betonowe klocki Za to są już okna! Wszystkich, którzy zdecydują się na taras nad garażem uczulam na problem izolacji tegoż - my wielokrotnie konsultowaliśmy się z kier budem, co by były odpowiednie spadki poziomu wylanego betonu, grubo styroduru (minimum 15 a najlepiej 20 cm) i inne cuda. I dobre wykończenie na styku ściany garażu (jeśli wypchniecie garaż tak jak ja trochę przed dom) i dachu stromego od strony wejścia. Żeby nie przeciekało ani nie przemarzało za jakiś czas. A sam taras klaruje się tak cudnie, że narzeczony kombinuje, jakby tu przenieść sypialnię do tego mniejszego pokoju z wyjściem na taras właśnie. mejsony piękne foty, gratuluję postępu na budowie. To chyba najbardziej spektakularny etap, mury rosną, wyłaniają się pomieszczenia... ech, pamiętam, człowiek się wtedy rozmarza. Dobos u nas będzie piec kondensacyjny wspierany kominkiem z płaszczem wodnym (podłogówka na całej powierzchni parteru z wyłączeniem kotłowni, a na poddaszu w łazience i korytarzyku). Myśleliśmy o rekuperacji, ale na etapie wyceny całej budowy zrezygnowaliśmy ze względów finansowych. No ale był czas, gdy marzyło się np. o pompie ciepła . Za to będziemy mieli wyprowadzenie instalacji pod solary na przód tarasu i może przy sprzyjających wiatrach finansowych, po wykończeniu i dopieszczeniu całego domu skusimy się na zakup zestawu. Wtedy od wiosny do jesieni może w ogóle uda nam się uniezależnić od wschodnich kapryśnych dostawców gazu Ale to niestety pieśń odległej i bliżej niesprecyzowanej przyszłości. Pozdrawiam wszystkich Inwestorów i Inwestorki, tych obecnych, przyszłych, potencjalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludeczka 20.05.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Fotorelacja z placu boju czyli obiecany rzut okiem na poddasze. Bez szaleństwa, bo brak nam obiektywu szerokokątnego. POKÓJ GOŚCINNY/TARASOWY widok z korytarza widok z tarasu widok na taras SYPIALNIA/ NAJWIĘKSZY POKÓJ NA PODDASZU widok z sypialni na korytarz i łazienkę cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaagaagaaga14 25.05.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Piękne fotki My nie możemy doczekać się kiedy zaczniemy budowę Jeżynki:) Załatwiamy dopiero sprawy z działką lUDECZKA czy pokoiki na górze macie idealnie z planem czy podwyższaliście Co zmieniliście w waszej Jeżynce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludeczka 25.05.2011 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 agaagaagaaga14 wysokość poddasza nie została zmieniona. Nie ma zatem typowej ściany kolankowej, a ta ścianka, którą widać na zdjęciach, w planach jest z k-g, my natomiast wymurowaliśmy ją z działówki porothermowej. W łazience dodamy jeszcze zabudowę z k-g w odległości 30 cm od tej ścianki tak, żeby nie było za nisko - pod skosem będzie wanna i miska wc (ta jeszcze dodatkowo odsunięta od ścianki o głębokość stelaża). O innych zmianach w Jeżynce przeczytasz we wcześniejszych postach. Jeśli będziesz miała szczegółowe pytania, to pisz śmiało tu lub na priv. Pozdrawiam Tymczasem Jeżyna dostała wełniane futro- zaczęto okładać elewację. 16 cm to nie byle co Jutro jadę na inspekcję, więc może coś ufocę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek1101 17.06.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam wszystkich. U nas praca wre czekamy na dach za parę dni wkleję pare fotek. agaagaagaaga14 my budujemy w okolicach Częstochowy godzinka drogi jak Masz ochotę zobaczyć domek w realu to daj znać . Okna tarasowe jeszcze troszkę powiększyliśmy 280 cm. Jak dotąd wszystko jest tak jak sobie to wyobrażałem pozdrawiamy i do pracy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaagaagaaga14 03.07.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Jacek1101 Pewnie,że z chęcią obejrzymy Waszą Jeżynkę na żywo Jeśli nie będzie to dla Was problem to możemy się umówić i wpadniemy z mężem na 10min aby obejrzeć Wasz domek I tak w sumie często jeżdzimy na zakupy do M1 także było by po drodze Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaagaagaaga14 03.07.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Jacek1101 Oczywiście czekamy na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts