Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam oczywiście jak tylko wyjdą tynkarze i pozabierają swoje rusztowania to wkleję parę fotek parteru. Na pewno w oryginale salon też jest wielki,my poszerzyliśmy dom o 50cm. i wydłużyliśmy o 40 cm. Jeśli chodzi o poddasze to zdania mamy podzielone moja żona podniosła by ścianę kolankową o jednego maxa teraz mamy ok 90 cm przed wylewkami. ludeczka pociesze Cie że nie Ty pierwsza i nie ostatnia miałaś problemy z budowlańcami nam komin postawili o 63 cm za szeroki przez co nie było przejścia z łazienki do pralni(oczywiście był rozbierany i stawiany na nowo) a i ostatni stopień też jest żle wylany. Ogólnie mało który wymiar jest zgodny z projektem :bash: Już mnie nikt nie namówi na budowę następnego domu !!! Pozdrawiamy wszystkich a w szczególności tych co zaczynają kupcie dobrą miarkę projekt do ręki i mierzyć,mierzyć i jeszcze raz mierzyć!!!!!!!!! ps. ściana w salonie również była rozbierana i przestawiana :lol2:

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam jeżynkomaniaków!

Nasz domek wciąż się zmienia: mamy podłogówkę, wylewki, tynki wewnętrzne (cementowo-wapniowe-polecam, bardzo ladnie wyglądają),podłogę na poddaszu(całkiem spory stryszek). Teraz ocieplenie i zabudowa gips-karton.Z zewnątrz już ocieplone, tynki na wiosnę.

Zgadzam się z jackiem1101, wszystko trzeba mierzyć, mierzyć i jaszcze raz mierzyć i oczywiscie liczyć. Schody też mamy z błędem, ostatni stopień jest za wysoki.Mam nadzieję że stolarz jakoś sobie z tym poradzi.

Jesteśmy już baaardzo zmęczeni ale finał już blisko...Zaczeliśmy wiosną i na wiosnę chcemy zamieszkać.

Jacku, dziękujemy za fotki. Tym bardziej upewniam się, że chcę mieć tylko ten dom. :) To kompromis między przestrzenią, funkcjonalnością a ceną. Świetnie to u Ciebie wygląda, podoba mi się narożne okno w kuchni :) Gdybyś tylko miał jeszcze ochotę wrzucić jakieś inne, np. poddasze, to z wielką chęcią obejrzymy:) A tymczasem życzę powodzenia i wytrwałości! :)

• 5 weeks później...
Witajcie ! Coś cisza na forum, rozumiem że praca wre !!! A więc wszystkiego najlepszego w nadchodzącym 2012 roku dla wszystkich jeżynkomaniaków szybkiego ukończenia budowy i jak najmniejszej liczby problemów związanych z naszą jeżynką!!! Ps. oczywiście wkleję fotki z poddasza jak tylko zakończy się jego remont :rolleyes: przestawiamy ściankę działową zmniejszając sypialnię, no i biję się w klatę ! Żona miała rację ściana kolankowa mogła być większa ! Niech moc będzie z WAMI !!!

Witam, ja także jestem zainteresowana projektem Jeżynka i mam pytanie do

Jacek 1101, czy już mierzyłeś pokoje na górze po powiększeniu swojego domku ? Ile cm ma na górze scianka kolankowa i ile byś ją powiększył. I wreście czy móglbys załączyć zdjęcia poddasza? Myslę.,że własnie z Twoich pomysłów na powiększenie domu skorzystam. Z góry dziekuję.

Dobos: Również do Ciebie mam prośbę o wymiar poddasza, bo czytałam w Twoim poprzednim poście, że powiększyłeś ściankę kolankową i czy jesteś zadowolony?

• 1 month później...

Witam,

od dluzszego czasu śledzę to forum. Kupiliśmy z żoną projekt Jeżynki i na wiosnę będziemy startować z budową. Cały czas zastanawiam się nad realizacją tego projektu z wiązarem dachowym i drewnianym stropem. Bardzo mi się podoba ten pomysł - choć wiele osób uważa, że drewniany strop nie jest dobrym rozwiązaniem. Z własnego doświadczenia (czy raczej doświadczenia mojej babci - która od 50 lat mieszka w poniemieckim domku z drewnianym stropem) wiem, że mądrze zrobiony drewniany strop nie musi byc głośny. Nośność takiego stropu tez jest wystarczająca - w koncu nikt na poddaszu pieca kaflowego nie bedzie stawial. Powiedzcie czy zastanawialiscie się przed rozpoczęciem budowy nad takim rozwiązaniem?

Wlaśnie chyba nie koniecznie tak jest. Firma wykonująca wiązary wyceniła mi wiązar attykowy z belką stropową na około 16 tys. przy czym trzeba pamiętać że w tej cenie mam strop "surowy" i konstrukcję dachową. Strop betonowy od spodu (sufit) też trzeba wykonczyc regipsem na stropie trzeba wylac posadzkę poziomującą. W stropie srewnianym wystarcza dwie warstwy płyty OSB przelożone regipsem (warstwa górna) i między belki wełna mineralna. Myślę że raczej na pewno drewniany strop oparty na wiązarze attykowym bedzia tańszy niż betonowy strop i tradycyjna więźba dachowa.

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
Na razie jeszcze nie mam doświadczen z oczyszczalnia, ale planuję właśnie taką i się zastanawiam jaką poemność. Te najbardziej popularne na 2-3m szescienne to mam wrazenie ze troche malo na 4 osobowa rodzine. Przy okazji mam pytanie, ile metrow betonu poszlo Wam na ławy??

Witam, ja także jestem zainteresowana projektem Jeżynka i mam pytanie do

Jacek 1101, czy już mierzyłeś pokoje na górze po powiększeniu swojego domku ? Ile cm ma na górze scianka kolankowa i ile byś ją powiększył. I wreście czy móglbys załączyć zdjęcia poddasza? Myslę.,że własnie z Twoich pomysłów na powiększenie domu skorzystam. Z góry dziekuję.

Dobos: Również do Ciebie mam prośbę o wymiar poddasza, bo czytałam w Twoim poprzednim poście, że powiększyłeś ściankę kolankową i czy jesteś zadowolony?

Witam ściana kolankowa u mnie to ok 80 -85 cm uważam że minimum to 100 cm. Pod koniec maja wkleję pare fotek poddasza i nie tylko domek mnie nie zawiódł polecam niezdecydowanym na tym forum. Prosty aczkolwiek funkcjonalny.

Na razie jeszcze nie mam doświadczen z oczyszczalnia, ale planuję właśnie taką i się zastanawiam jaką poemność. Te najbardziej popularne na 2-3m szescienne to mam wrazenie ze troche malo na 4 osobowa rodzine. Przy okazji mam pytanie, ile metrow betonu poszlo Wam na ławy??

Według mojego kierownika budowy taka pojemność oczyszczalni wystarczy.Pozdrawiam

Edytowane przez Karol84

• 1 month później...