Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy :)

Jesteśmy nowi na forum (Ula i Artur). Zamierzamy zbudować dom, i JEŻYNKA bardzo przypadła nam do gustu. Projekt jest bardzo funkcjonalny, a zarazem sprawia wrażenie bardzo przytulnej i ciepłej chałupki. Widząc Wasze posty zadajemy sobie jednak pytanie czy faktycznie pokoje na piętrze nie są zbyt małe. Jeśli macie troszkę czasu i chęci to prosilibyśmy Was o opinie i odczuciua. Jak by nie było jesteście już na dużo dalszym etapie realizacji swoich mażeń niż my. Czekamy na Wasze opinie.

Szaraki :)

Witamy :)

Jesteśmy nowi na forum (Ula i Artur). Zamierzamy zbudować dom, i JEŻYNKA bardzo przypadła nam do gustu. Projekt jest bardzo funkcjonalny, a zarazem sprawia wrażenie bardzo przytulnej i ciepłej chałupki. Widząc Wasze posty zadajemy sobie jednak pytanie czy faktycznie pokoje na piętrze nie są zbyt małe. Jeśli macie troszkę czasu i chęci to prosilibyśmy Was o opinie i odczuciua. Jak by nie było jesteście już na dużo dalszym etapie realizacji swoich mażeń niż my. Czekamy na Wasze opinie.

Szaraki :)

Pokoje na poddaszu rzeczywiście nie są zbyt duże ale... My podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak + wieniec- wyszło 50 cm wyżej i pokoje są ok. Jest to rozsądny kompromis pomiędzy proporcjami budynku a rozmiarem pokoi.

Jeżynka to nie jest duży dom ale bardzo urokliwy i mamy nadzieję wygodny i ciepły.

Nasza w tej chwili wygląda tak:

06072011602.jpg

06072011602.jpg

Witaj Dobos

Dzięki że się odezwałeś i wstawiłeś fotkę Waszej JEŻYNKI

Zazdrościmy Wam że jesteście już na takim etapie budowy. My jak na razie jeszcze się zastanawiamy i rozpatrujemy różne za i przeciw.

Z tego co pamiętam budujecie się w okolicach Wiszni Małej pod Wrocławiem, dlatego chciałbym się spytać czy byłaby możliwość zobaczenia na żywo Waszego cudu? Jeśli tak to podaję naszego maila: [email protected] abyśmy mogli sie skontaktować.

Wizyta na pewno pomogłaby nam podjąć decyzję co do wyboru projektu.

Pozdrawiamy.

WITAM !!!!!!WSZYSTKICH JEŻYNKOMANIKÓW:rotfl: NAREŚCIE WAS ZNALAZŁAM.ZAMIERZAM BUDOWAĆ JEŻYNKE Z GARAŻEM.POSZUKUJE BUDUJACYCH JEZYNKE Z POMORSKIEGO.ZEWNĘTRZNIE JEŻYNKA ZOSTAJE BEZ ZMIAN WEWNĘTRZNIE CZEKA JĄ PARE ZMIAN.NARAZIE PAPIEROLOGIA:sick:MYSLE ŻE RUSZE NA WIOSNE.NARAZIE CIERPLIWIE CZEKAMY NA WARUNKI ZABUDOWY.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW:D

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam wszystkich !!!jestem nowy na forum,od dawna moim marzeniem było zbudować dom parterowy typu TK9 ...ale w zeszłym roku trafiła się okazja kupić działkę budowlaną i ją kupiłem , sęk w tym ,że ta działka ma już plan zagospodarowania przestrzennego ,owszem mogę sobie postawić domek ale z poddaszem użytkowym oraz kątem nachylenia dachu 40 stopni:( i marzenia musiałem szybko zweryfikować....pierwszy projekt, który wpadł mi w oko to z101 , drugi to dom przy cyprysowej 2 i wreszcie natrafiłem na jeżynkę:yes: i uważam ten projekt za ostateczny , dlatego chciałbym dołaczyć do Waszego grona aby móc śledzić postępy ,zasiegnąć rady a w niedalekiej przyszłosci podzielić się z wami moimi postępami z budowy. Pozdrawiam Was !!! ikar72

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich. Zamierzam budować ten dom bo jest w miarę tani w budowie, ma prostą konstrukcje, poddasze można dowolnie projektować chociaż proponowane przez projektanta rozwiązanie wydaje się najlepsze. Jednak to co mnie najbardziej kusi to olbrzymi salon jak na tak niewielki dom. Widzę że wszyscy poruszają temat pokoi na poddaszu i ich wielkości. Ja mam pytanie co do wielkości salonu, wrażeń jakie na was robi. Jak zawsze prośba o zdjęcia waszych salonów. Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witajcie! Wasze Jeżynki są piękne! Ten projekt wydaje się być idealny na nasze potrzeby i możliwości finansowe, bardzo poważnie nad nim myślimy. :) Prosimy o więcej zdjęć...! Szczególnie jak prezentuje się salon od wewnątrz, za Karolem230.

Brakuje mi tylko miejsca na parterze na małą pracownię, gdzie stałoby biurko i biblioteczka, plus niewielka sofa rozkładana, gdzie mogliby przenocować ewentualni goście - dosłownie kilka m2. Ale wiadomo, to niewielki dom. Interesowałaby nas wersja z garażem i gdyby przesunąć garaż do fasady budynku, na jego tyle może udałoby się wygospodarować niewielką przestrzeń właśnie na pokoik, otwarty na salon - z dwuskrzydłowymi, przeszklonymi drzwiami. Okno w gabinecie mogłoby nawiązywać rozmiarem do tych z salonu, żeby było symetrycznie. Ale nie wiem czy wystarczy na to miejsca...

Ludeczka, przesuwałaś garaż do przodu. Myślisz, że gdyby go zrównać z fasadą to na jego tyle wystarczyłoby miejsca na niewielki pokoik? Jak wygląda to w praktyce? :) Pozdrawiam! Kasia

Witajcie! Wasze Jeżynki są piękne! Ten projekt wydaje się być idealny na nasze potrzeby i możliwości finansowe, bardzo poważnie nad nim myślimy. :) Prosimy o więcej zdjęć...! Szczególnie jak prezentuje się salon od wewnątrz, za Karolem230.

Brakuje mi tylko miejsca na parterze na małą pracownię, gdzie stałoby biurko i biblioteczka, plus niewielka sofa rozkładana, gdzie mogliby przenocować ewentualni goście - dosłownie kilka m2. Ale wiadomo, to niewielki dom. Interesowałaby nas wersja z garażem i gdyby przesunąć garaż do fasady budynku, na jego tyle może udałoby się wygospodarować niewielką przestrzeń właśnie na pokoik, otwarty na salon - z dwuskrzydłowymi, przeszklonymi drzwiami. Okno w gabinecie mogłoby nawiązywać rozmiarem do tych z salonu, żeby było symetrycznie. Ale nie wiem czy wystarczy na to miejsca...

Ludeczka, przesuwałaś garaż do przodu. Myślisz, że gdyby go zrównać z fasadą to na jego tyle wystarczyłoby miejsca na niewielki pokoik? Jak wygląda to w praktyce? :) Pozdrawiam! Kasia

hedgi u mnie garaż został wypchnięty tak 4 -4,5 m. Za nim zyskałam pomieszczenie gospodarcze tzn całkiem przyzwoita kotłownio-pralnio-suszarnio-prasowalnię (z 9 metrów ma) a tuż za nią kuchnię ze spiżarnią (ok. 14 metrów). Jednak musiałam zdecydować się na stropodach nad tymi pomieszczeniami. Mam dzięki temu dodatkowy taras, ale ile w trakcie budowy miałam z tym problemu (ech ten mój wykonawca, niech go gęś kopnie)... szkoda gadać.

No i przy tych moich zmianach udało się wygospodarować dwie pracownie w miejscu projektowanej pierwotnie kuchni.

Mieszkamy od tygodnia, ale to póki co plac budowy i pobojowisko w jednym. Z powodu braku schodów wewnętrznych (wyburzone na nasze życzenie z powodu kardynalnych braków w wykonaniu) żyjemy tylko na parterze, co pozwala mi ocenić celująco salon (za centralne umiejscowienie, kominek i otwarcie dzięki pięknym oknom tarasowym na ogród) oraz obie pracownie, które wcale nie są takimi klitkami jak myślałam. W jednej z nich urządziliśmy sobie tymczasową sypialnię.

Wracając do Twojego pytania - jeśli wypchniesz trochę garaż, to powinno starczyć miejsca na mały gabinecik. Pomyśl tylko, jak rozwiązać sprawę dwuspadowego dachu nad garażem i tym pomieszczeniem - ma się zlewać z dachem głównym czy być wyodrębniony.

W ostatnich miesiącach zyskaliśmy tyle gorzkich doświadczeń budowlanych i nie tylko, że jakoś straciłam zapał do chwalenia się Jeżynką. Może jednak się ogarnę i wrzucę kilka fotek bryły i coś ze środka.

Nieustająco kibicuję wszystkim budującym Jeżynki i tym noszącym się z zamiarem.

Pozdrawiam

Ludeczka, dziękuję za odpowiedź. Oglądałam Twój plan i mniej więcej wyobrażam sobie zmiany. Fajnie rozwiązaliście pracownie na dole. Mnie osobiście baaardzo zależy na oddzieleniu kuchni, bo drażnią mnie wszystkie wnętrza z łączonymi strefami kuchennymi i dziennymi, w których bywałam. Jeżynka ma świetne rozwiązanie w tej kwestii i brakuje jedynie pokoju gościnnego. Mam wrażenie, że najlepiej wygląda bez garażu, ale chęć powiększenia przestrzeni na poddaszu i zwyczajnie potrzeba garażu przydomowego jest większa. Tarasu zazdroszczę :) Mojemu wybrankowi niezmiernie się podobają takie rozwiązania. Ja bym raczej z konieczności zabudowała na garderobę bądź powiększyła łazienkę w salon kąpielowy, bardzo chcemy upchnąć gdzieś saunę.

Życzę Ci powodzenia i wytrwałości, problemy budowlane niestety są wpisane w takie inwestycje, rzadko wszystko idzie po naszej myśli :/ Mam nadzieję, że szybko odzyskasz entuzjazm i siłę. A na zdjęcia będę czekać, szczególnie ciekawi mnie jaki jest widok z wyjścia od wiatrołapu na salon, musi fajnie otwierać się na dużą przestrzeń i ogród. Pozdrowienia!

• 3 weeks później...
Witajcie! Dawno nas nie było na forum ale wiadomo nadchodzi zima i jest troszkę więcej czasu ! U nas kończymy tynki szykuje się mała przebudowa poddasza chcemy dobudować ścianę działową zmniejszając sypialnię. Mamy nadzieję że zdążymy z wylewkami !! Planujemy wprowadzić się na wakacje, a więc czeka nas pracowita zima. Jutro podłączają gaz a więc będzie ciepełko!! (jak zdążymy z wylewkami).Już teraz wiemy że ten projekt jest dla tych którzy kochają przestrzeń salon bajeczny kuchnia też poddasze też ok. Jest wiele pięknych domów z zewnątrz ale żaden z nich nie dorównuje( jak dla nas)funkcjonalnością wewnątrz!!!!!! A tak wygląda nasza jeżynka dziś .

Zdjęcie0306.jpg

Zdjęcie0305.jpg

Jacek1101, o tym salonie krążą już legendy :) A Ci co jeszcze nie budują tupią w miejscu z podniecenia, bo chcieliby zobaczyć choć jedno zdjęcie ze środka :D Taka miniprośba...

Świetnie się prezentuje Wasza Jeżyna, poszerzenie okien dobrze jej zrobiło:) Powodzenia!!

Edytowane przez hedgi

To prawda popieram prezentuje się wyśmienicie a co do zdjęć jak hedgi prosze o parter z naciskiem na salon :) i ciekaw jestem czy standardowe rozmiary jeżynki wymagają powiększenia czy to tylko wasz pomysł. Chętnie porównał bym wasze wnętrza z innymi o standardowych rozmiarach. Pozdrawiam i powodzenia :)