Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa komina - zapraszam do burzy mózgów :-))

Recommended Posts

Witam

Proszę wszystkich o poradę - jak naprawić uszkodzony komin typu "turbo", produkcji Leiera.

Komin został uszkodzony podczas podłączania kotła. Uszkodzeniu uległo połączenie dwóch kształtek przewodu szamotowego, prawdopodobnie na skutek użycia tzw. SIŁY :/ Krótki odcinek między wejściem do komina a kotłem powodował zapewne kłopoty z osadzeniem przyłącza giętego pod kątem 90 stopni i "zniecierpliwienie monterów"... Panie weź pan większy młotek.. ://

Sytuację obrazuje rysunek - fragment komina z przyłączem od pieca:

http://i46.tinypic.com/2qjiqly.jpg

Zielone strzałki pokazują przeciek. Wystąpił on na podziale. Kondensat normalnie spływający wnętrzem rury szamotowej przedostaje się poprzez styk kształek i wycieka pod blaszanym pierścieniem (czerwony), lecąc w dół i mocząc na końcu pustak.. :( Zniszczeniu musiał więc ulec fragment wpustu na ściance rury szamotowej. Oczywiście kit też musiał się nadkruszyć.

Dostęp jest tylko do zewnętrza rury szamotowej oczywiście. Średnica rury szamotowej - 140mm. Ile jest miejsca dookoła na manewry - niedużo.. Żeby to doszczelnić należy przesunąć blachę do góry i...

.... i właśnie... CZYM i JAK to uszczelnić żeby wytrzymało kwas, było szczelne i nie uległo zniszczeniu na skutek zmian temperatur ?...

Proszę o sugestie... Proponowano mi wkład turbo z kwasówki, ale zanim wydam tyle pieniędzy chcę wiedzieć czy zrobiłem wszystko by ratować szamot...

Dziękuję z góry...

Dziękuję za namiar :) Zaraz dzwonię. Jeśli to cudo wytrzymuje 350 st.C to faktycznie niezły wynalazek ;D

Sam znalazłem takie coś:

http://prezentacja.botament.pl/pdf/kt/TM-BOTON%20SF%20300-001.pdf

Wytrzymuje mniejszą temperaturę - 120 st.C, ale tam (na zewnątrz szamotki) jest chłodno... W kanał wpięty jest kocioł kondens - spaliny są lekko ciepłe i praktycznie nie podgrzewają przewodu spalinowego (za to leje się jak ze...) ;-)

Może jakieś inne sugestie ? Opaska z czegoś ?...