Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Możesz budowac jednowarstwowo bo szybciej i taniej: oszczędzasz przede wszystki na robociźnie i materiałach.

Ale:

Z ciepłymi ścianami to jest tak że trudno jest zrobić ścianę

jednowarstwową tak ciepłą jak CIEPŁĄ ścianę warstwową docieplaną materiałem termoizolacyjnym.

Stąd wynikaja cytowane powyżej wymagania dotyczące ścian z "Warunków technicznych".

Dla przypomnienia:

Ścianę jednowarstwową można w twoim domku stosować jeżeli

będzie spełniała warunek u=0.5

To znaczy że przy róznicy temperatury 1 stopnia po dwóch stronach ściany przepuści ona 0.5 Wata energii.

W uproszczeniu: budynek jest jak sitko.Jak na zewnątrz jest zimno ładujesz w niego energię, a ona i tak Zawsze wycieknie, jak

jest ciepło sytuacja się odwraca. "U" określa taką wielkość

oczka w sitku twojej ściany (pełnej ściany oczywiście, bez okien :smile:).

Sciana warstwowa powinna mieć z kolei, zgodnie z "Warunkami"

min. u=0.3.

Bęc -

I w porównaniu z normowa ścianą z jednorodnego materiału jest o 40% cieplejsza.

(A taki współczynnik - tzn u=0.3 daje ok. 10cm samego styropianu ).

Uwazam że dobra, oszczędna ściana, dająca efekt Ekonomiczny

w postaci tańszej eksploatacji powinna mieć max. u=0.2.

Taka ściana jednowarstwowa byłaby b. gruba i co za tym idzie droga. Droższa od warstwowej.

Dlatego proponuję ci wybudowanie domku z zewnętrznymi ścianami jednowarstwowymi z betonu komórkowego, u=ok.0.4, po paru latach zrobienie audytu energetycznego, policzenie kasy

i docieplenie ścian mat. termoizolacyjnym z np. jakimś cienkowarstwowym, systemowym tynkiem.

:smile:

https://forum.murator.pl/topic/1346-jednowarstwowo-opinie/page/3/#findComment-16080

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 years później...

Witam

W zeszłym roku wybudowałem dom z Ytonga. Jeżeli ktoś planuje budowe koło Warszawy to proponuje Ytonga kupić w Platformie a nie u producenta. Producent chciał za transport do Warszawy ponad 2000zł. a w Platformie transport gratis + 1700zł. dostałem w bonach na zakupy u nich. Ponadto dostałem większy upust na bloczek niż u producenta.

Co do brygady to moge z czystym sumieniem polecić tą co robiła u mnie.(za postawienie domu 160 m2 z więżbą wzieli 13000zł.)

Jak ktoś by chciał zobaczyć zdięcia ścian wykonanych z ytonga przez tą ekipe to prosze podać e-maila ponieważ jeszcze nie wiem jak dodawać do postów :oops:

https://forum.murator.pl/topic/1346-jednowarstwowo-opinie/page/3/#findComment-432980