DankaO 10.01.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Witam wszystkich Forumowiczów!To mój pierwszy login, ale znam wększość z Was,bo od czasu jak kupiliśmy dom(surówka zamknięta), jesteście moją ulubioną lekturą.Proszę o pomoc w następującej sprawie:w jaki sposób podłączyć antenę TV i TVSat do trzech różnych odbiorników, tak aby na każdym z nich można było odbierać inny program? Jakie "ustrojstwo" należy kupić i jakie kable?Kable chcę poprowadzić w posadzce w rurkach osłonowych- na tych odcinkach, gdzie można.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 może specjaliści się wypowiedzą ... albo poczytaj tutaj. http://www.dipol.com.pl/index.htm Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 10.01.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Witam wszystkich.Też myślę nad tym tematem, i po przejrzeniu różnych rozwiązań skłaniam się ku rozwiązaniu prezentowanemu na stronie firmy DIPOL.Oczywiście przy każdym gnieździe musisz mieć dekoder.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 10.01.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 A w szczególności: http://www.dipol.com.pl/schematy.htm - np. http://www.dipol.com.pl/schemat03.htm. Tylko pamiętaj, że do każdego telewizora trzeba dokupić tuner satelitarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 10.01.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 witam Można ten problem rozwiązać stosując multiswitch czyli urządzenie które sumuje sygnały Tv naziemnej i satelitarnej. w razie pytań proszę o kontakt pod email lub Gadu 4543709 ( atenami zajmuję się od 14 lat zawodowo ) , spróbuję pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 10.01.2004 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Dzięki za adres Dipola,spróbuję napisać do Oddziału w Poznaniu,jak mi odpiszą to podzielę się informacjami na forum, a jak nie- to do nich pojadę. Czy to,że muszę mieć dekoder przy każdym gnieździe oznacza,że muszę płacić za każdy abonament? Jeśli tak, to zgroza i rozbój w biały dzień . Na stronach Dipola piszą,że przy zastosowaniu multiswitcha mogę rozgałęzić tylko TV naziemną,ale nie satelitarną. Pozdrowienia,Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 10.01.2004 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Możesz podłączyć do gniazd tunery satelitarne FTA (niekodowane - bez abonamentu), oczywiście nie da się odbierać na nich programów z pakietów CYFRY i POLSATU.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 10.01.2004 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Możesz podłączyć do gniazd tunery satelitarne FTA (niekodowane - bez abonamentu), oczywiście nie da się odbierać na nich programów z pakietów CYFRY i POLSATU. Sorry, tzn. nie da się odbierać programów kodowanych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2004 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 zajrzyj jeszcze tutaj : http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15364&sid=f255b8da1038729df90efc1534072703 Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 10.01.2004 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 deha - z pewnością skorzystam z Twojej pomocy,dla mnie ten temat to nowość, do tej pory miałam w bloku "kablówkę"z satelity, sieć komputerową zrobiłam sama (2 kompy), ale we własnym domu nie mogę robić prowizorki z kablami za listwą przypodłogową , a że czas leci i za chwilę (no,jak mróz minie) będą mi zalewać wierzch posadzek, więc muszę się szybko zdecydować co i jak zrobić. No i kasa jest istotna,bo prawdę mówiąc tych wydatków nie brałam w ogóle pod uwagę.Pozdrawki !Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 10.01.2004 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Dzięki Gościu.Właśnie odkryłam ten temat-jednak mam zaległości , ale były święta, a potem koniec roku.....A'propos czy u nas jest już dostępny CARDSPLITTER http://www.cardsplitter.com/ - deha -co Ty na to? To jest chyba to ,co Tygrysy lubią najbardziej!?Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 10.01.2004 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 W tej chwili ze względu na kasę można ułożyć tylko przewody (prawidłowo oczywiście ) a inne urządzenia w innyn dowolnym etapie budowy np. po przeprowadzce. Przewody należy ułożyć od każdego odbiornika do jednego miejsca np poddasze lub skrzynka z osprzętem ant. po jednym a najlepiej po dwa, następnie cztery przewody od anteny sat do w/w skrzynki , następnie jeden przewód od anten naziemnych do skrzynkioraz zasilanie 220 v w tejże skrzynce przyczym można zastosować włącznik klawiszowy lub zastosować oddzielny bezpiecznik w rozdzielni dow yłączania zasilania inst. antenowej podczas burzy lub urlopu. Ten rodzaj okablowania pozwoli na dowolny sposób wykonać później instlację antenową np z wykorzystując multiswitch.(Chcąc korzystać z drugiego satelity należy podwoić ilość przewodów między satelitą i skrzynką tzn ułożyć 6 szt. PS Przy użyciu multi switcha można łączyć TV naziemną i sat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 10.01.2004 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Poprawka do poprzednigo postu oczywiście należy podwoić do 8 przewodów a nie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 10.01.2004 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Cadrsplittery pojawiają sie unas np. na Allegro, ale szczerze powien że nie wiem czy ten produkt jest w Polsce legalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.01.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 W instalacji mam 7 gniazdek RTV.Początkowo przymierzałem się do układu z multiswitchami i 8-ma kablami do anteny z "zezem" (HotBird i Astra).Ale gdy policzyłem koszty to zmieniłem zamiary.Ogranicze się do odbioru telewizji naziemnej (dowolny kanał w każdym gniazdku), oraz kanału TVSat z satelity Hot Bird (m.in. Cyfra+ i Polsat), wybieranego tunerem usytuowanym w jadalni, sterowanym "przedłużeniem pilota" z 2 miejsc. Będzie można jednocześnie odbierać tylko 1 kanał TVSat we wszystkich gniazdach.W przyszłości zamiast planowanego "zeza" być może dam jeszcze obrotnice antenową (wszystkie satelity na horyzoncie).Ponadto od razu dołożę drugi kabel do anteny, tak aby można było wymienić konwerter na "twin", co pozwoli na odbiór dodatkowego kanału TVSat, przez dodatkowy odbiornik satelitarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 11.01.2004 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Jakiego rzędu były to koszty z tym multiswitchem?Ja potrzebowałabym tylko jeden, bo będę miała albo Cyfrę +, albo Polsat Sat.Jestem pod presją domowników: "nie po to kupowaliśmy kartę telewizyjną do komputera i duży monitor,żeby teraz odbierać tylko TV naziemną", Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 11.01.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Do miniinstalacji zbiorczej (kilka gniazdek RTV Sat) trzeba: 1) antenę satelitarną ok. 1 m średnicy 50-100 zł. 2) konwerter satelitarny Quad - 150 zł 3) bardzo dobra antena szerokopasmowa naziemna lub kilka anten naziemnych ze zwrotnicą (musi być duży zysk anten bo sygnał jest dzielony przez 4 lub + antena radiowa - od 100 zł, 4) multiswitch 5x4 lub 5x8 (5 to wejścia a 4 lub 8 to wyjścia czyli liczba potrzebych gniazdek końcowych w domu) - od 250 zł w górę 5) dobry kabel koncentryczny ok 50 m-100 m - 100 -150 zł. 6) gznazda końcowe TV-SAT po ok 30zł za sztukę 4 x 30 = 120 zł. Razem minimum ok. 700-800 zł. Nie liczę robocizny której jest sporo ale mozna ją wykonać samemu. Przy takim układzie w każdym gniazdku będzie sygnał TV, SAT i Radio. Sygnał będzie z jednego satelity. Możliwy jest również układ z dwóch satelitów ale muszą być 2 konwertery w układzie zeza i multiswich 9x4 lub 9x8 (trochę droższy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.01.2004 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Ale to co napisał Krispl to początek kosztów.Mamy dopiero sygnał TVSat w kilku gniazdkach w domu. Teraz do każdego gniazdka trzeba dokupić po jednym tunerze (odbiorniku satelitarnym) z modułem dekodującym i kartą kodową.Koszt każdego takiego odbiornika z przyległościami to ponad 1000zł. Przymierzam się do kupna kompletu POLSAT CYFROWY z odbiornikiem cyfrowym Echostar DSB-606 i opłaconym rocznym abonamentem.Polsat nie obejmuje programów TVP1, TVP2, TVP3 - trzeba je pobierać z TV naziemnej. Nie ma też TVN24, ale są Discovery. Koszt abonamentu Polsatu to jak dotąd tylko 20 zł/miesiąc. Czy naprawdę potrzebujemy równoczesny odbiór kilku kanałów satelitarnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 11.01.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Proszę sprawdź cenę za abonament Polsatu, ponieważ w okresie promocji to może i tyle wynosi ,czyli np w styczniu 2004, a potem doliczany jest dodatkowy koszt.( mogę to sprawdzić jutro w firmie, ponieważ Polsatem Cyfr nie zajmujemy się od ok 2 lat). PS.Jak dobrze pamiętam dekoder ten miał opłacony abonament tylko do końca sierpnia ?!Natomiast Cyfra przy wykupie dekodera na własność kosztuję 579 PLN z anteną i abonamentem za bieżący m-c i 12 pełnych m-cy. Oczywiście nie namawiam na zakup C+, ale proponuje porównanie ofert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 11.01.2004 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Dzięki krispl ! teraz mam już "kasowy "pogląd na tą sprawęJeszcze tylko jedno uściślenie:deha napisał:multiswitch czyli urządzenie które sumuje sygnały Tv naziemnej i satelitarnej- czy to oznacza,że rozdziela te sygnały na różne odbiorniki?w bloku mam "kablówkę" z talerzem na dachu odbierającym sygnał ze studia, do gniazdka antenowego mam wpięty trójnik i dalej poprowadzone kable do TV,do komputera i do następnego TV, przy czym na każdym odbiorniku mogę oglądać inny program, więc czy nie można wpiąć dekodera np.Polsatu przed multisitchem,wówczas sygnał będzie dzielony na różne odbiorniki (zadziała jak trójnik) a kanał wybierać będę pilotem od poszczególnych odbiorników?Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts