Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pod??czenie anten TV i TVSat

DankaO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DankaO - w kablówce w bloku instaluje się tyle tunerów satelitarnych ile ma być dostępne kanałów TV. Tuner SAT dostaje z anteny SAT sygnał zawierający powiedzmy sto różnych kanałów TV i z nich wybiera jeden, który daje na swoje wyjście. I tylko ten jeden kanał satelitarny w danej chwili można oglądać na wszystkich telewizorach w domu.

OK! Teraz rozumiem różnicę.

A multiswitch jest po to, żeby przesłał do każdego odbiornika taki sam "zestaw kanałów" ,z którego w danej chwili każdy użytkownik wybiera poprzez swój modem jakiś swój kanał.

Czy tak?

Czyli nic nie zakombinuję, muszę kupić 3 tunery,

Czy zakup 3 tunerów np.Polsatu cyfrowego jest równoznaczny z 3 abonamentami?

Danka

Też teraz myślę o kablach w domu, został mi miesiąc na myślenie, mam teraz dekoder Cyfry+ a internet w domu w pakiecie (zgroza) TPSA. Na onecie jest relama internetu z satelity z anteny skierowanej na Astrę (Cyfra jes z Hot Birda), w drogim niestety zestawie jest tuner pozwalający na odbiór niekodowanych programów. W mojej okolicy działa sferia, to "przenośna telefonia stacjonarna" :D mają w ofercie abonament na ilość danych - co można wykorzystać na przesyłenie danych od siebie. czy ktoś korzysta z z takiego internetu? a w każdym razie daje to możliwość odbioru drugiego programu z satelity jednocześnie ale chyba tylko na komputerze.

szczerze mówiąc- 3 abonamenty to ździerstwo,jeśli chcę chce oglądać TV na komputerze, a rodzinka w salonie to przecież to wszystko pod tym samym adresem i u tego samego właściciela!

Czy nie powinno być tak: jedna antena-jeden abonament?

Może jednak rozpracuję temat Cadrsplittery

Danka

szczerze mówiąc- 3 abonamenty to ździerstwo,jeśli chcę chce oglądać TV na komputerze, a rodzinka w salonie to przecież to wszystko pod tym samym adresem i u tego samego właściciela!

Czy nie powinno być tak: jedna antena-jeden abonament?

Może jednak rozpracuję temat Cadrsplittery

Danka

DankaOOperator TV cyfrowej nie ma możliwości sprawdzenia, czy kilka kart zarejestrowanych przez Ciebie na jeden adres nie jest wykorzystywanych w innych miejscach. Dlatego żąda osobnego abonamentu za każdą kartę.

Rozwiązaniem problemu jest właśnie Cardsplitter. To urządzenie oczywiście też nie gwarantuje operatorowi, że sygnał będzie odkodowywany w ramach jednego lokalu :lol: , ale to nie on rozpowszechnia Cardsplittera.

Gorąco polecam Cardsplitter! Pamiętaj o wykonaniu odpowiedniej instalacji (najlepiej skrętka komputerowa - po jednym przewodzie od cardsplittera do poszczególnych punktów odbioru). W umowie Cyfry + i Polsatu Cyfrowego nikt nie przewidział takiego urządzenia, więc nie ma w niej zapisów zabraniających stosowania takich urządzeń :D . Zatem jest ono całkowicie legalne :D .

P.S. Jak chcesz odkodowywać programy na komputerze? Czy on ma gniazdo na kartę dekodującą?

Jeśli chodzi o podłączenie konwerterów do mutiswitcha to zwykle odległość między tymi urządzeniami jest niewielka tj. do 10 m. Można więc zastosować praktycznie każdy kabel nawet najtańszy po ok. - 0,8 zł za metr. Zauważyłem różnicę w kablach typu kabel z żyłą środkową i oplotem miedzianym (dobry ale drogi np do 2 zł za metr) oraz tanie kable z żyłą środkową aluminiową miedziowaną i oplotem aluminiowym (tanie po 80 gr za metr). Generalnie im kabel grubszy (większa średnia żyły wewnętrznej oraz całego kabla) tym jest lepszy (mniejsze ma tłumienie sygnału). Dobry kabel koncentryczny antenowy ma nie więcej niż 20 dB tłumienia na 100 m długości w całym paśmie przesyłanym np od 10-2500 MHz.

Zalecam stosownie bardzo dobrych kabli zwłaszcza wtedy jeśli przed multiswitchem nie ma żaadnego wzmacniacza szerokopasmowego zastosowanego na wejściu anteny naziemnej (zwłaszcza mutiswitch 8 wyjściowy).

Każde podzielenie sygnału w mutiswitchu 5x4 obniża jego moc ponad 4 razy tj. o 6 dB (switch 4 wyjściowy).

Z kolei tłumienie kabli i mutiswitcha w paśmie satelitarnym nie jest tak odczuwalne ze względu na małą zależność jakości odbioru od poziomu sygnału. Poziom sygnału na wyjściu współczesnych konwerterów sat jest bardzo wysoki a czułość głowic tunerów również jest wysoka.

W odbiorze satelitarnym o jakości sygnału decyduje głównie średnica anteny (im większa tym lepiej) oraz szumy własne konwertera (najlepsze konwertery mają F=0,3 dB).

Chciałbym sprostować powyższą wypowiedż

Nie radzę stosować najtańszych przewodów , zwłaszcza jeśli są układane pod tynk.W swojej kilkunastoletniej pracy z instlacjami ant. spotkałem się z przewodami o dużej średnicy , ale złej jakości( nie przenoszą np. jednej częstotliwości).

Przewody do instalacji podtynkowej proponuje kupować u sprawdzonych sprzedawców ( najlepiej zajmujących się instalacjami antenowymi).Koszt zakupu przewodu dobrej jakości to wydatek 1,5PLN za mb czyli przy standarodowej instalacji ok 100mb to wydatek 150PLN , a pseudooszczędność 70 PLN na tańszym to b. mała różnica zwłaszcza jeżeli z powodu złej jakości trzeba będzie niszczyć tynk lub ułożyć nowy przewód w salonie na wierzchu nowej, wykończonej ściany.

Należy pamiętać układając przewody

aby nie załamywać ich pod kątem prostym i wyprowadzać w puszce od dołu i najlepiej nie wykonywać instalacji przelotowej.

Serdeczne dzięki za Wasze rady,nawet jeśli trafię na "fachowca" to już nie dam się zjeść!

Zbych-ja też myślę,że Cadrsplitter to jest to czego szukam, ale w poznańskiej firmie współpracującej z DIPOLEM (polecanym w postach i chyba słusznie) o czymś takim nie słyszano.

Widziałam to cudo w Twoim linku. Czy w Polsce ktoś to sprzedaje i za ile?

Do Cardsplittera wkłada się karty dekodujące,a czy Cyfra+ albo cyfrowy Polsat mają takie karty???(pytam,bo od zawsze mam tylko kablówkę)

Pojęcia nie mam,jak mam odkodować programy na komputerze-cały czas myślałam,że uda mi się tak jak z kablówką, ale po Waszych wyjaśnieniach wiem,że nie.....chyba że Cadrsplitter :lol:

Na kablach nie będę oszczędzać, bo to pestka, w stosunku do tej góry kasy,którą pochłania budowa, a kable muszę zalać w posadzce, więc musi być od razu gut.

Pozdrowienia Danka

W instalacji przelotowej nie można np. jednym przewodem puścić sygnału sat i naziemnego lub wpuścić sygnału powrotnego czyli ogłądac na drugim tv programu aktualnie włączonego w tunerze.

Odnośnie spadku sygnału obecnie jest wiele wzmacniaczy i rozgałęźników aktywnych rekompensujących te spadki