Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pod??czenie anten TV i TVSat

DankaO

Recommended Posts

...

Zbych-ja też myślę,że Cadrsplitter to jest to czego szukam, ale w poznańskiej firmie współpracującej z DIPOLEM (polecanym w postach i chyba słusznie) o czymś takim nie słyszano.

Widziałam to cudo w Twoim linku. Czy w Polsce ktoś to sprzedaje i za ile?

Szczegóły polskiej oferty znajdziesz TU.

Do Cardsplittera wkłada się karty dekodujące,a czy Cyfra+ albo cyfrowy Polsat mają takie karty???(pytam,bo od zawsze mam tylko kablówkę)

Cyfra sprzedaje osobno karty. Polsat - nie wiem. Do Cyfry można stosunkowo tanio kupić (np. na Allegro) legalne dekodery (Philips 3010 i 6010) po dawnej WIZJI.

Pojęcia nie mam,jak mam odkodować programy na komputerze-cały czas myślałam,że uda mi się tak jak z kablówką, ale po Waszych wyjaśnieniach wiem,że nie.....chyba że Cadrsplitter :lol:

Obawiam się, że Cardsplitter tu nie pomoże :( .

Na kablach nie będę oszczędzać, bo to pestka, w stosunku do tej góry kasy,którą pochłania budowa, a kable muszę zalać w posadzce, więc musi być od razu gut.

Tak jest! Zgadzam się z dehą Na przewodach nie warto oszczędzać!!!

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W instalacji przelotowej nie można np. jednym przewodem puścić sygnału sat i naziemnego lub wpuścić sygnału powrotnego czyli ogłądac na drugim tv programu aktualnie włączonego w tunerze.

Odnośnie spadku sygnału obecnie jest wiele wzmacniaczy i rozgałęźników aktywnych rekompensujących te spadki

Dodatkowo należy dodać, że cena wzmacniaczy z odpowiednim poziomem sygnału do zasilenia instalacji przelotowej na np. osiem gniazd jest taka, że lepiej kupić dużo więcej dobrego kabla antenowego i położyć instalację nawet podwójnie od każdego gniazdka do centralki antenowej.

FORUMOWICZE - ŻADNYCH INSTALACJI PRZELOTOWYCH!!!

Cardspliter na cztery odbiorniki satelitarne kosztuje na licytacji Allegro od 399 zł.

Urządzenie jest spod granicy prawa ponieważ umożliwa odbiór na kilku odbiornikach różnych programów satelitarnych kodowanych. Łatwo sobie

można wyobrazić 8-miu sąsiadów korzystających z jednej karty połączonych ze stacją bazową tzw skrętką w której to stacji jest umieszczona jedna karta. Abonament dzieli się wtedy przez 8 i jest dużo taniej.

W Polsacie cyfrowym karta jest związana z odbiornikiem (przynajmniej na dziś) i cardspliter nie ma prawdodpodbnie zastosowania. Dopiero w planach jest sprzedaż samych kart co robi już Cyfra+.

W regulaminach jest zdaje się coś o nielegalnym udostępnianiu sygnału osobom trzecim i wydaje mi się,że to załatwia sprawę i dostatecznie chroni interesy nadawcy- ja nie mam zamiaru nikomu obcemu udostępniać,ale chcę sama korzystać bez ograniczeń. Pazerność i brak perspektywicznego myślenia ich zgubi.Przecież mogliby dla takich przypadków zrobić np.symboliczną opłatę. A tak dam zarobić wypożyczalni kaset i DVD

Danka

Granica prawa jest zazwyczaj płynna. Oczywiśćie u siebie w domu można robić co się chce. Ale z reguły jak zakłada dystrybutor karta do odbioru programów kodowanych jest dedykowana do jednego odbiornika według prostej zasady jedna karta-jeden odbiornik. Tego rodzaju wynalazek jak Cardspliter to nowość na rynku ponieważ nie jest on oparty - jak to zwykle bywało, o nielegalną kartę piracką ale o całkowicie legalną i to z opłaconym abonamentem. W tym caly problem.

Przypomniałem sobie o takiej o to sytuacji, kiedy masz ładny zestaw DVD czyli tzw kino domowe ekran plazmowy 32 cale i zapraszasz sobie znajomych na dobry i znany film. Przychodzi parę osób np. 10 i wtedy już delikatnie wyraźnie zaczyna podchodzić to pod tzw. publiczne rozpowszechnianie filmu bez zgody producenta czyli inaczej mały seansik filmowy.

Gdzie tu jest granica prawa ?

Producent filmu napewno by wolał żeby twoi goście indywidualnie kupili sobie film i sami oglądali go w zaciszu domowym ale nic z tego przecież już go widzieli u ciebie.

Cardspliter na cztery odbiorniki satelitarne kosztuje na licytacji Allegro od 399 zł.

Urządzenie jest spod granicy prawa ponieważ umożliwa odbiór na kilku odbiornikach różnych programów satelitarnych kodowanych. Łatwo sobie

można wyobrazić 8-miu sąsiadów korzystających z jednej karty połączonych ze stacją bazową tzw skrętką w której to stacji jest umieszczona jedna karta. Abonament dzieli się wtedy przez 8 i jest dużo taniej.

Przypominam, że mowa tu o zastosowaniu Cardsplittera w domu jednorodzinnym, a nie w osiedlowym systemie rozkodowania sygnału platformy cyfrowej

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda.gif

To samo się tyczy Neostrady - szybkiego łącza internetowego udostępnianego przez TPSA. Tam w umowie jest zapis o zakazie udostępniania poza lokal, ale dzielenie Neostrady w lokalu na kilka komputerów jest dozwolone.

Jedni wykorzystują łącze tylko w obrębie swojego lokalu, a inni "pożyczają" sygnał sąsiadowi (za drobną opłatą :wink: ).

Do kryspi.

W prawie autorskim (zakładam, że kupiłeś ten film których chcesz wyświetlić) jest napisane, że możesz użyczyć zakupionego przez ciebie filmu osobom bliskim - gdzie osoba bliska to według prawa:

rodzina

przyjaciele

itp.

Czyli możesz spokojnie wyświetlać ten film.

(Nie mogę znaleść teraz strony z interpretacją prawną tego "użyczenia", a może to było w RP)

Na marginesie powiem że kolegi rodzina ma salon fryzjerski i przychodzi do tego salonu znajomy i mówi co tak u ciebie cicho i ponuro nic nie gra ??? A on na to:

"Nie mogę puszczać radia bo musiałbym płacić haracz za odtwarzanie muzyki Zaiskowi"

Czy to nie jest już lekka przesada w nadinterpretacji prawa autorskiego w Polsce ?

Podobno niedługo nie będzie można słuchać radia zbyt głośno jadąc w samochodzie ponieważ może to być zakwalifikowane jako odtwarzanie publiczne :p

To nie chodzi o płacenie abonamentu za radio ale odtwarzanie np. utworów muzycznych do celów komercyjnych. Tzn. włącza ktoś radio i przebój w radio odwarzany jest publicznie dla klientów w salonie albo też puszcza sobie kompakt dla własnej przyjemności (bo lubi np. jakiś zespół i przy tym zespole dobrze mu się tnie ...) i kompaktu słuchają klienci.

Podobnie jest w supermarketach. Płaci się za puszczanie muzyki dla klientów ZAIKSowi.

Krispl