anitaz 08.12.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 proszę o momoc. mam problem z piecem. piec jest nowy, od momentu włączenia piec nieustannie wydala zbyt dużo sadzy, źle spala, dużo spala 25kg na 12 godzin, leci dym z komina. serwis był już z sześć razy i nie potrafią go ustawić. proszę o pomoc, zdesperowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.12.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A jaka jest powierzchnia do ogrzania ? A to, że dym leci z komina to chyba normalne ? Chyba, że jest biały - wtedy jak nic nowego papieża wybrali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitaz 08.12.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 powierzchnia do ogrzania to 250 metrów. A dym leci czarny ale nie o dym chodziło tylko o sadzę. komin bowiem pluje czarną sadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 08.12.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A jaką masz kubaturę, ocieplenie, bo tutaj są osoby które dla 240m2 mają piec 14-16KW. Standard dla takiej powierzchni przy normalnym ociepleniu, bez szaleństw, to około 20kw do 25 kw - to na podstawie pieców forumowiczów, więc twój piec 35 kw to jakieś nieporozumienie - masz basen podgrzewany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitaz 08.12.2009 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 kupiłem go bo mi polecono. nie moge go jednak ustawić aby było dobrze. nawet serwis tego nie potrafi. kubatura wynosi 300 metrów2. a z basenem wyjdzie więcej, jak go wybuduje!!! Proszę o pomoc w ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.12.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 proszę o momoc. mam problem z piecem. piec jest nowy, od momentu włączenia piec nieustannie wydala zbyt dużo sadzy, źle spala, dużo spala 25kg na 12 godzin, leci dym z komina. serwis był już z sześć razy i nie potrafią go ustawić. proszę o pomoc, zdesperowany 1- sprawdź komin, czy nie za mały 2- sprawdź powietrze oraz podawanie - zadyma wtygląda na zbyt duzo opału i mało powietrza do spalania, albo kłopot z kominem - czy jak otworzysz drzwiczki to dymi na kotłownię i płomień się rozjaśnia? Bo jeśli tak, to komin do czyszczenia/poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 09.12.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Na co chodzi ten piec ?Czy w kotłowni jest nawiew powietrza z zewnątrz ? Może jest za mały, zastawiony lub zaklejony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitaz 09.12.2009 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 komin ma wymiary 27x27cm. jest nawiew powietrza z zewnątrz doprowadzony do kotłowni. jak otwieram drzwiczki pieca dym znika do komina a płomień jest jasny. piec funkcjonuje dopiero dwa tygodnie. do tej pory paliłem ekogroszkiem Piast i Juliusz. jest teraz na ustawieniach fabrycznych i spala za duzo opału. w ciągu 12 godzin spala od 25do50 kg ekogroszku. z komina leci czarny dym, bucha sadzą. powietrze wentylator podaje na pełnej opcji, podawanie jest na 70 sekund, U2 -47, U3-5minut. w regulatorze pogodowym po wprowadzeniu hasła ustawienia są jeszcze od 1-23 które są na fabrycznym ustawieniu. proszę o pomoc. może ktoś ma taki kocioł, może była by możliwość w pomocy ustawienia kotła. prosze o kontakt emeil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 10.12.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ja mam piec multi komfort ale też dopiero 2 tygodnie.Narazie też pali mi dużo ale nie mam ocieplonego dachu ani porządnych drzwi.Bawiłem się z ustawieniami u2 i u3 bo w nowym sofcie zablokowane jest u1 Na razie eksperymentuje z ustawieniami i dałem u3 na 35 minut co przy miale spowodowało zasypanie palnika.Przy ekogroszku było ok-tyle,że za często włączała mi się faza podgrzewania zamiast podtrzymania.Więc twoje nastawy szczególnie U3 dziwią mnie jeszcze bardziej .Podajnik tłokowy nie dozuje jednak tak dokładnie jak ślimakowy.Wg instrukcji dla twojego pieca zuzycie wynosi 2,6-6,5 kg/h.Teraz mam wylane wylewki więc nie mam zbytnio czasu ani możliwości na bawienie się piecem.Można jeszcze wejść do ustawień serwisowych i tam dokładnie pozmieniać sporo rzeczy.Ja będę chciał zmniejszyć dozowanie paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitaz 12.12.2009 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 mamy ustawienia u2 - 2minuty, u3 - 20minut. nie spala dokładnie, zostawia kawałki. i przy takim ustawieniu mamy kłopoty z teperaturą pieca. piec mam ustawionu na 50 stopni. nie może dobić temperatury podtrzymania czyli 53. w tym cyklu podawania teperatura spada do 47-48 stopniu. przy takich ustawieniach piec pokazuje na palenisku jasny, żółty ogień ale z bardzo dużą ilością dymu. mam jeszcze pytania do ustawień u3. testowałem już różne systemy ustawiania minutowego. dmuchawa i wentylator włącza się dopiero po upływie minut ustawionych na u3. jak to ma wyglądac, skoro kocioł jest na 50, do strefy podtrzymania dobija do 53,54 to temperatura pieca spadnie szybciej do 50 niż upłynie mu czas podtrzymania. ile minut przy ustawieniach u2, u3 powinien nabijac kocioł temperaturę do stanu podtrzymania, jak powinno wyglądać prawidłowe palenie na palenisku i co z tym dymem? jestem początkującym palaczem, to są jedynie moje spostrzeżenia pracy kotła. prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akonom 30.12.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Użytkuję taki piec od miesiąca. Lazar eko-perfekt automat.Wcześniej przez dwa sezony eksploatowałem kocioł pleszewski.Nic dziwnego że serwisant nie mógł ustawić pieca,bo i co tam ustawiać.Rada prosta.Wymienić sterownik-regulator,na taki gdzie można ustawić parametry.Przede wszystkim obroty dmuchawy.Tego parametru nie było wcześniej w ustawieniach,a w nowszych czas podawanie też jest stały.U mnie dmuchawa pracuje na drugim biegu.w skali 1-12. Przesłona na 50procent.czas podawania 14s,przerwa w podawaniu 60s.Jak wyobrażacie sobie pracę kotła latem tylko dla potrzeb cwu,bez możliwości regulacji tych parametrów.Zawór trzydrożny.Dom 20-to letni 180m kw.ubiegły sezon 3.5tony ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maras277 22.05.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Trochę mnie dziwią opinie na tej stronie. Ja mam ten piec firmy Lazar od długiego czasu i większych kłopotów z nim nie miałem. W początkowej fazie użytkowania musiałem bliżej zapoznać się z zasadami obsługi, "zaprzyjaźnić" się z nim, ale teraz nie widzę najmniejszych problemów. Ostatniej zimy nawet trochę zaoszczędziłem, bo spalał mi mniej niż przypuszczałem. Regulacji temperatury też z czasem się nauczyłem i teraz nie mam większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts