franq 08.12.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam mam dom jednorodzinny parterowy . Oczywiście ma on nieużytkowany strych na którym nic nie robię moje pytanie brzmi jak ocieplić dom czy styropian klaść cały dom czy tylko do poziomu sufitu a na strychu położyć wełną .... pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.12.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam mam dom jednorodzinny parterowy . Oczywiście ma on nieużytkowany strych na którym nic nie robię moje pytanie brzmi jak ocieplić dom czy styropian klaść cały dom czy tylko do poziomu sufitu a na strychu położyć wełną .... pomocy Jak wolisz... Ocieplenie tylko stropu - potrzeba mniej wełny, więc jest taniej. Mniejsza jest też kubatura do ogrzewania (nie grzejesz strychu), więc za ogrzewanie też mniej zapłacisz. Wady: na strychu jest zimno. Ocieplenie połaci dachowych - zaletą jest to, że masz ciepły strych. Wadą jest to, że ciepłe powietrze z dołu będzie "uciekać" na strych, więc trzeba więcej grzać. No i ocieplenie po połaci dachowej będzie droższe, bo trzeba więcej wełny (większa powierzchnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franq 08.12.2009 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Czyli jeżeli ocieple strop to na poziomie strychu z zewnątrz nie muszę dawać styropianu ? ....Ma to jakieś wady ? hm może wygląd trochę ...? Pozdrawiam [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.12.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Nie bardzo rozumiem... Z zewnątrz styropian dajesz na wszystkich ścianach. Chodzi o to, że jak ocieplasz wełną strop, to potrzebujesz mniej tej wełny niż jak być ocieplał połacie dachowe, bo powierzchnia stropu jest mniejsza niż połaci dachu (chyba, że masz całkowicie płaski dach)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.12.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam mam dom jednorodzinny parterowy . Oczywiście ma on nieużytkowany strych na którym nic nie robię moje pytanie brzmi jak ocieplić dom czy styropian klaść cały dom czy tylko do poziomu sufitu a na strychu położyć wełną .... pomocy Nie wiem skąd to "oczywiście", ale sposób ocieplenia ścian w części styropianem, a w części wełną nie ma żadnego uzasadnienia. Skąd taki pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 14.12.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam!!!Kupiłem dom z lat 70. Podpiwniczony z dachem dwuspadowym, dachówka cementowa. Poddasze nie ocieplone ale w przyszłości do zamieszkania po wymianie dachu. Mam pytanie odnoście ocieplenia i zastosowania odpowiedniej grubości styropianu. Mury domu są zbudowanie z pustaków żużlowych i białej cegły (mur ma grubość około 50cm). Wiatrołap jest z zbudowany tylko z cegły czerwonej, ściany poddasza zbudowane tylko z pustaków żużlowych. Jaką grubością styropianu ocieplić mury, wiatrołap i ściany na poddaszu żeby punkt rosy nie wyszedł w ścianie i nie było kłopotów z wilgocią i grzybem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.12.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam!!! Kupiłem dom z lat 70. Podpiwniczony z dachem dwuspadowym, dachówka cementowa. Poddasze nie ocieplone ale w przyszłości do zamieszkania po wymianie dachu. Mam pytanie odnoście ocieplenia i zastosowania odpowiedniej grubości styropianu. Mury domu są zbudowanie z pustaków żużlowych i białej cegły (mur ma grubość około 50cm). Wiatrołap jest z zbudowany tylko z cegły czerwonej, ściany poddasza zbudowane tylko z pustaków żużlowych. Jaką grubością styropianu ocieplić mury, wiatrołap i ściany na poddaszu żeby punkt rosy nie wyszedł w ścianie i nie było kłopotów z wilgocią i grzybem. Pozdrawiam. Cele tak opisałeś, że pewnie i 7cm wystarczy. Obawiam się jednak, że jeśli dom jest z lat 70 to i mury mogą być miejscami zawilgocone, a to wg mnie prosta droga do grzyba po ociepleniu styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.12.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam!!! Kupiłem dom z lat 70. Podpiwniczony z dachem dwuspadowym, dachówka cementowa. Poddasze nie ocieplone ale w przyszłości do zamieszkania po wymianie dachu. Mam pytanie odnoście ocieplenia i zastosowania odpowiedniej grubości styropianu. Mury domu są zbudowanie z pustaków żużlowych i białej cegły (mur ma grubość około 50cm). Wiatrołap jest z zbudowany tylko z cegły czerwonej, ściany poddasza zbudowane tylko z pustaków żużlowych. Jaką grubością styropianu ocieplić mury, wiatrołap i ściany na poddaszu żeby punkt rosy nie wyszedł w ścianie i nie było kłopotów z wilgocią i grzybem. Pozdrawiam. Cele tak opisałeś, że pewnie i 7cm wystarczy. Obawiam się jednak, że jeśli dom jest z lat 70 to i mury mogą być miejscami zawilgocone, a to wg mnie prosta droga do grzyba po ociepleniu styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.12.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam!!! Kupiłem dom z lat 70. Podpiwniczony z dachem dwuspadowym, dachówka cementowa. Poddasze nie ocieplone ale w przyszłości do zamieszkania po wymianie dachu. Mam pytanie odnoście ocieplenia i zastosowania odpowiedniej grubości styropianu. Mury domu są zbudowanie z pustaków żużlowych i białej cegły (mur ma grubość około 50cm). Wiatrołap jest z zbudowany tylko z cegły czerwonej, ściany poddasza zbudowane tylko z pustaków żużlowych. Jaką grubością styropianu ocieplić mury, wiatrołap i ściany na poddaszu żeby punkt rosy nie wyszedł w ścianie i nie było kłopotów z wilgocią i grzybem. Pozdrawiam. Cele tak opisałeś, że pewnie i 7cm wystarczy. Obawiam się jednak, że jeśli dom jest z lat 70 to i mury mogą być miejscami zawilgocone, a to wg mnie prosta droga do grzyba po ociepleniu styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 15.12.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Jedynie w wiatrołapie wyszła trochę wilgoć w narożniku przy suficie i w narożnikach zaczęła skraplać się woda. Teraz nie wiem co mam począć. Mam nowy piec Galmey 25KW i ciepło szybko ucieka. Dach nie jest ocieplony. A z ociepleniem to co mam zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 15.12.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A z ociepleniem to co mam zrobić?? Grubość docieplenia to inwestycja. Zwróci się KAŻDA tylko nie zawsze po akceptowalnym czasie. Nie ma sensu pytanie się o to ile dać cm jeśli nie wiadomo czym palisz (czyli ile zł za GJ) i za ile lat chcesz odzyskać zainwestowane w ocieplenie pieniądze. Druga sprawa to obecna norma na ucieczkę ciepła która cię formalnie obowiązuje przy termomodernizacji. Przy 50cm ściany wyjdzie ci minimum 12cm styropainu by ją spełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 15.12.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Mój dom (podpiwniczony) jest zbudowany tak:Ściany boczne pustak żużlowy + biała cegła razem 50 cm.Wiatrołap czerwona cegła pełna grubość 25-27cm.Ściany poddasza (dach dwuspadowy) pustak żużlowy 25-26cmPoddasze nie ocieplone.Okna nowe współczynnik przepuszczalności 1.0Ogrzewanie piec na ekogroszek Galmet 25KW.Jaki dać styropian na wiatrołap, mury domu i ściany poddasza.Jaka dać grubość wełny na dach(docelowo blachodachówka) i na podłogę strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts