racer 20.02.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 trzeba ustawiać wkład pod gotową zabudowę, inaczej praktycznie cała do przeróbek. Często też niestety jest tak, że kamień i inne materiały to poślednia jakość. Ostatnio w dużym sklepie na wystawce stała gotowa obudowa, i tu uwaga: miała belkę i łby pod nią do góry nogami. Z wrażenia zaniemówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 20.02.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 trzeba ustawiać wkład pod gotową zabudowę, inaczej praktycznie cała do przeróbek Mało kto to wie, a jeszcze mniej robi Trzy lata temu wielu rzeczy nie wiedziałem.... Teraz będę bogatszy doświadczeniem, lecz uboższy na koncie Za wykonanie obudowy mniej więcej jak w/w (oczywiście z czopuchem) fachowcy zażyczyli sobie około 5 tysi + materiały wg. nich jakieś nie mniej niż 4 tysie Na tyle to mnie nie stać Prawdopodobnie jak ta Zosia - samosia obudowę będę robił sam z zamówionych materiałów. Czyli jest normalnie.... Po polsku Wymyśliłem sobie w tzw. międzyczasie,że przeniosę naczynie na drugą stronę ściany nad meble kuchenne. Będę miał dostęp do pływaka.... Przydałoby się podnieść cały kominek nieco wyżej ale to chyba nie przejdzie Troche dużo tego lutowania i roboty Ale lepiej by było go obudować. Wyglądałby bardziej proporcjonalnie. miała belkę i łby pod nią do góry nogami - to przecież wolny kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 21.02.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam majsterków ja mam takie pytanie , nikt nie poruszył tej kwestii a mianowicie o przewód spalinowy połączenia kominka wkładu z kominem . Wykonawcy niemowie ze wszyscy ale jakaś cześć podłączają rurę spalinowa w komin pod kontem 90 stopni a to jest wielki błąd i się mści i kopci sie na mieszkanie. Tak właśnie został podłączony wkład ko***taz i kulca i moje pytanie czy tym dwóm osobą nie dymi na mieszkanie ??? Wiem jak ciężko jest wykoć taka Dziurę pod kontem 45 stopni ponieważ zawsze to robię jak montuje u klienta kominek ale potem nie ma reklamacji i inwestor jest zadowolony Ale ja kominek stawiam nie 3 dni jak inni tylko 7 a nawet do 2 tygodni . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 21.02.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 to mam zniszczyć komin ceramiczny bo tam wejście 90 stopni.racer moja obudowa ma być prostokątna 130 x260. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 21.02.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Jak ktoś stawiał komin na pewno wiedział ze będzie stal tam kominek wiec powinien włożyć kształtkę trujnik z wejściem pod kontem 45 stopni ja nie ingeruje w kompetencje majtów ale jest to wielkim błędem podłączyć kominek pod kontem 90stopnui ponieważ utrudnia odebranie spalin ponieważ dym ma wielki opór, możne pan podłączyć ale wiąże sie to z dymieniem sie na mieszkanie wiem co mowie często poprawiam kominki po pseudo majstrach który robią komin pod 90stopni ponieważ jest łatwiej i szybciej ale wirze sie to z konsekwencjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 22.02.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 ... jest to wielkim błędem podłączyć kominek pod kontem 90stopnui ponieważ utrudnia odebranie spalin ponieważ dym ma wielki opór, możne pan podłączyć ale wiąże sie to z dymieniem sie na mieszkanie wiem co mowie ... Znaczy którędy ma się dymić na to mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 22.02.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Znaczy którędy ma się dymić na to mieszkanie? Jak sie otworzy drzwiczki od wkładu proszę pana... dopuszczalne jest podłączenie kotła CO pod kontem 90 stopni ponieważ ma wentylator wspomagający spalanie ale kominek tego nie ma wiec nie morze mieć takiego podłączenia ....Ale jeśli Państwo nie wieża proszę zrobić po swojemu i mieć pretensje potem do siebie jak będzie niż i nie będzie można napalić w kominku bo będzie sie cofał dymna mieszkanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.02.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam.kri***d - okropną ciemnotę ludziom wciskasz...Najgorsze jest to, że na pewno znajdą się tacy, którzy wezmą to za dobrą monetę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 22.02.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Zatem 90% kominków trzeba rozbierać i poprawiać, choć wszystkie działają poprawnie. Ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 22.02.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Znaczy którędy ma się dymić na to mieszkanie? Jak sie otworzy drzwiczki od wkładu proszę pana... dopuszczalne jest podłączenie kotła CO pod kontem 90 stopni ponieważ ma wentylator wspomagający spalanie ale kominek tego nie ma wiec nie morze mieć takiego podłączenia ....Ale jeśli Państwo nie wieża proszę zrobić po swojemu i mieć pretensje potem do siebie jak będzie niż i nie będzie można napalić w kominku bo będzie sie cofał dymna mieszkanie.... Czy możesz powołać się na konkretny przepis? A kwestia wydostawania się dymu w szeroko pojętej praktyce wygląda inaczej niż napisałeś. Przykro mi to mówić ale to błędna, i dalej tylko teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 22.02.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 to mam zniszczyć komin ceramiczny bo tam wejście 90 stopni. racer moja obudowa ma być prostokątna 130 x260. Możesz zrobić bez stelaża. Pamiętaj o wzmocnieniu narożników i łączeń płyt. Dół który nie nagrzewa się tak mocno proponuje wymurować z gazobetonu jako dodatkową stabilizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 22.02.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Istnieje taka teoria jak fizyka PRAWA!!!! Ja zgodzę się że kominek działa ale nie w 100% ...Dym w przewodzie kominowym krąży okrągłym ruchem "kreci się" dlatego rury są okrągłe , W takim razie dlaczego przez producentów produkowane sa trójniki pod kontem 45 stopni żeby ładnie wyglądały????? Poza tym proszę wpisał w google podłączenie kominka oto cytat "W naszym przypadku okazało się, że podejście przewodu spali-nowego do komina jest wykonane pod kątem prostym - nie jest to prawidłowe rozwiązanie. Powinna być zastosowana rura z podłączeniem pod kątem 45° - może to mieć w przyszłości wpływ na poprawne funkcjonowanie wkładu." a oto link http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=168&cms=284 I nie wciskam żadnej ciemnoty i nie naciągam inwestorów mam wieloletnie doświadczenie ,jeździłem na kursy i szkolenia organizowane przez uniflam i dovre także nie wiem kto tu ciemnotę wciska Ja czy Państwo i naciąga klienta ja nie jestem z tym co robią kominek 3 dni i kasują 10 tysięcy jak Państwo... Zapomniałem dodać jeszcze o czyszczeniu przewodu kominowego a mianowicie od wkładu do komina??? jak to zrobicie jak macie kolano 90* pewnie otwieracie kratkę na czopuchu odkręcacie rewizje i brudzicie cały kominek w środku i mieszkanie tak???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.02.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam.Jakie marki takie szkolenia (no przynajmniej tyczy się to jednej, druga ostatnio niemalże się o podobną rzecz ociera...).Kri***d - zacznijmy od jednej rzeczy - powiedz no, czy np. wyobrażasz sobie aby spaliny z kominka nie puszczać od razu w komin, tylko prowadzić całkiem w dół, potem kilka razy w "różne strony świata" i dopiero "ładować" w komin?Jeżeli wyobrażasz sobie "takie cudo" to znak, że jeszcze coś z Ciebie będzie. Jeżeli nie, to pozostań przy montowaniu Uniflam'ów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 22.02.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Forest-Natura jeśli twierdzisz ze wkłady dovre nie sa bardzo dobrej jakości i sprawności to nie udzielaj sie na tym forum dovre to jedna albo najlepsza norweska firma produkująca wkłady .. A twoim zdaniem co jest dobre wkłady z marketu tak????A tak wo gule jakie masz doświadczenie w stawianiu koników ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.02.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam. Przepraszam że się wtrąciłem Ale odpowiedz mi proszę na moje pytanie. I jeszcze na jedno - "montujesz" tylko wkłady czy robisz kominki, kuchnie, piece, pieco-kominki. wędzarnie, grille, piece chlebowe i inne jeszcze domowe urządzenia ogniowe? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 22.02.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Proszę następny artykuł i to na stronie muratora" Kominek powinien być zbudowany jak najbliżej przewodu kominowego. Wiadomo, że kąt pochylenia przewodu łączącego wkład z kominem nie powinnien być mniejszy niż 45°. Jego długość też jest ograniczona. " czy mam jeszcze kolejne artykuły Panie Forest-Natura podawać czy wystarczy Panu.... Nie wyobrażam takiego cuda jak pan napisał ponieważ to błąd w sztuce budowlanej ale najwidoczniej pan takie fuszerki robi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.02.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam.Upss...poprawiałem swoją wypowiedź.Jak to mówią - wyobraźnia cuda czyni...Zanim kogokolwiek skrytykujesz i nazwiesz "fuszerem" poucz się fachu jaki wykonujesz byś robił go dobrze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.02.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Forest-Natura jeśli twierdzisz ze wkłady dovre nie sa bardzo dobrej jakości i sprawności to nie udzielaj sie na tym forum dovre to jedna albo najlepsza norweska firma produkująca wkłady .. A twoim zdaniem co jest dobre wkłady z marketu tak????A tak wo gule jakie masz doświadczenie w stawianiu koników ??? o co chodzi? Jak stawiasz tak jak piszesz, ps. trafiłeś do "złotych myśli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 22.02.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Dym w przewodzie kominowym krąży okrągłym ruchem "kreci się" dlatego rury są okrągłe , A jak ktoś ma komin wymurowany z cegły to dym się odbija od ścianek i zaczaja na palacza aż otworzy drzwiczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krid 22.02.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Forest-Natura jeśli twierdzisz ze wkłady dovre nie sa bardzo dobrej jakości i sprawności to nie udzielaj sie na tym forum dovre to jedna albo najlepsza norweska firma produkująca wkłady .. A twoim zdaniem co jest dobre wkłady z marketu tak????A tak wo gule jakie masz doświadczenie w stawianiu koników ??? o co chodzi? Jak stawiasz tak jak piszesz, Przepraszam za literówkę miało być A tak w ogóle jakie masz doświadczenie w stawianiu kominków ??? Komin murowany ma kształt kwadratu albo prostokąta i dym również krąży w koło poczytajcie książki z fizyki to sie dowiecie ... A co do krytyk Forest-Natura to ty pierwszy napisałeś ze ciemnotę ludziom wciskam a to jest nie prawda a jeśli twierdzisz że źle mówię poprzyj to dowodami takimi jak ja tobie poparłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts