Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OBUDOWA KOMINKOWA - CAŁKIEM TANIA - KOSZT OK 400 ZŁ

kotaz

Recommended Posts

Forest-Natura jeśli twierdzisz ze wkłady dovre nie sa bardzo dobrej jakości i sprawności to nie udzielaj sie na tym forum dovre to jedna albo najlepsza norweska firma produkująca wkłady .. A twoim zdaniem co jest dobre wkłady z marketu tak????A tak wo gule jakie masz doświadczenie w stawianiu koników ???

o co chodzi? :-? :lol:

Jak stawiasz tak jak piszesz, :-?

Przepraszam za literówkę miało być

A tak w ogóle jakie masz doświadczenie w stawianiu kominków ???

Komin murowany ma kształt kwadratu albo prostokąta i dym również krąży w koło poczytajcie książki z fizyki to sie dowiecie ...

Poczytaj troszkę forum (weź coś na uspokojenie :wink: )

ps. jak staniesz na palcach to ledwo sięgniesz do pięt Foresta :wink:

.kilka... kominków zrobił, ja też :wink:

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeczytałem już dawno, an-bud a ty Zobacz i poczytaj ten cały temat http://www.muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolnostojace/projektowanie-kominka,6385_22395.htm

I dojdźmy razem do porozumienia od tego jest forum PRAWDA?? Ja jeszcze mogę dać dowodów i artykułów ze powinien podłączony być pod kontem 45*

Witam.

Najlepsze jest palenisko, które zrobisz sam po kilku/nastu/dziesięciu latach własnego doświadczenia.

"Blaszanne" czy murowane - wszystko jedno. Nie patrząc się na to, co aktualnie jest modne i co wciskają importerzy czy producenci.

Wkłady - są w długopisach...

Ogień dobrze się czuje w...palenisku. Przynajmniej dobrze mu tam było w ciągu ostatnich kilku tysięcy lat...

Pozdrawiam.

Państwo i naciąga klienta ja nie jestem z tym co robią kominek 3 dni i kasują 10 tysięcy jak Państwo...

Są tacy co kasują 2 tysiące i robią tydzień. Byłoby mi wstyd się udzielać gdybym należał do tej grupy. Ale osobiście staram się zrozumieć panującą w temacie frustrację, początki bywają trudne. Pamiętaj, że jeśli będziesz miał problem następnym razem możesz na nas liczyć, doradzimy nieodpłatnie :D :D :D

Pozdrowienia dla Foresta, człowieka o stalowych (niskowęglowych hehe) nerwach!

Panowie tylko w tym sęk ,że również chciałem doradzić i pomóc ludziom na forum żeby nie zostali naciągnięci i mieli dobrze zrobiony kominek ale najwidoczniej twierdzicie inaczej i moja pomoc została źle odebrana przez was ....

Najlepiej będzie jeśli każdy będzie robił po swojemu tak jak uważa najlepiej , a inwestorzy będą zadowoleni z kominka ...

A z tym , że mogę liczyć na was to sie zgodzę tylko nie wiem czy w dobrym czy w złym znaczeniu... Ponieważ po tej rozmowie mam mieszane uczucia...

Witam.

Doradzając innym napisz, ze w taki sposób robisz to TY, a nie, że jest to jedyny słuszny i właściwy sposób na świecie. I nie kwestionuj wiedzy niczyjej. Oraz doświadczenia. Zawsze jest ktoś, kto jest od nas lepszy, zdolniejszy, bardziej doświadczony i posiadający większą wiedzę. Tyczy się to każdego.

No...prócz pewnych bliźniaków... :lol:

Pozdrawiam.

Witam

Moje pytanie do wszystkich co czyścili przewód spalinowy od kominka do komina i i wiedzą jak to zrobić, gdy mamy podłączony wkład kominka pod kontem prostym mam dwa przełamania pod kontem 90 stopni. W jaki sposób wyczyścić tam zgromadzone sadze, ponieważ osadza i zmniejsza się przepływ dymu co grozi zapaleniem się sadzy albo zaczadzeniem.....

Proszę odpowiedzcie mi na to pytanie bo naprawdę nie umiem tego wyobrazić??

Panowie, wyjasniejcie tak po krotce o co chodzi z ta komora dekompresyjna, bo ni jak nie moge zrozumiec.

Właściwie należałoby tę przestrzeń nazwać wentylowana komora izolacyjna lub podobnie.

Chodzi o odizolowanie drewnianej konstrukcji stropu od wpływu wysokiej temperatury powietrza znajdującego się w komorze grzewczej kominka. Swobodny przepływ powietrza przez tę komorę powoduje zmniejszenie wpływu wysokiej temperatury na strop.

Czemu tę poziomą przestrzeń izolacyjną nazwano komorą dekompresyjną? Zapewne wynika to z faktu niefachowego przetłumaczenia fachowego określenia z języka obcego :wink:

Moje pytanie do wszystkich co czyścili przewód spalinowy od kominka do komina i i wiedzą jak to zrobić, gdy mamy podłączony wkład kominka pod kontem prostym mam dwa przełamania pod kontem 90 stopni. W jaki sposób wyczyścić tam zgromadzone sadze, ponieważ osadza i zmniejsza się przepływ dymu co grozi zapaleniem się sadzy albo zaczadzeniem.....

Proszę odpowiedzcie mi na to pytanie bo naprawdę nie umiem tego wyobrazić??

Ja wrzucam saszetkę Sadpalu po ostatnim dodaniu opału, a przede wszystkim palę suchym drewnem liściastym 8)

Do andre59:

Dzieki za wyjasnienie, mysle, ze w moim przypadku to zbedne, gdyz mam strop terriva (nie drewniany). Cieple powietrze mu nie grozne.

Do kri***d:

Poczatkowo tak jak ty mialem polaczony kociol z kominem, czyli dwa kolanka 90st. Powiem, ze gdyby nie to, ze kolanko mialo odkrecalna wyczystke, to byloby ciezko. Palilem wowczas drewnem i sadzy w kolanku zbieralo sie od groma. Raz tak sie zapchalo, ze kociol zgasł.

Powiem Ci tak, jak nie masz jeszcze obudowy, to przerob polaczenie z kominem na takie w ktorym nie bedzie dwoch kolan 90 stopni. Z tego co sie dowiedzialem, to norma dopuszcza jedno kolano 90stopni i tylko jak jest wyczystka w nim.

Dodatkowo te dwa zakrety strasznie oslabiaja ciag, co pociaga za soba wiele zlego: smola, zarosniety komin slabe spalanie (niewypalanie do konca)

Ja swoje polaczenie z czopuchem przerobilem, tak ze wycialem ponizej dziure w kominie i teraz mam podlaczenie pod lekkim wzniosem. Mimo, ze mam wklad ceramiczny dalo sie to wykonac. Stary otwor zaslepilem szczelnie kawalkami starego wkladu + kit kwasowy.

Witam

Panowie saszetki sadpolu nie wyczyści sadzy trzeba zrobić to ręcznie za pomocą szczotki specjalnej a suche drewno liściaste to podstawa ale po zimie albo 2 zimach komin nadaję się do wyczyszczenia to nie ulega dyskusji , zapchany przekrój zmniejsza efektywność kominka ... Tak jak pisze tqlis "Palilem wowczas drewnem i sadzy w kolanku zbieralo sie od groma" A wiem , że jest wyczystka na kolanie ale dostać się do niej przez kratkę równa się z magią i odkręcić ja a przy tym nie pobrudzić kominka i mieszkania sadza to naprawdę nie lada wyczyn .

Proszę napiszcie mi czy mam racje czy się mylę po tu jest forum żeby rozmawiać o tych problemach i sobie pomagać???

Witam.

Na każdym przyłączu dymowym pomiędzy paleniskiem a kominem powinna znajdować się rewizja. A kominek powinien być tak zaprojektowany i wykonany, by do tej rewizji był dostęp. Z reguły rewizje takie znajdują się właśnie na "kolanach".

Jeżeli nie ma możliwości zamontowania przyłącza z rewizją (rzadkie przypadki, ale się trafiają) - wtedy musi być możliwość wyczyszczenia przewodu dymowego poprzez palenisko.

Zupełnie inną "bajką" są wszelkiej maści systemy akumulujące ciepło i odzyskujące je ze spalin.

Pozdrawiam.