Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OBUDOWA KOMINKOWA - CAŁKIEM TANIA - KOSZT OK 400 ZŁ

kotaz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem o co ta awantura z tym podłączeniem kominka 90, 45 st.

Ja mam od 1,5 roku podłączony wkład z kominem rurami z systemu Bertrams pod kątem 90st. i nie zuważyłem jakiegoś dymienia w pomieszczeniu.

Podstawa to doprowadzenie powietrza z zewnątrz (mam pod kominkiem), bo bez tego w mieszkaniu robi się podciśnienie i nie dziwota, że się kopci.

Dodatkowo kolano 90st jest 3częściowe z rewizją pośrodku. Oprócz tego te 3 części połączone są ze sobą opaskami zaciskowymi, więć jak wyczystka za mała, to rozkręcam opaskę i mam całkowity dostęp do rur od komina aż po palenisko.

Witam Panowie

Zgodzę się ze przez kratkę da się wyczyścić rurę spalinową przez rewizje od kominka do komina ale jest to strasznie uciążliwe ponieważ przez otwór o wymiarach 17x49 albo 17x30 ledwo da się ręce wsadzić a jeszcze trzeba odkręcić rewizje albo 10 klucz albo na spinki.

Gdy uda nam się odkręcić rewizję musimy wyczyścić sadze zgromadzone w przewodzie spalinowym kto to robił wie ile przy tym zabawy i ile syfu w domu . Sadzy w komorze gorącego powietrza która wyleciała nam i osiadłą na ściankach foli aluminiowej i na wkładzie podczas palenia będzie wydostawać sie nam na mieszkanie jest to nie nieuniknione .

Reasumując MOIM ZDANIEM lepiej posiedzieć więcej czasu i wykuć dziurę pod kontem 45 stopni , w późniejszym użytkowaniu i z czyszczeniem przewodów spalinowych mieć święty spokój i spać spokojnie niż paprać się w sadzy ale oczywiście to moje zdanie i nie musicie sie zgadzać ja wiem z doświadczenia, że to rozwiązanie jest korzystniejsze dla ciągu komina i dla czyszczenia pozdrawiam

ja tylko chciałbym napisać odnośnie płyt izolacyjnych jakie zakupiłem na kratki.pl

a więc po kilku tygodniach użytkowania stwierdzam że to kicha, klej który był zakupiony specjalnie do ich klejenia wykrusza się oraz płyty w miejscu klejenia rozwarstwiają się, oczywiście zagruntowałem je przed klejeniem, teraz muszę chyba na przód dać KG aby uniknąć pękania

Ciekawe co było jakbym zrobił zgodnie z zaleceniami, czyli obudowę z tych płyt jako samonośną, konstrukcja by pewnie runęła :(

Tak więc jak ktoś chce kupić tego typu płyty na izolację niech poszuka czegoś lepszego, może ciut droższego, ale jak to mówią chytry dwa razy traci, i ja się o tym teraz przekonałem

Witam.

Kulca - a wiesz czemu popękały?

Bo "rozepchały" je rozszerzające się profile...

Klej jest dobry (stosuję go tylko pod inną nazwą), tylko też trzeba trzymać się reżimu technologicznego korzystając z niego...wtedy nic nie pęka.

A co do płyt i firmy, która je sprzedaje - to inna sprawa...jakość faktycznie nie idzie w parze z taniością...tyczy się to prawie całego asortymentu...

Szkoda tylko że na własnej skórze przekonałeś się, że wydawać by się mogło - prosta rzecz, jaką jest "zrobienie skrzynki" z płyt krzemianowo-wapniowych wcale taka prosta nie jest...

Pozdrawiam.

dzisiaj kupiłem rury stalowe i kolana do tego sylikon Soudal na 1500 stopni rury tym samorwać przy sacalania? Czy połączenie rury z ceramicznym tym ustrojstwem ze sznurkiem dawać na wcisk bez niczego ? Napiszcie wsio co wiedzieć powinienem aby podłaczyć wkład do komina :)

rura rozszerza się i pęka trójnik, ceramika rozszerza się inaczej. Daj redukcję, inaczej stracisz gwarancję na komin. Łączeń nie trzeba dodatkowo kleić, a już na pewno nie silikonem, można jedynie mastyką.

dziady na rurach pisza ze łaczenia pasta wysokotemperaturowa :) i w casto oczywiscie ylikon jest super do tego . To jak jest z płytami dawac profile czy nie ? A jeszcze pytanie czy przepustnica powietrza musi być idealnie szczelna bo widziałem takie z blaszanym deklem ale dookoła jest 1 mm luzu i takie na sztywno.

dzisiaj kupiłem rury stalowe i kolana do tego sylikon Soudal na 1500 stopni rury tym samorwać przy sacalania? Czy połączenie rury z ceramicznym tym ustrojstwem ze sznurkiem dawać na wcisk bez niczego ? Napiszcie wsio co wiedzieć powinienem aby podłaczyć wkład do komina :)

rura rozszerza się i pęka trójnik, ceramika rozszerza się inaczej. Daj redukcję, inaczej stracisz gwarancję na komin. Łączeń nie trzeba dodatkowo kleić, a już na pewno nie silikonem, można jedynie mastyką.

Witam panie kolego racer ja od 10 lat robię kominki i jeszcze żaden trójnik mi nie pękł, przecież rura fi 180 albo fi 200 a jak wchodzi w trójnik ceramiczny jest troszkę luzu w koło, poza tym rury ja zawsze składam na ten silikon mam pewność ze sie nie przesuną ani z nimi się nic nie stanie jeśli silikon będzie miedzy dwoma płaszczyznami czyli kielich i rura silikon nie wyleci , ale jedni będzie na wieszaku rury do na pewno odleci ale nie przeszkadza to nic . Mowie od razu ja tak robię i nie miałem żadnej reklamacji a wy róbcie jak uważacie ja uważam, ze tak jest poprawnie i zgodnie z technologią.

Witam.

Kulca - a wiesz czemu popękały?

Bo "rozepchały" je rozszerzające się profile...

Klej jest dobry (stosuję go tylko pod inną nazwą), tylko też trzeba trzymać się reżimu technologicznego korzystając z niego...wtedy nic nie pęka.

A co do płyt i firmy, która je sprzedaje - to inna sprawa...jakość faktycznie nie idzie w parze z taniością...tyczy się to prawie całego asortymentu...

Szkoda tylko że na własnej skórze przekonałeś się, że wydawać by się mogło - prosta rzecz, jaką jest "zrobienie skrzynki" z płyt krzemianowo-wapniowych wcale taka prosta nie jest...

Pozdrawiam.

ano :(

napisz jak to teraz zabezpieczyć aby ściana nie pękała, myślę o siatce plus elastyczny klej, później to przykryć KG i gładź, myślisz że będzie dobrze?

Witam panie kolego racer ja od 10 lat robię kominki i jeszcze żaden trójnik mi nie pękł, przecież rura fi 180 albo fi 200 a jak wchodzi w trójnik ceramiczny jest troszkę luzu w koło, poza tym rury ja zawsze składam na ten silikon mam pewność ze sie nie przesuną ani z nimi się nic nie stanie jeśli silikon będzie miedzy dwoma płaszczyznami czyli kielich i rura silikon nie wyleci , ale jedni będzie na wieszaku rury do na pewno odleci ale nie przeszkadza to nic . Mowie od razu ja tak robię i nie miałem żadnej reklamacji a wy róbcie jak uważacie ja uważam, ze tak jest poprawnie i zgodnie z technologią.

Tak się składa że w sprawie o której mowa miałem przyjemność porozmawiać z dyrektorem głównym pewnej szanownej firmy produkującej rzeczone systemy kominowe. Czemu próbujesz być mądrzejszy na siłę? Od niego? Może ode mnie jesteś, chylę czoła. Uważasz że jest zgodnie z technologią? A kim Ty u licha jesteś? Może inaczej, na jakie źródła się powołujesz? Daj spokój z tą dziecinadą.