krzysiekj 08.12.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 szukamy jakiejś możliwości dodatkowego zarobku i chcielibyśmy postawić na naszej działce obok domu taki jakby mini pensjonat, pokoje pod wynajem powiedzmy 6szt 2 osobowych z łazienkami i salę sprzedaży na jakiś sklepik. Jako, że 17m działki która zostaje utrudnia nam poszukiwanie czegoś takiego zwracamy się z prośbą o pomoc, może ktoś Z Was ma jakiś lepszy pomysł. Po przejrzeniu setek projektów znaleźliśmy projekt domku jednorodzinnego który idealnie dałoby się zaadoptować do naszych potrzeb. Jako, że nie ma gotowych projektów pod domki na pokoje do wynajęcia. Chodzi nam o gotowy projekt max. za 2000zł. Poniżej przedstawiamy mniej więcej obrys naszej działki. Czarny dom to nasz dom mieszkalny a żółte pole to planowany budynek z pokojami pod wynajem. Czy ktoś może gdzie swidział gotowe projekty do tego typu rozwiązania? Czy może nasze jest dobre i nie ma co więcej kombinować? nam głównie chodzi o zwężenie domku kosztem jego wydłużenia, aby mieć więcej miejsca między domami. W sali sprzedaży musi być kominek bo będzie całoroczna DZIAŁKAhttp://www.cxnet.pl/budowa/dzialka.JPG To co nam w miarę pasuje to: http://www.cxnet.pl/budowa/partero.jpghttp://www.cxnet.pl/budowa/pietroo.jpg Przerobine na: http://www.cxnet.pl/budowa/parter.JPGhttp://www.cxnet.pl/budowa/pietro.JPG Praktycznie niewiele zmienione co ogranicza koszta..Czy ma ktoś lepsze pomysły? Czy ten jest przyzwoity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 09.12.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 http://www.tur-info.pl/p/fo_id,10838,,budowa,zakup_pensjonatu,prowadzenie,pensjonat,budowa_zakup_pensjonatu.html a może Gienia bez garażu, na poddaszu ścianki działowe sami rozplanujeciehttp://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid=2&projekt=16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.12.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 byle darmo, byle szybko...Pensjonaty czy budynki z pomieszczeniami na wynajem podlegają pod zupełnie inne przepisy niż domy jednorodzinne. Przejrzyj chociażby gotowe projekty pensjonatów - może dojrzysz różnice... do tego dochodzą odległości między budynkami.Żeby zarobić najpierw trzeba zainwestować, ale z głową... Projekt za max. 2 000, a realizacja za ile? 200 000? już się boję na czym skończy się oszczędzanie. I jeszcze jedno: korytarz nie pisze się "korytaż" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekj 09.12.2009 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 byle darmo, byle szybko... Pensjonaty czy budynki z pomieszczeniami na wynajem podlegają pod zupełnie inne przepisy niż domy jednorodzinne. Przejrzyj chociażby gotowe projekty pensjonatów - może dojrzysz różnice... do tego dochodzą odległości między budynkami. Patrzyłem i nie widzę różnicy, znalazłem kilka pensjonatów z nazwy i upchane wszystko na kupie... Odległość między budynkami w ramach jednej działki nie ma takiego pojęcia. Jest jedynie przesłanianie/zaciemnianie jeśli są okna. Żeby zarobić najpierw trzeba zainwestować, ale z głową... Projekt za max. 2 000, a realizacja za ile? 200 000? już się boję na czym skończy się oszczędzanie. Powiem szczerze, że prawie zgadłeś. Wystawiam ten budynek za 250.000 bez żadnego kłopotu... Zdziwiony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.12.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Odległość między budynkami w ramach jednej działki nie ma takiego pojęcia. Jest jedynie przesłanianie/zaciemnianie jeśli są okna. mylisz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekj 10.12.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Odległość między budynkami w ramach jednej działki nie ma takiego pojęcia. Jest jedynie przesłanianie/zaciemnianie jeśli są okna. mylisz się No to podaj podstawę prawną! Wczoraj byłem u Pana w Starostwie, który wydaje pozwolenia na budowę i mówił wyraźnie w ramach jednej działki (swojej) nie ma czegoś takiego jak odległość między budynkami!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 10.12.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 krzysiekj - zachowaj spokój. Wykrzyknikami naprawdę niewiele zdziałasz a stawiasz siebie w świetle awanturnika a taka postawa na forach jest bardzo źle odbierana. Z tego co znalazłam to rzeczywiście nie ma ograniczeń ale są inne ograniczenia. Upewnij się czy w ogóle możesz postawić taki budynek (chociaż są jeszcze ustawy o bezpieczeństwie pożarowym w których już sa informacje o konieczności zachowania odpowiednich odleglości). Znalazłam taki zapis: Na działce budowlanej w zabudowie jednorodzinnej mogą występować następujące rodzaje budynków: 1) mieszkalny budynek jednorodzinny, ewentualnie z garażem wbudowanym, 2) garaż 1-2 stanowiskowy, jako samodzielny budynek jednofunkcyjny, 3) budynek gospodarczy z garażem lub bez funkcji garażu. I w moim planie zagospodarowania terenu rzeczywiście nie mogę postawić niczego co będzie odbiegało od tych punktów. Tak czy inaczej pomyśl też o ludziach którzy będą tam mieszkać. Gdy wszystko odbębnisz po kosztach ludzie to zauważą, przyjadą raz i więcej nie będą chcieli się pojawiać, a w tego typu miejscach najwięcej zarabia się na ludziach którzy przyjeżdżają co rok, lubią klimat i właścicieli bo przyjeżdżają odpocząć więc i szukają dobrej atmosfery. A jak napisałam na początku - sprawiasz wrażenie bardzo nieprzyjemnej osoby dodatkowo która nie myśli o niczym innym jak wydrzeć ludziom pieniądze jak najmniej przy tym wydając (nie obrażaj się - tego typu uwagi bywają bardzo pomocne bo szkoda żeby z powodu takiej głupoty inwestycja sie nie udała, prawda?). My wracamy do miejsc gdzie ludzie są mili a pokoje schludne i nie straszą jakością wykonania i z całą pewnością nie jesteśmy w tym oryginalni Masz przeznaczone miejsce na parking? Musisz wziąć pod uwagę że większość ludzi u ciebie mieszkających będzie mieć samochody. Dla niektórych możliwość bezpiecznego zostawienia samochodu jest kluczowym elementem przy wyborze miejsca na urlop. Dodatkowo radziłabym ci jednak skonsultować swój projekt z jakimś prawnikiem lub kims innym za to odpowiedzialnym. Wybudować możesz - gorzej jeśli ci działalności gospodarczej nie zatwierdza z powodu tego jak ten budynek jest zbudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekj 10.12.2009 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 krzysiekj - zachowaj spokój. Wykrzyknikami naprawdę niewiele zdziałasz a stawiasz siebie w świetle awanturnika a taka postawa na forach jest bardzo źle odbierana. Z tego co znalazłam to rzeczywiście nie ma ograniczeń ale są inne ograniczenia. Upewnij się czy w ogóle możesz postawić taki budynek (chociaż są jeszcze ustawy o bezpieczeństwie pożarowym w których już sa informacje o konieczności zachowania odpowiednich odleglości). Znalazłam taki zapis: Na działce budowlanej w zabudowie jednorodzinnej mogą występować następujące rodzaje budynków: 1) mieszkalny budynek jednorodzinny, ewentualnie z garażem wbudowanym, 2) garaż 1-2 stanowiskowy, jako samodzielny budynek jednofunkcyjny, 3) budynek gospodarczy z garażem lub bez funkcji garażu. I w moim planie zagospodarowania terenu rzeczywiście nie mogę postawić niczego co będzie odbiegało od tych punktów. Tak czy inaczej pomyśl też o ludziach którzy będą tam mieszkać. Gdy wszystko odbębnisz po kosztach ludzie to zauważą, przyjadą raz i więcej nie będą chcieli się pojawiać, a w tego typu miejscach najwięcej zarabia się na ludziach którzy przyjeżdżają co rok, lubią klimat i właścicieli bo przyjeżdżają odpocząć więc i szukają dobrej atmosfery. A jak napisałam na początku - sprawiasz wrażenie bardzo nieprzyjemnej osoby dodatkowo która nie myśli o niczym innym jak wydrzeć ludziom pieniądze jak najmniej przy tym wydając (nie obrażaj się - tego typu uwagi bywają bardzo pomocne bo szkoda żeby z powodu takiej głupoty inwestycja sie nie udała, prawda?). My wracamy do miejsc gdzie ludzie są mili a pokoje schludne i nie straszą jakością wykonania i z całą pewnością nie jesteśmy w tym oryginalni Masz przeznaczone miejsce na parking? Musisz wziąć pod uwagę że większość ludzi u ciebie mieszkających będzie mieć samochody. Dla niektórych możliwość bezpiecznego zostawienia samochodu jest kluczowym elementem przy wyborze miejsca na urlop. Dodatkowo radziłabym ci jednak skonsultować swój projekt z jakimś prawnikiem lub kims innym za to odpowiedzialnym. Wybudować możesz - gorzej jeśli ci działalności gospodarczej nie zatwierdza z powodu tego jak ten budynek jest zbudowany. Powiem tak nie jestem awanturnikiem ani nikim podobnym, jednak w irytację wprowadzają mnie ludzie, którzy zamiast pomóc i odpowiedzieć na prosty problem. Szukają dziury w całym i mądrują na inne tematy. Przeanalizuj odpowiedź roberta skitka i zobacz, że zamiast pomóc cwaniakuje jak to jest i jak będzie. A skąd może wiedzieć, może mam hurtownie materiałów budowlanych i wszystko mam w cenie dystrybutora do tego z zawodu jestem murarzem i wystawię wszystko za 250.000 zł bez żadnego problemu, a jakość i komfort będzie na bardzo wysokim poziomie. To jest niestety mentalność Polaka, zamiast pomóc to doszukuje się dziury w całym jak tu obśmiać, zniechęcić itp... bo po co ma mieć lepiej niż ja. Ale do rzeczy. Przepraszam za wykrzykniki. Plan zagospodarowania przewiduje u nas postawienie budynku na działalność sprzedaż, wynajem pokoi. Więc tu nie ma problemu. I czemu zakładasz, że chcę wydrzeć dużo, najmniejszym kosztem zobacz co napisałem wyżej i okaże się, że nie jest to najmniejszy koszt. Na parking wszystko jest przeznaczone i obliczone. Na prawdę proszę o pomoc w kwestii co napisałem, a nie szukanie innych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darcy 10.12.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ad meritum. Moim zdaniem łazienki są kosmicznie małe. Jaką mają szerokość? Jednego metra? Dla mnie łazienka i wygodne łóżko są podstawowymi kryteriami, kiedy szukam jakiegoś małego hotelu, pensjonatu etc. Drugi problem to odległość budynków. I nie tylko z powodów formalnych, ale także ze względu na widok za oknem. Nie po to ludzie wyjeżdżają za miasto i wynajmują pokój, aby za oknem mieć obrazek taki jak w mieście, czyli kolejną ścianę kolejnego budynku. Trzecia sprawa - sklep. Czy byłby ogólnodostępny? Także dla ludzi z Twojej miejscowości? Jeśli tak, to pomysł z pensjonatem może niekoniecznie wypalić. Ja nie przyjechałabym do hotelu z pokojem nad sklepem. Chyba, że mieszkasz w dużym mieście, a pensjonat będzie np. pensją dla studentów. Wtedy ani ten problem, ani kwestia z akapitu powyżej nie są tak istotne. A podsumowując, poważnie wzięłabym pod uwagę wynajęcie architekta. Będzie Cię to kosztować pewnie parę tysięcy więcej, ale na tym etapie nie można oszczędzać. Tym bardziej, że - jak sam przyznajesz - nie ma gotowych projektów pod pensjonatu. A za adaptację tego gotowego projektu i tak będziesz musiał dodatkowo dopłacić. Koszt projektu będzie ułamkiem kosztów budowy, a sądzę, że to najważniejszy jej etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekj 10.12.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ad meritum. Moim zdaniem łazienki są kosmicznie małe. Jaką mają szerokość? Jednego metra? Dla mnie łazienka i wygodne łóżko są podstawowymi kryteriami, kiedy szukam jakiegoś małego hotelu, pensjonatu etc. Drugi problem to odległość budynków. I nie tylko z powodów formalnych, ale także ze względu na widok za oknem. Nie po to ludzie wyjeżdżają za miasto i wynajmują pokój, aby za oknem mieć obrazek taki jak w mieście, czyli kolejną ścianę kolejnego budynku. Trzecia sprawa - sklep. Czy byłby ogólnodostępny? Także dla ludzi z Twojej miejscowości? Jeśli tak, to pomysł z pensjonatem może niekoniecznie wypalić. Ja nie przyjechałabym do hotelu z pokojem nad sklepem. Chyba, że mieszkasz w dużym mieście, a pensjonat będzie np. pensją dla studentów. Wtedy ani ten problem, ani kwestia z akapitu powyżej nie są tak istotne. A podsumowując, poważnie wzięłabym pod uwagę wynajęcie architekta. Będzie Cię to kosztować pewnie parę tysięcy więcej, ale na tym etapie nie można oszczędzać. Tym bardziej, że - jak sam przyznajesz - nie ma gotowych projektów pod pensjonatu. A za adaptację tego gotowego projektu i tak będziesz musiał dodatkowo dopłacić. Koszt projektu będzie ułamkiem kosztów budowy, a sądzę, że to najważniejszy jej etap. Więc tak, projekt ten co pokazałem był bardziej na masówkę (która u nas świetnie schodzi) pokoje 2 osobowe 30-40zł za osobę. Łazienka ma 3x1m i powiem szczerze, że wystarczy. Sam mam taką jedną w swoim domu. Jednak po wielu przemyśleniach bardziej skupilibyśmy się nad mniejszą ilością pokoi o wyższym standardzie. Myślimy teraz o dwóch sypialniach salonie i sensownej łazience. takich pokoi zmieścimy 3-4szt. Sklep byłby bardziej w formie biura/małego sklepiku dla wszystkich (art. biurowe, papierniczy) niewielki ruch bo mała wioska u Nas. Widzę też, że wiele jest domów które mają na dole sklep, a u góry i z boku pokoje dostosowane pod turystów. Tego jest u nas bardzo dużo i wszystko funkcjonuje. Co do architekta chyba faktycznie bez niego się nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts