Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sufit podwieszany na 1/3 sufitu, proszę o pomoc

xxlgreg

Recommended Posts

Witam Szanowne Forum

Postanowiłem trochę pomajsterkować i po przeczytaniu kilku artykułów podwiesiłem sufit w przedpokoju. Wyszło fajnie. Postanowiłem pójść dalej i zrobić podwieszenie nad częścią pokoju + podświetlenie. Ale zatrzymałem się niestety na etapie projektu, nie mam pomysłu jak zrobić stabilną konstrukcję. Podwiesić cały sufit było o niebo łatwiej.

Czy ktoś mógłby mi pomóc ? Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Grzesiek

Wszystko zależy od kształtu. Jeśli ma to być zwykły fragment sufitu na prosto to nie widzę problemu. Podwieszasz go normalnie dając profile prostopadle do linii zakończenia. W miejscu zakończenia do sufitu kręcisz profil U, podobnie do już zawieszonej płyty i na koniec zamykasz to płytą z boku. Reszta sufitu jest wykonana tak samo jakbyś wieszał cały

dzięki za info

ale kolejne pytania

i kolejny amatorski szkic

http://images37.fotosik.pl/231/2abe7ea181fb3b86m.jpg

1. czy w tym miejscu łącze cw do uw wkrętem?

2. w tym miejscu łączą mi się 3 profile , czy to ma wyglądać mniej więcej tak?

3. czy w tym miejscu mają być profile , jeśli tak to jakie? jeśli mają byc to nie wyobrażam sobie jak je połączyć z UW (tym na froncie)

4. czy ten profil podwiesić na wieszakach? jeśli tak czy konstrukacja będzie stabilna

ad 1) tak bo jakoś musi się to trzymać sufitu

ad2) Może ale lepiej ten szary dać jak niebieski. Łatwiej będzie skręcić z odpowiadającym mu na suficie, tu jest przenoszone obciążenie

ad3) ten długi wywal calkiem, przy 40cm nie ma potrzeby czegokolwiek dawać

ad4) jak wyżej za mała ta skrzynka żeby ją podwieszać do sufitu

Zresztą....

http://img707.imageshack.us/img707/593/2abe7ea181fb3b86.th.jpg

Nie tylko. Jest jeszcze profil przykręcony (ja bym dał kołki szybkiego monażu) do ściany, i profil przykręcony do sufitu. Poza tym to nie do końca tak jak mówisz. Te profile pionowe które zaznaczyłeś są co 60 cm, więc jest ich kilka. To blacha stalowa chyba 0.5 mm. mocowań będzie koło 10, parę kilo to uniesie bez problemu. Dla testu zawieś sobie 10l wiadro z wodą na jednej takiej blaszce. Nie sądzę żeby spadło ;) Do tego przykręcisz płytę g-k, która tez przeniesie część ciężaru. A cała konstrukcja nie waży przecież za wiele. A tak zwyczajnie mówiąc kilka takich skrzynek na halogeny ostatnio robiłem i trzymają się dobrze.

Z ciekawostek płytę g-k można do sufitu przykręcić dwiema śrubami. Niestety minimum to 3 ale nie dlatego, że nie utrzyma się tylko dlatego że by się złamał z powodu zbyt dużego ugięcia.

A jest sens żeby te profile pionowe były częściej, czyli np co 40 cm?

I jak powinna być kolejność przykręcania ścianek? Najpierw tą poziomą, czy frontową (pionową)?

Edit

Postanowiłem się najpierw wziąść za przedpokój (160cmx400cm) z sufitem. I kolejny dylemat.

http://images44.fotosik.pl/236/2aeef52b7e52ba73m.jpg

Czy w miejscach zaznaczonych czerwonym kółkiem wystarczy taka konstrukcja żeby utrzymać sufit? Czy powinienem przykręcić jakieś profile do ścianek działowych?

Ścianki z karton gipsu jeszcze nie istnieją . Czy lepiej postawić te ścianki najpierw a później wieszać sufit czy robić odwrotnie?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Nie ma żadnego, przy tych wymiarach służą jedynie przytrzymaniu w narożniku na czas kręcenia płyt, potem właściwie nie przenoszą obciążeń. Co 60 cm wystarczy żeby stelaż utrzymał kształt.

Co do płyt to generalnie lepiej jest dać najpierw szerszą czyli tu dolną, a potem węższą czyli boczną. A to dlatego że im węższy pasek płyty tym trudniej go wyciąć oraz przykręcić (mało stabilny i łatwo pęknie jeśli "ucieknie" przy kręceniu i się ugnie). Przykręcenie najpierw szerszego paska sprawia, że ten węższy trzeba ciąć szerszy o około 12 mm. Zawsze to coś. Konstrukcyjnie nie widzę natomiast żadnej różnicy jak to zrobisz.

Co do dodanej części.

Nie wystarczy, musisz co 60 cm zawiesić profile CW (zaznaczony na jasno jeden) do sufitu, i na nich będzie się trzymać sufit + do ściany na czerwonych UW, działówki postaw po suficie. Łatwiej kręcić do stelaża niż betonu.

Robert znowu wiele dzięki za cierpliwość. Jak skończę ze wszystkim masz DUŻE piwo :)

Co do tego dużego sufitu powiem od początku w czym rzecz.

Otóż w tej chwili przedpokój nie ma jeszcze ścianek z KG. To jest rozwiązanie tymczasowe, tzn. Na wiosnę w tym miejscu gdzie zaznaczyłem ściankę KG stanie tradycyjna ścianka.

Dlaczego rozwiązanie tymczasowe. Chcę położyć panel i podwiesić sufit. Nie mogę czekać aż stanie ścianka tradycyjna (nie mogę jej też postawić już teraz).

Dlatego ścianka z KG ma wyznaczyć miejsca gdzie kończy się panel i sufit podwieszany.

I teraz dochodzimy do sedna.

Chciałem najpierw postawić ściankę KG i ona miała właśnie wyznaczać granice sufitu i paneli.

Ale w takim układzie nie wiem jak powinno się wykończyć sufit w miejscu styku ze ścianką KG. Z drugiej strony jak powieszę sufit na całej powierzchni to w momencie kiedy będę chciał postawić ściankę tradycyjną będę musiał niszczyć sufit podwieszany ( w tej części).

Kolejny amatorski szkic pokazuje jak wydaje mi się powinienem podwiesić płyty.

Główny profil CW (jasnoniebieski) bedzie podwieszony za pomocą wieszaków ES.

Czy powinienem przykręcić profile UW w miejscach zaznaczonych na różowo?

http://images50.fotosik.pl/237/5156d2a955188cebm.jpg

Na różowo to tak, ścianki nie musisz stawiać aby coś wyznaczać chyba że chcesz ściankę już teraz mieć. Tylko po co ją budować aby potem burzyć w celu jej ponownego zbudowania. Prościej narysować jej bieg na podłodze, przenieść na sufit pionem i zrobić sufit. A sam sufit i tak mi się nie podoba, nawet jak bardzo chcesz robić stelaż dwuwarstwowy skrzyżowany ( moim zdaniem ten sufit jest za mały i pewnie nie będzie na nam nic ciężkiego jak nawiewniki klimatyzacji czy 50kg lampy ) to i tak na 160 cm jeden profil trzymający do sufitu to trochę mało, 160/60 daje nam dwie sztuki jako minimum. Poza tym ja bym wieszał tylko ciemnoniebieskie ale nie jak są w poprzek, tylko wzdłuż co 40 cm, 3 sztuki i po sprawie.

Na różowo to tak, ścianki nie musisz stawiać aby coś wyznaczać chyba że chcesz ściankę już teraz mieć. Tylko po co ją budować aby potem burzyć w celu jej ponownego zbudowania. Prościej narysować jej bieg na podłodze, przenieść na sufit pionem i zrobić sufit.

Ściankę muszę postawić bo sufit i podłoga będzie wyglądała bez sensu z taką dziurą. Poza tym jak nie będzie ścianki to nie przymocuję tych "różowych" UW

A sam sufit i tak mi się nie podoba, nawet jak bardzo chcesz robić stelaż dwuwarstwowy skrzyżowany ( moim zdaniem ten sufit jest za mały i pewnie nie będzie na nam nic ciężkiego jak nawiewniki klimatyzacji czy 50kg lampy ) to i tak na 160 cm jeden profil trzymający do sufitu to trochę mało, 160/60 daje nam dwie sztuki jako minimum. Poza tym ja bym wieszał tylko ciemnoniebieskie ale nie jak są w poprzek, tylko wzdłuż co 40 cm, 3 sztuki i po sprawie.

Czy dobrze rozumiem że powinno wyglądać raczej tak?

http://images40.fotosik.pl/232/35f84a5fa7da37eem.jpg

1. Czy profile CW (jasno niebieskie) wieszać za pomocą wieszaków ES?

2. Czy są konieczne CW (ciemno niebieskie) poprzeczne? I do niech połączenie do CW (jasnoniebieskich) wieszakami krzyżowymi?

3. Czy jeśli powieszę UW (te różowe) na ściance KG nie będzie na tej ściance działały zbyt duże naprężenia? No i do tego jak zdemontuję ściankę KG i będę chciał postawić w jej miejsce tradycyjną , to czy w czasie demontażu sufit mi nie spadnie na głowę ( w końcu po części będzie opierał się na tymczasowej konstrukcji)

Tak, jak się robi ściany to nie kręci się do profili montowanych do sufitu i podłogi. To nie przykręcisz do tych niewidocznych na rysunku czyl prostopadłych do konstrukcji. Te profile U, które sa montowane do ściany służą właśnie przykręceniu płyty bo nie da się przykręcić profli C przy ścianie do sufitu. W ogóle nie chodzi tu o typ profilu do jakiego się nie przykręca tylko uwarunkowania kostrukcyjne (można przecież zrobić ścianki z samych profili U 30 mm aby była cienka)

• 5 weeks później...

Witam ponownie

Skonczylem już sufit podwieszany w przedpokoju. Zdjecia wrzucę innym razem.

Wziąłem się za ten nieszczęsny sufit podwieszany 1/3.

Próbowałem zobić to zgodnie ze schematem:

Ale zatrzymałem się w pewnym miejscu:

http://images44.fotosik.pl/246/0fb1f35f3cca199bm.jpg

NIe bardzo wiem jak połączyć ze sobą te profile.

http://images44.fotosik.pl/246/02995d795352c498m.jpg

Jak łącze je wkrętami do K-G to wszędzie odstają "łebki" . Normalnie chowają się w płycie.

http://images36.fotosik.pl/133/40f4d5ce42e6656am.jpg

http://images50.fotosik.pl/246/7603934902c0cbe7m.jpg

Bardzo proszę o poradę bo stoje z robotą :( i nie wiem co dalej zrobić. Będę wdzięczny za każdą poradę