CzarekG 09.12.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam, muszę zaprojektować więźbę dachową, i tutaj pytanie do fachowców, czy w więźbie o konstrukcji płatwiowo-jętkowej, mogę dowolnie przesunąć płatwie tak, że nie będą one w równej odległości od murłat? Takie rozwiązanie umożliwi mi schowanie stolców w ścianach działowych poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 09.12.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 więźbę dachową to przeważnie konstruktor projektuje. a on powinien takie rzeczy wiedzieć. dowcip jakiś czy co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekG 09.12.2009 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Potrzebuje to na studia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 09.12.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Potrzebuje to na studia... To całe szczęście bo już mi się żal zrobiło ludzi, którym ewentualnie miałbyś dom projektować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarekG 09.12.2009 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 A czy słup musi podpierać płatew w miejscu, w którym łączy się ona z jętką, czy może podpierać płatew w dowolnym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 09.12.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Może w dowolnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.12.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 CzarekG, aleś sobie miejsce do nauki wybrał, forum wymiany doświadczeń amatorów, w przeważającej większości budujących raz swój jedyny dom... albo cienka wymówka te studia albo te studia to amatorszczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 09.12.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 aaaaaa.......to ja już teraz rozumiem dlaczego część projektu swojego domku, jak go kupiłam, musiałam sobie dośpiewać.(dobrze, że kierbuda mam umiejnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.12.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 rozwiązanie umożliwi mi schowanie stolców w ścianach działowych poddasza. Jestem tardycjonalistą. Jajko bym zamurował. Albo zaprawę do komina wlał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 09.12.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 albo cienka wymówka te studia albo te studia to amatorszczyzna Pierwsze źródło: wikipedia Drugie źródło: google Wersja dla ambitnych i dociekliwych: anglojęzyczna wikipedia. Biblioteka? Co to takiego? Z drugiej strony: Może ta więźba to fakultet na architekturze terenów zielonych albo innej metafizycze praktycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 09.12.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 W ciekawych czasach żyjemy, studia kończą nie ci co są utalentowani i żądni wiedzy tylko ci co za nie zapłacą. Niedawno znajomy opowiadał, że jego kumplowi zaliczono egzamin z komentarzem: ...no dobrze już zaliczę panu ale będę się modlił żeby pan żadnego mostu nie projektował No po prostu strach się bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 09.12.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam, muszę zaprojektować więźbę dachową, i tutaj pytanie do fachowców, czy w więźbie o konstrukcji płatwiowo-jętkowej, mogę dowolnie przesunąć płatwie tak, że nie będą one w równej odległości od murłat? Takie rozwiązanie umożliwi mi schowanie stolców w ścianach działowych poddasza. Oczywiście, że można i często tak się robi właśnie żeby schować stolce jak to malowniczo określasz... Powoduje to jednak zmianę wysokości podparcia krokwi, co rozwiązuje się poprzez różne wysokości nadciągów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 10.12.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Pewnie można jeśli konstrukcja wytrzyma, ale to chyba trzeba przeliczyć.Przesunięcie płatwi skutkuje większą rozpiętością krokwi i trzeba by sprawdzić czy ona wytrzyma.Za moich czasów (a też już były fora) to nie zadawało się takich pytać tylko liczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 10.12.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 rozwiązanie umożliwi mi schowanie stolców w ścianach działowych poddasza. Jestem tardycjonalistą. Jajko bym zamurował. Albo zaprawę do komina wlał. coulingnon rozwaliłeś mnie normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 13.12.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 "czy w więźbie o konstrukcji płatwiowo-jętkowej, mogę dowolnie przesunąć płatwie tak, że nie będą one w równej odległości od murłat? Takie rozwiązanie umożliwi mi schowanie stolców w ścianach działowych poddasza." Wrzuć to co już zaprojektowałeś i objaśnij jakie zmiany chcesz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 14.12.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Przesunąć można ale czy dowolnie. Na czym ta dowolność ma polegać. Przy dachu dwuspadkowym nie powinno być wielkich problemów. Gorzej wygląda sprawa przy dachach kopertowych. Tu już trzeba wrzystkie płatwie przesunąć symetrycznie.Jw. zdjęcia inaczej będzie to kolejny zapomniany temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.12.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 symetrycznie nic nie musisz, jedyne co musisz to policzyć i albo dobrać przekroje krokwi dla każdej z połaci niezależnie, bądź wybrać najniekorzystniejszą i mieć (być może) przewymiarowane pozostałe tu jest problem czystoakademicki zapewne wyliczanka musi doprowadzić to do nie więcej niż 10% zapasu (pewnie takie są warunki narzucone), przy czym trzeba policzyć dla każdej połaci oddzielnie i tyle co tu dalej dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 14.12.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 To ja może tak, rodzaji konstrukcji dachowych jest naprawde sporo, w zasadzie w konstrukcjach dachowych drewnianych dawno już wszystko wymyślono, więc proponuje korzystać z gotowych wzorców i schematów. Temat jast bardzo szeroki dlatego zarówno dla studentów jak i dociekliwych inwestorów moge polecić ksiazke ,,Konstrukcje drewniane w budownictwie tradycyjnym" Janusz KotwicaWszystko odnośnie dachów jest tam zebrane i wydaje mi się przekazane prostym jezykiem.Życze miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 14.12.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 A tego dzieła J. Kotwicy nie ma na DVD, albo w jakichś streszczeniach chociaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 14.12.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Hmm...jest takie coś jak biblioteka, czytelnie...ja wiem że mało kto wie jak to ,,drzewniej" poszukiwało sie wiedzy ale watro spróbować Niestety nie mam skanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts