Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taka konstrukcja dachu jest prawidłowa?

CzarekG

Recommended Posts

Witam, muszę zaprojektować więźbę dachową, i tutaj pytanie do fachowców, czy w więźbie o konstrukcji płatwiowo-jętkowej, mogę dowolnie przesunąć płatwie tak, że nie będą one w równej odległości od murłat? Takie rozwiązanie umożliwi mi schowanie stolców w ścianach działowych poddasza.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

albo cienka wymówka te studia albo te studia to amatorszczyzna :(

Pierwsze źródło: wikipedia

Drugie źródło: google

Wersja dla ambitnych i dociekliwych: anglojęzyczna wikipedia.

Biblioteka? Co to takiego?

Z drugiej strony:

Może ta więźba to fakultet na architekturze terenów zielonych albo innej metafizycze praktycznej :D

W ciekawych czasach żyjemy, studia kończą nie ci co są utalentowani i żądni wiedzy tylko ci co za nie zapłacą. Niedawno znajomy opowiadał, że jego kumplowi zaliczono egzamin z komentarzem: ...no dobrze już zaliczę panu ale będę się modlił żeby pan żadnego mostu nie projektował :lol: :evil:

No po prostu strach się bać :wink:

Witam, muszę zaprojektować więźbę dachową, i tutaj pytanie do fachowców, czy w więźbie o konstrukcji płatwiowo-jętkowej, mogę dowolnie przesunąć płatwie tak, że nie będą one w równej odległości od murłat? Takie rozwiązanie umożliwi mi schowanie stolców w ścianach działowych poddasza.

Oczywiście, że można i często tak się robi właśnie żeby schować stolce jak to malowniczo określasz... Powoduje to jednak zmianę wysokości podparcia krokwi, co rozwiązuje się poprzez różne wysokości nadciągów...

"czy w więźbie o konstrukcji płatwiowo-jętkowej, mogę dowolnie przesunąć płatwie tak, że nie będą one w równej odległości od murłat? Takie rozwiązanie umożliwi mi schowanie stolców w ścianach działowych poddasza."

Wrzuć to co już zaprojektowałeś i objaśnij jakie zmiany chcesz zrobić

Przesunąć można ale czy dowolnie. Na czym ta dowolność ma polegać. Przy dachu dwuspadkowym nie powinno być wielkich problemów. Gorzej wygląda sprawa przy dachach kopertowych. Tu już trzeba wrzystkie płatwie przesunąć symetrycznie.

Jw. zdjęcia inaczej będzie to kolejny zapomniany temat.

symetrycznie nic nie musisz, jedyne co musisz to policzyć

i albo dobrać przekroje krokwi dla każdej z połaci niezależnie, bądź wybrać najniekorzystniejszą i mieć (być może) przewymiarowane pozostałe

tu jest problem czystoakademicki

zapewne wyliczanka musi doprowadzić to do nie więcej niż 10% zapasu (pewnie takie są warunki narzucone), przy czym trzeba policzyć dla każdej połaci oddzielnie

i tyle

co tu dalej dyskutować :roll:

To ja może tak, rodzaji konstrukcji dachowych jest naprawde sporo, w zasadzie w konstrukcjach dachowych drewnianych dawno już wszystko wymyślono, więc proponuje korzystać z gotowych wzorców i schematów. Temat jast bardzo szeroki dlatego zarówno dla studentów jak i dociekliwych inwestorów moge polecić ksiazke ,,Konstrukcje drewniane w budownictwie tradycyjnym" Janusz Kotwica

Wszystko odnośnie dachów jest tam zebrane i wydaje mi się przekazane prostym jezykiem.

Życze miłej lektury.