wick 15.12.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 symetrycznie nic nie musisz, jedyne co musisz to policzyć i albo dobrać przekroje krokwi dla każdej z połaci niezależnie, bądź wybrać najniekorzystniejszą i mieć (być może) przewymiarowane pozostałe tu jest problem czystoakademicki zapewne wyliczanka musi doprowadzić to do nie więcej niż 10% zapasu (pewnie takie są warunki narzucone), przy czym trzeba policzyć dla każdej połaci oddzielnie i tyle co tu dalej dyskutować Może i nie musi tylko czy go będzie na to stać. Nie sądze że przy dachu kopertowym każda połać pracuje niezależnie. Rozrzucając swobodnie podpory pośrednie burzysz tą zależność.To troszke tak jakby produkcja kabrioletów polegała na wycięciu dachu i pozostawieniu przedniej szyby. Z problemem czystoakademickim to chyba do akademi morskiej trzeba się zgłosić. Cytat z pewnego projektu "W stosunku do projektu podstawowego płatwie pośrednie więźby dachowej zostaną przesunięte w stronę kalenicy o około 30 cm, a wraz z nimi całe układy słupowo-płatwiowe(ścianki stolcowe). Takie przesunięcie podpór pośrednich jest korzystne dla konstrukcji - zmieni to nieznacznie schemat statyczny konstrukcji,wygładzając schemat stat. naprężeń wewnętrznych dla krokwi." Obyło się bez obliczeń czystoakademickich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.12.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 chłopie na którym roku jesteś , takie rzeczy w szkole średniej uczą , chyba że na ogólniaku byłeś ale jak dla mnie politechniki nie powinny przyjmować ludzi bez jakiejkolwiek wiedzy na temat budownictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 15.12.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A co Wy się tak produkujecie, jak studencina ma Was w du.pie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.12.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 chłopie na którym roku jesteś , takie rzeczy w szkole średniej uczą , chyba że na ogólniaku byłeś ale jak dla mnie politechniki nie powinny przyjmować ludzi bez jakiejkolwiek wiedzy na temat budownictwa Nawet na wydziałach chemii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.12.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 chłopie na którym roku jesteś , takie rzeczy w szkole średniej uczą , chyba że na ogólniaku byłeś ale jak dla mnie politechniki nie powinny przyjmować ludzi bez jakiejkolwiek wiedzy na temat budownictwa Nawet na wydziałach chemii? Elektroniki , automatyki i informatyki również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.12.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 chłopie na którym roku jesteś , takie rzeczy w szkole średniej uczą , chyba że na ogólniaku byłeś ale jak dla mnie politechniki nie powinny przyjmować ludzi bez jakiejkolwiek wiedzy na temat budownictwaZnalazło by się też paru co posiadają"uprawnienia do projektowania w branży konstrukcyjno-budowlanej" a o takich oczywistych rzeczach nie wiedzą. A może autor tego wątku chce się ustrzec konstruktora naciągacza.Nie przepłacać za coś co jest takie oczywiste. I nie tobie jest oceniać kto,gdzie,kiedy i jakie szkoły kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.12.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A co Wy się tak produkujecie, jak studencina ma Was w du.pie.I tu się zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 15.12.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 chłopie na którym roku jesteś , takie rzeczy w szkole średniej uczą , chyba że na ogólniaku byłeś ale jak dla mnie politechniki nie powinny przyjmować ludzi bez jakiejkolwiek wiedzy na temat budownictwa dobrze że nie ty o tym decydujesz.... mi sie wydawało że "dopiero na studiach człowiek ukierounkowuje sie w czymś tam" ja studiuje budownictwo po ogólniaku i co?! na marketing byś mnie wysłał?! przyznaje że na początku ludzie po trechnikach mieli u nas łątwiej... ale z budownictwa ogólnego, bo mateamtyka i mechaniki to już jednak sie bardziej przydawał profil matematyczny w ogólniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.12.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Może i nie musi tylko czy go będzie na to stać. Nie sądze że przy dachu kopertowym każda połać pracuje niezależnie. Rozrzucając swobodnie podpory pośrednie burzysz tą zależność.To troszke tak jakby produkcja kabrioletów polegała na wycięciu dachu i pozostawieniu przedniej szyby. Z problemem czystoakademickim to chyba do akademi morskiej trzeba się zgłosić. Cytat z pewnego projektu "W stosunku do projektu podstawowego płatwie pośrednie więźby dachowej zostaną przesunięte w stronę kalenicy o około 30 cm, a wraz z nimi całe układy słupowo-płatwiowe(ścianki stolcowe). Takie przesunięcie podpór pośrednich jest korzystne dla konstrukcji - zmieni to nieznacznie schemat statyczny konstrukcji,wygładzając schemat stat. naprężeń wewnętrznych dla krokwi." Obyło się bez obliczeń czystoakademickich. Kolego, w żołnierskich słowach poproszę, bo nic nie rozumiem z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.12.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 no znam takiego po ogólniaku dzisiaj jest kierownikiem budowy, a przynajmniej próbuje , bo on ma tylko w głowie wykute formułki w głowie , zero doświadczenia, jakby w technikum trochę na budowie porobił to by wiedział co na każdej budowie musi być kolego na budownictwie ty wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 15.12.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 "Może i nie musi tylko czy go będzie na to stać. Nie sądze że przy dachu kopertowym każda połać pracuje niezależnie. Rozrzucając swobodnie podpory pośrednie burzysz tą zależność.To troszke tak jakby produkcja kabrioletów polegała na wycięciu dachu i pozostawieniu przedniej szyby. Z problemem czystoakademickim to chyba do akademi morskiej trzeba się zgłosić. Cytat z pewnego projektu "W stosunku do projektu podstawowego płatwie pośrednie więźby dachowej zostaną przesunięte w stronę kalenicy o około 30 cm, a wraz z nimi całe układy słupowo-płatwiowe(ścianki stolcowe). Takie przesunięcie podpór pośrednich jest korzystne dla konstrukcji - zmieni to nieznacznie schemat statyczny konstrukcji,wygładzając schemat stat. naprężeń wewnętrznych dla krokwi." Obyło się bez obliczeń czystoakademickich." ok. biorę pierwszy lepszy projekt z biurka ,zmieniam i gotowe teraz mam jeden słup na klatce schodowej ,płatew wlazła mi w komin i dla pozostałych słupów muszę zastosować podwalinę . Pozdrawiam Cieśla okrętowy z Czeskiej Marynarki wojennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 16.12.2009 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 teraz mam jeden słup na klatce schodowej ,płatew wlazła mi w komin i dla pozostałych słupów muszę zastosować podwalinę . Pozdrawiam Cieśla okrętowy z Czeskiej Marynarki wojennej Lub likwiduje 2 stropy wraz z trzema żebrami(podwalina) i wykorzystuje superpodwaline zwaną ściana nośna. Jeszcze jest ten słup(orginalny projekt)który prawie wchodzi w schody. Kominy zostają nienaruszone. Wada jest taka że że wraz z płatwią trzeba przesunąć okna połaciowe. Zmniejszą się również pomieszczenia. Obawiam się że Czeska Marynarka Wojenna może nie być "czystoakademicka" (tu wstaw główkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 16.12.2009 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 no znam takiego po ogólniaku dzisiaj jest kierownikiem budowy,jakby w technikum trochę na budowie porobił to by wiedział co na każdej budowie musi być A on nie wiedział i wyjął zioło i poczęstował wszystkich wkoło. I stało się jasne że on nie po technikum tylko po ogólniaku był.(tu wstaw głowke albo dwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.12.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 sądząc po treści i czasie wpisu, żarłeś lub jarałeś jakieś świństwocóż młodość ma swoje prawaale przechwalać się tym to już raczej na HP proponuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 16.12.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Osobiście, po przeczytaniu tego wątku, stwierdzam, że dyskusja upadła tu poniżej wszelkiej godności. Ludzie, skąd w Was tyle agresji, że na pytanie jakiegoś młodego, niedoświadczonego człowieka reagujecie jak hieny na zapach krwi?? Do tej pory myślałam, że FM to kulturalne forum, ale teraz widzę, że niestety i tutaj zdarzają się ludzie, którzy z kulturą naprawdę są na bakier... Smutne to jest, naprawdę smutne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 16.12.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 sądząc po treści i czasie wpisu, żarłeś lub jarałeś jakieś świństwo cóż młodość ma swoje prawa ale przechwalać się tym to już raczej na HP proponujęI właśnie podtarłeś sobie gębe czyimś kosztem. Oj nieładnie,nieładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 18.12.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Odłóżmy na chwile kompleksy edukacyjno wiekowe.Opisywane przeze mnie zmiany wyglądają jak na zdjęciu. Dzięki takiemu przesunięciu płatwi pośrednich,można usunąc dwa stropy nad tarasami(takie fajne mostki cieplne i podciągom będzie lżej).[/img]Pisałem wcześniej że takie przesunięcie wpływa pozytywnie na konstrukcje dachu jako całość. Wada to okna(chyba tym się kierował pierwotny projektant).Zbyt wysoko zepsują wygląd dachu.Moje pytanie czy można zrobić to tak jak na zdjęciu niżej.[/img]Czy takie przesunięcie płatwi będzie miało wpływ na konstrukcje dachu jako całość.I jeszcze ten biedny słup który prawie wchodzi w schody. Czy można go przesunąc w miejsce niebieskiej kropki a koniec płatwi kalenicowej wzmocnić mieczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.12.2009 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Odłóżmy na chwile kompleksy edukacyjno wiekowe........ nie nie odkładajmy, fakt, że się nie znasz, nie potrafisz..., nie umiesz..., wiekowo nie dociągasz.... nie zwalnia z odpowiedzialności za słowa nie zasłaniaj się siwymi włosami i demencją starczą, nie każ równać w dół łyknij beczkę vitabue... i staraj się pisać coś sensownego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 19.12.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Zapomniałeś dodać że piszesz o sobie. Sądząc po czasie wpisu miałeś problem z otwarciem tejże beczki. Próbowałeś też zębami ale sądząc po tych wielokropkach zapomniałeś gdzie protezke odłożyłeś. Tu sugerujesz że dach to tylko krokwiesymetrycznie nic nie musisz, jedyne co musisz to policzyć i albo dobrać przekroje krokwi dla każdej z połaci niezależnie, bądź wybrać najniekorzystniejszą i mieć (być może) przewymiarowane pozostałe Ja ci udowodniłem,że przesuwając płatwie symetrycznie,niemusisz zmieniać przekroju krokwi. Nadal niestety niewiem czy można płatwie przesuwać swobodnie(np.równaj w dół). Więc może zanim wygonimy forumowicza do konstruktora,zaproponujmy kilka rozwiązań. Większośc z nas się niezna,ale każdy ma jakieś doświadczenie z budową domu,dachu,beczki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 19.12.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Większośc z nas się niezna,ale każdy ma jakieś doświadczenie z budową domu,dachu,beczki itp. Ta, z takim doświadczeniem to sobie faktycznie można mędrkować na Muratorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts