Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taka konstrukcja dachu jest prawidłowa?

CzarekG

Recommended Posts

symetrycznie nic nie musisz, jedyne co musisz to policzyć

i albo dobrać przekroje krokwi dla każdej z połaci niezależnie, bądź wybrać najniekorzystniejszą i mieć (być może) przewymiarowane pozostałe

tu jest problem czystoakademicki

zapewne wyliczanka musi doprowadzić to do nie więcej niż 10% zapasu (pewnie takie są warunki narzucone), przy czym trzeba policzyć dla każdej połaci oddzielnie

i tyle

co tu dalej dyskutować :roll:

Może i nie musi tylko czy go będzie na to stać. Nie sądze że przy dachu kopertowym każda połać pracuje niezależnie. Rozrzucając swobodnie podpory pośrednie burzysz tą zależność.To troszke tak jakby produkcja kabrioletów polegała na wycięciu dachu i pozostawieniu przedniej szyby.

Z problemem czystoakademickim to chyba do akademi morskiej trzeba się zgłosić.

Cytat z pewnego projektu "W stosunku do projektu podstawowego płatwie pośrednie więźby dachowej zostaną przesunięte w stronę kalenicy o około 30 cm, a wraz z nimi całe układy słupowo-płatwiowe(ścianki stolcowe).

Takie przesunięcie podpór pośrednich jest korzystne dla konstrukcji - zmieni to nieznacznie schemat statyczny konstrukcji,wygładzając schemat stat. naprężeń wewnętrznych dla krokwi."

Obyło się bez obliczeń czystoakademickich.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chłopie na którym roku jesteś , takie rzeczy w szkole średniej uczą , chyba że na ogólniaku byłeś

ale jak dla mnie politechniki nie powinny przyjmować ludzi bez jakiejkolwiek wiedzy na temat budownictwa

Znalazło by się też paru co posiadają"uprawnienia do projektowania w branży konstrukcyjno-budowlanej" a o takich oczywistych rzeczach nie wiedzą. A może autor tego wątku chce się ustrzec konstruktora naciągacza.Nie przepłacać za coś co jest takie oczywiste. I nie tobie jest oceniać kto,gdzie,kiedy i jakie szkoły kończy.

chłopie na którym roku jesteś , takie rzeczy w szkole średniej uczą , chyba że na ogólniaku byłeś

ale jak dla mnie politechniki nie powinny przyjmować ludzi bez jakiejkolwiek wiedzy na temat budownictwa

dobrze że nie ty o tym decydujesz....

mi sie wydawało że "dopiero na studiach człowiek ukierounkowuje sie w czymś tam"

ja studiuje budownictwo po ogólniaku i co?! na marketing byś mnie wysłał?!

przyznaje że na początku ludzie po trechnikach mieli u nas łątwiej... ale z budownictwa ogólnego, bo mateamtyka i mechaniki to już jednak sie bardziej przydawał profil matematyczny w ogólniaku.

Może i nie musi tylko czy go będzie na to stać. Nie sądze że przy dachu kopertowym każda połać pracuje niezależnie. Rozrzucając swobodnie podpory pośrednie burzysz tą zależność.To troszke tak jakby produkcja kabrioletów polegała na wycięciu dachu i pozostawieniu przedniej szyby.

Cytat z pewnego projektu "W stosunku do projektu podstawowego płatwie pośrednie więźby dachowej zostaną przesunięte w stronę kalenicy o około 30 cm, a wraz z nimi całe układy słupowo-płatwiowe(ścianki stolcowe).

Takie przesunięcie podpór pośrednich jest korzystne dla konstrukcji - zmieni to nieznacznie schemat statyczny konstrukcji,wygładzając schemat stat. naprężeń wewnętrznych dla krokwi."

Obyło się bez obliczeń czystoakademickich.

Kolego, w żołnierskich słowach poproszę, bo nic nie rozumiem z tego :-?

"Może i nie musi tylko czy go będzie na to stać. Nie sądze że przy dachu kopertowym każda połać pracuje niezależnie. Rozrzucając swobodnie podpory pośrednie burzysz tą zależność.To troszke tak jakby produkcja kabrioletów polegała na wycięciu dachu i pozostawieniu przedniej szyby.

Obyło się bez obliczeń czystoakademickich."

ok. biorę pierwszy lepszy projekt z biurka ,zmieniam i gotowe :)

teraz mam jeden słup na klatce schodowej ,płatew wlazła mi w komin i dla pozostałych słupów muszę zastosować podwalinę . Pozdrawiam Cieśla okrętowy z Czeskiej Marynarki wojennej :lol:

teraz mam jeden słup na klatce schodowej ,płatew wlazła mi w komin i dla pozostałych słupów muszę zastosować podwalinę . Pozdrawiam Cieśla okrętowy z Czeskiej Marynarki wojennej :lol:

Lub likwiduje 2 stropy wraz z trzema żebrami(podwalina) i wykorzystuje superpodwaline zwaną ściana nośna. Jeszcze jest ten słup(orginalny projekt)który prawie wchodzi w schody. Kominy zostają nienaruszone. Wada jest taka że że wraz z płatwią trzeba przesunąć okna połaciowe. Zmniejszą się również pomieszczenia.

Obawiam się że Czeska Marynarka Wojenna może nie być "czystoakademicka" (tu wstaw główkę)

no znam takiego po ogólniaku dzisiaj jest kierownikiem budowy,jakby w technikum trochę na budowie porobił to by wiedział co na każdej budowie musi być :lol: :lol:
A on nie wiedział i wyjął zioło i poczęstował wszystkich wkoło. I stało się jasne że on nie po technikum tylko po ogólniaku był.(tu wstaw głowke albo dwie).

Osobiście, po przeczytaniu tego wątku, stwierdzam, że dyskusja upadła tu poniżej wszelkiej godności.

Ludzie, skąd w Was tyle agresji, że na pytanie jakiegoś młodego, niedoświadczonego człowieka reagujecie jak hieny na zapach krwi??

Do tej pory myślałam, że FM to kulturalne forum, ale teraz widzę, że niestety i tutaj zdarzają się ludzie, którzy z kulturą naprawdę są na bakier...

Smutne to jest, naprawdę smutne.... :(

Odłóżmy na chwile kompleksy edukacyjno wiekowe.

Opisywane przeze mnie zmiany wyglądają jak na zdjęciu. Dzięki takiemu przesunięciu płatwi pośrednich,można usunąc dwa stropy nad tarasami(takie fajne mostki cieplne i podciągom będzie lżej).

[/img]

Pisałem wcześniej że takie przesunięcie wpływa pozytywnie na konstrukcje dachu jako całość. Wada to okna(chyba tym się kierował pierwotny projektant).Zbyt wysoko zepsują wygląd dachu.

Moje pytanie czy można zrobić to tak jak na zdjęciu niżej.

[/img]

Czy takie przesunięcie płatwi będzie miało wpływ na konstrukcje dachu jako całość.

I jeszcze ten biedny słup który prawie wchodzi w schody. Czy można go przesunąc w miejsce niebieskiej kropki a koniec płatwi kalenicowej wzmocnić mieczem.

Odłóżmy na chwile kompleksy edukacyjno wiekowe........

nie nie odkładajmy, fakt, że się nie znasz, nie potrafisz..., nie umiesz..., wiekowo nie dociągasz.... nie zwalnia z odpowiedzialności za słowa

nie zasłaniaj się siwymi włosami i demencją starczą, nie każ równać w dół

łyknij beczkę vitabue... i staraj się pisać coś sensownego

Zapomniałeś dodać że piszesz o sobie. Sądząc po czasie wpisu miałeś problem z otwarciem tejże beczki. Próbowałeś też zębami ale sądząc po tych wielokropkach zapomniałeś gdzie protezke odłożyłeś.

Tu sugerujesz że dach to tylko krokwie

symetrycznie nic nie musisz, jedyne co musisz to policzyć

i albo dobrać przekroje krokwi dla każdej z połaci niezależnie, bądź wybrać najniekorzystniejszą i mieć (być może) przewymiarowane pozostałe

Ja ci udowodniłem,że przesuwając płatwie symetrycznie,niemusisz zmieniać przekroju krokwi.

Nadal niestety niewiem czy można płatwie przesuwać swobodnie(np.równaj w dół).

Więc może zanim wygonimy forumowicza do konstruktora,zaproponujmy kilka rozwiązań.

Większośc z nas się niezna,ale każdy ma jakieś doświadczenie z budową domu,dachu,beczki itp.