Gość ryszol 11.01.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Mam marmurowe blaty z roku 1935 do montażu umywalek w łazience. Chciałbym je odświeżyć przez polerowanie. Nie wiem jaką metodą to wykonać. Blaty te sa polerowane ale wskutek upływu czasu i użytkowania są trochę porysowane i zmatowione.Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 To mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich,co do marmuru to widzę tylko jedno rozwiązanie. Jeśli blaty chcesz odświeżyć sam to udaj się do najbliżeszgo zakładu kamieniarskiego i poproś żeby pożyczyli Ci kamienie szlifierskie - zapytaj ich o radę jakie bedą dobre do marmuru. Możesz też kupić kamienie ale po co. Potem pozostaje juz tylko ręczne szlifowanie z użyciem wody - na mokro. Jest to dość niewygodna praca ale widać efekty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 12.01.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Oczywiście możesz te kamienie szlifierskie pożyczyć razem z obsługą, drożej, ale lżej i (chyba) pewniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 No tak, ale nie napisałem, że blat ma dwa otwory na umywalki oraz , że jego powierzchnia nie jest płaska lecz ma wyfrezowane "ozdoby" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 o qrcze - w dalszym ciągu polecam udanie się do zakładu kamieniarskiego. Niech fachowcy zobaczą to i napewno coś poradzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vtec 12.01.2004 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Z tego co wiem, to kamieni szlifierskich używa się przy obróbce "twardych" kamieni np. granitu. Ponieważ marmur jest stosunkowo "miękki" dlatego do jego polerowania stosuje się papier ścierny np. 1200. Najlepiej użyć do tego odpowiedniej nasadki na wiertarkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 17.01.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Wybaczcie ,że podpinam się pod wątek...Chciałabym zapytać czym czyścić mocno zabrudzony marmur(podłoga), i czym go ew. impregnować?Pozdr.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.01.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Są środki do czyszczenia marmuru ale wg mnie (z doświadczenia) nie są skuteczne w przypadku mocno zabrudzonego marmuru. Trzeba by zamówić kamieniarza z maszyną do szlifowania takich powierzchni. Potem należałoby by zakonserwować go jakimś środkiem typu specjalnych wosków do marmuru. Są takie w marketach budowlanych takich jak Castorama, Leroy-Merlin, OBI itp (np. firmy Ultrament) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 20.01.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Wielkie dzięki,Gościu.Widzę,że byłam blisko-właśnie skończyłam drzeć ten marmur...druciakiem do naczyń(30m2!) i tak sobie myślałam, że przydałaby się jakaś "cykliniarka"...poszukam tych wosków, myślę, że pomogąPozdrawiam.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ryszol 28.02.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Zgodnie z niektórymi poradami udałem się do zakładów kamieniarskich i takie są moje doświadczenia:1. Nie znalazł się nikt kto podjąłby się wykonania zlecenia2. Żaden rzemieślnik nie chciał podjąć ryzyka pęknięcia blatów marmurowych (jeden ma wymiary 150x50x2cm a drugi 150x50x3cm3. Nie posiadają oprzyrządowania do polerowania powierzchni wykonanych wklęsłymi frezami4. Nastawieni są tylko na prace typowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cheyenne 16.08.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214771-Polerowanie-marmuru&highlight=POLEROWANIE+MARMURU tak samo sie robi jak tu opisalem co do wklesluch powierzchni to pominac w tych miejscach polerowanie jedynie wyczyscic a calosc zaimpregnowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YATES 13.02.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Mam pytanie . Czy jest możliwość zeszlifowania marmurowych schodów tak aby z jednej strony zeszlifować go około 2mm ? Mam schody zewnętrzne z wyciętych prostokątnych płytek marmurowych o grubości 2cm ale jest to żle zrobione , nie ma spadu i woda na schodach stoi. Czy da się w miarę szybko zeszlifować takie schody tak aby zeszlifować z jednej strony około 2mm , a jeśli tak to czym najlepiej to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts