Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

polerowanie marmuru

Gość ryszol

Recommended Posts

Gość ryszol
Mam marmurowe blaty z roku 1935 do montażu umywalek w łazience. Chciałbym je odświeżyć przez polerowanie. Nie wiem jaką metodą to wykonać. Blaty te sa polerowane ale wskutek upływu czasu i użytkowania są trochę porysowane i zmatowione.Proszę o rady.

To mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich,

co do marmuru to widzę tylko jedno rozwiązanie. Jeśli blaty chcesz odświeżyć sam to udaj się do najbliżeszgo zakładu kamieniarskiego i poproś żeby pożyczyli Ci kamienie szlifierskie - zapytaj ich o radę jakie bedą dobre do marmuru. Możesz też kupić kamienie ale po co. Potem pozostaje juz tylko ręczne szlifowanie z użyciem wody - na mokro. Jest to dość niewygodna praca ale widać efekty. Pozdrawiam.

Z tego co wiem, to kamieni szlifierskich używa się przy obróbce "twardych" kamieni np. granitu. Ponieważ marmur jest stosunkowo "miękki" dlatego do jego polerowania stosuje się papier ścierny np. 1200. Najlepiej użyć do tego odpowiedniej nasadki na wiertarkę ...

Są środki do czyszczenia marmuru ale wg mnie (z doświadczenia) nie są skuteczne w przypadku mocno zabrudzonego marmuru. Trzeba by zamówić kamieniarza z maszyną do szlifowania takich powierzchni. Potem należałoby by zakonserwować go jakimś środkiem typu specjalnych wosków do marmuru. Są takie w marketach budowlanych takich jak Castorama, Leroy-Merlin, OBI itp (np. firmy Ultrament)

• 1 month później...
Gość ryszol

Zgodnie z niektórymi poradami udałem się do zakładów kamieniarskich i takie są moje doświadczenia:

1. Nie znalazł się nikt kto podjąłby się wykonania zlecenia

2. Żaden rzemieślnik nie chciał podjąć ryzyka pęknięcia blatów marmurowych (jeden ma wymiary 150x50x2cm a drugi 150x50x3cm

3. Nie posiadają oprzyrządowania do polerowania powierzchni wykonanych wklęsłymi frezami

4. Nastawieni są tylko na prace typowe

• 9 years później...
  • 6 years później...
Mam pytanie . Czy jest możliwość zeszlifowania marmurowych schodów tak aby z jednej strony zeszlifować go około 2mm ? Mam schody zewnętrzne z wyciętych prostokątnych płytek marmurowych o grubości 2cm ale jest to żle zrobione , nie ma spadu i woda na schodach stoi. Czy da się w miarę szybko zeszlifować takie schody tak aby zeszlifować z jednej strony około 2mm , a jeśli tak to czym najlepiej to zrobić ?