Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian ryflowany do ocieplania drewniadomów szkieletowych

wojt

Recommended Posts

Proszę o podpowiedź cz lepiej kupić styropian ryflowany fabrycznie czy kupić zwykły a ryflowany przez wykonawcę na budowie? Co do tego drugiegio mam trochę wątpliwości (pomimo, że wychodzi taniej). Czytałem w którymś z opracowań, że powierzchnia wyfrezowanych rowków musi być mniejsza niż powierzchnia stykania się styropianu ze ścianą (płytą OSB pokrytą wiatroizolacją) żeby zapewnić dobrą wentylację.

U wykonawców ryflujących styropian samodzielnie, widziałem że rowki są od siebie mocno odsunięte (80-100mm) w związku z tym zasada mniejszej powierzchni rowków nie jest spełniona i stąd moje wątpliwości.

Proszę o radę i opinie jak być powinno i co wybrać.

Zamiast ryflowanego możesz dać gładki mocowany na listwach ... styropianowych.

A więc, do poszycia pokrytego folią wiatroizolacyjną (np. Frameshield 100) mocujesz listy styropianowe ( w miejscu słupków) montując do nich płyty styropianowe. Pamiętaj by listwa startowa posiadała otwory nawiewowe, dla przewietrzania warstwy elewacyjnej.

Z tym napływem powietrza jest u mnie problem, liczę więc na radę specjalisty :wink:

Mam do ocieplenia dom (Praefa), w którym więźba jest prefabrykowana razem z ścianami kolankowymi i stropem. Wysokość ściany kolankowej 120cm. Czy powinienem ocieplać całość styropianem ryflowanym :o , czy wystarczyłoby same ściany kolankowe i jak w tym wypadku zapewnić wentylację?

Fajna polemika, ale co wynika z Waszych doświadczeń:

1) Trwałość - wełna czy styropian?

2) Izolacyjność cieplna i wilgociowa?

3) Tynki - czytałem że do wełny jedynie mineralne lub silikatowe z uwagi na paroprzepuszczalność, ale który lepiej?

4) No i przy styropianie lepiej ryflowany czy na stelażu?