wojt 11.01.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Proszę o podpowiedź cz lepiej kupić styropian ryflowany fabrycznie czy kupić zwykły a ryflowany przez wykonawcę na budowie? Co do tego drugiegio mam trochę wątpliwości (pomimo, że wychodzi taniej). Czytałem w którymś z opracowań, że powierzchnia wyfrezowanych rowków musi być mniejsza niż powierzchnia stykania się styropianu ze ścianą (płytą OSB pokrytą wiatroizolacją) żeby zapewnić dobrą wentylację.U wykonawców ryflujących styropian samodzielnie, widziałem że rowki są od siebie mocno odsunięte (80-100mm) w związku z tym zasada mniejszej powierzchni rowków nie jest spełniona i stąd moje wątpliwości.Proszę o radę i opinie jak być powinno i co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profesor s 11.01.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Najpewniej kupić styropian ryflowany fabrycznie,przeciez budujesz dla siebie i nie powinieneś oszczędzać na tym co ma wpływ na eksploatację budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 11.01.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Zamiast ryflowanego możesz dać gładki mocowany na listwach ... styropianowych. A więc, do poszycia pokrytego folią wiatroizolacyjną (np. Frameshield 100) mocujesz listy styropianowe ( w miejscu słupków) montując do nich płyty styropianowe. Pamiętaj by listwa startowa posiadała otwory nawiewowe, dla przewietrzania warstwy elewacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 12.01.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Jakiej grubości powinny być listwy, czyli na jaki dystans należy odstawić styropian od OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.01.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Między poszyciem (pokrytym folią wiatroizolacyjną) a styropianem należy zachować szczelinę w granicach 20 mm z napływem powietrza od dołu i wylotem - u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 12.01.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Z tym napływem powietrza jest u mnie problem, liczę więc na radę specjalisty Mam do ocieplenia dom (Praefa), w którym więźba jest prefabrykowana razem z ścianami kolankowymi i stropem. Wysokość ściany kolankowej 120cm. Czy powinienem ocieplać całość styropianem ryflowanym , czy wystarczyłoby same ściany kolankowe i jak w tym wypadku zapewnić wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojt 13.01.2004 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Czy mocowanie styropianu na listwach w miejscu słupków (w moim przypadku co 60cm) nie bedzie za szeroko?. Czy to wszystko będzie się trzymało ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 14.01.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 No i w zasadzie lepiej jest zastosować styropian ryflowany czy jednak gładki na listwach? A może jednak lepiej wełnę mineralną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojt 14.01.2004 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Czy zastosowanie wełny mineralnej nie ogranicza możliwości zastosowania elewacji zewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 15.01.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Wełnę, tak jak styropian, można wykorzystać przy każdym rodzaju elewacju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profesor s 17.01.2004 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Oraz jest niepalna lecz droższa i bardziej wskazana do technologi szkieletowej - osobiście polecam wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 17.01.2004 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Styropian, nawet ryflowany, jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 19.01.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Fajna polemika, ale co wynika z Waszych doświadczeń: 1) Trwałość - wełna czy styropian?2) Izolacyjność cieplna i wilgociowa?3) Tynki - czytałem że do wełny jedynie mineralne lub silikatowe z uwagi na paroprzepuszczalność, ale który lepiej?4) No i przy styropianie lepiej ryflowany czy na stelażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts