Deamos 18.12.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Pare dni temu w pracy do serwerowni wstawilem termometr z higrometrem. Nastepnego dnia z ciekawoscia zajrzalem... temperatura 26 stopnia a wilgotnosc 20%... nie wiedzialem, ze to mozliwe by tak wysuszyc powietrze, z drugiej strony tam klima chodzi non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.12.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Pare dni temu w pracy do serwerowni wstawilem termometr z higrometrem. Nastepnego dnia z ciekawoscia zajrzalem... temperatura 26 stopnia a wilgotnosc 20%... nie wiedzialem, ze to mozliwe by tak wysuszyc powietrze, z drugiej strony tam klima chodzi non stop Klimatyzacja schładza powietrze, a tym samym na wymienniku klimatyzatora wytrącana jest wigoć i dlatego jej zawartość w powietrzu jest tak niska. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.12.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Problem wynika głównie z powodu oddawania do zamieszkania budynków z dużymi pozostałościami wilgoci budowlanej i technologicznej. Dobrze wysuszony budynek skutecznie reguluje mikroklimat pomieszczeń. Suche ściany przyjmują okresowy nadmiar wilgoci,a po zmianie relacji klimatycznych powyższy nadmiar oddają do otoczenia. Ponadto sprawna wentylacja zapewnia odpowiednią krotność wymiany powietrza w pomieszczeniach. Tak być powinno, zakładam że w Twoim przypadku jest inaczej. Mokre - nasycone wilgocią ściany + wilgoć z tytułu bytowania człowieka + wilgotny klimat otoczenia prowadzi do skutecznego zawilgocenia całego budynku. Z kolei zawilgocenie ścian osłabia ich izolacyjność co jeszcze bardziej pogarsza sytuację. W dalszej konieczności chęć szybkiego pozbycia się wilgoci poprzez intensywne ogrzewanie prowadzi do rozwoju pleśni grzyba itp.Skutecznym rozwiązaniem jest zainstalowanie odpowiedniej wielkości osuszacza ustawionego w górnej części pomieszczenia /pisałem o tym w jednym z postów powyżej/. W trakcie osuszania pomieszczeń należy zwrócić uwagę na zawartość wilgoci w powietrzu zewnętrznym. Jeśli ilość ta jest większa o zawartości wilgoci w pomieszczeniu należy zablokować napływ powietrza zewnętrznego. Myślę, że firmy sprzedające lub wynajmujące osuszacze mają swoich doradców technicznych i warto z ich wiedzy skorzystać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 19.12.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Wszyscy piszecie o za wysokiej wilgotności w nowych domach, u mnie chyba jest za niska 33% - mieszkamy 4 m-ce i jest suchutko, pewnie dlatego, że mamy drewniany strop i cyrkulacja powietrza jest inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.12.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Wszyscy piszecie o za wysokiej wilgotności w nowych domach, u mnie chyba jest za niska 33% - mieszkamy 4 m-ce i jest suchutko, pewnie dlatego, że mamy drewniany strop i cyrkulacja powietrza jest inna Nadmierna wilgotność w nowo wybudowanych budynkach wynika z wielu zależności; uwarunkowań zewnętrznych, budowlanych w pełnym zakresie oraz czasowych. Skoro u Ciebie jest tak jak opisujesz, to możesz mieć pełną satysfakcję w tym względzie, natomiast podwyższenie wilgotności do 50% RH stworzy komfortowy mikroklimat w pomieszczeniach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 19.12.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 W jaki sposób można zwiększyć wilgotność oczywiście oprócz nawilżaczy wieszanych na grzejnikach??? Czy może są jakieś inne sposoby Nic a nic się na tym nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.12.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 W jaki sposób można zwiększyć wilgotność oczywiście oprócz nawilżaczy wieszanych na grzejnikach??? Czy może są jakieś inne sposoby Nic a nic się na tym nie znam Istnieją 3 sposoby na zwiększenie wilgotności względnej w pomieszczeniach. 1. Zniżenie temperatury ?wilgotność RH jest jej pochodną/. 2 Ograniczenie wymiany powietrza, szczególnie w okresie zimy, kiedy w powietrzu jest bardzo mało wody. Powyższe sposoby mają charakter alternatywny czyli coś kosztem czegoś. 3. Nawilżanie - dostarczenie wilgoci do wnętrza pomieszczeń poprzez zainstalowanie nawilżaczy na grzejnikach czy umieszczenie w pomieszczeniach nawilżaczy elektrycznych w różnym wydaniu, najlepiej ze zdalaczynnym higrostatem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 19.12.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Parkixxxxawa wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noxili 19.12.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 W jaki sposób można zwiększyć wilgotność oczywiście oprócz nawilżaczy wieszanych na grzejnikach??? Czy może są jakieś inne sposoby Nic a nic się na tym nie znam Dodam z praktyki że niezłe sa duże akwaria np typ holenderski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.12.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Samo wietrzenie pomieszczeń jest skuteczne /latem-jesienią/ tylko wówczas, kiedy powietrze zewnętrzne zawiera mniej wilgoci od powietrza znajdującego się wewnątrz, jeśli jest odwrotnie trzeba stosować inne metody. Pozdrawiam. . Najskuteczniejsze wietrzenie jest zimą. Bo to zimą przy ujemnych temperaturach jest w powietrzu bardzo mało wilgoci. Latem-jesienią na ogól jest wilgotniej niż w domu, a więc wietrzenie w tych okresach zwiększa wilgotność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.12.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Samo wietrzenie pomieszczeń jest skuteczne /latem-jesienią/ tylko wówczas, kiedy powietrze zewnętrzne zawiera mniej wilgoci od powietrza znajdującego się wewnątrz, jeśli jest odwrotnie trzeba stosować inne metody. Pozdrawiam. . Najskuteczniejsze wietrzenie jest zimą. Bo to zimą przy ujemnych temperaturach jest w powietrzu bardzo mało wilgoci. Latem-jesienią na ogól jest wilgotniej niż w domu, a więc wietrzenie w tych okresach zwiększa wilgotność! Chciałoby się, aby wszyscy zainteresowani rozumieli powyższe zależności i potrafili rozróżnić wilgotność względną od bezwzględnej zawartości wilgoci w powietrzu z przeniesieniemna otaczający nas mikroklimat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 28.12.2009 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Wygląda na to, że mam dobrą wentylację. Jak przyszła świąteczna odwilż to znowu mam 70% wilgotności a już udało mi się zejść do 50%. A nie otwierałam okien. I znowu woda leje się po oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 30.12.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 U mnie wilgotność balansuje między 25 a 35% mam duże akwarium do którego co drugi dzień dolewam 1,5l wody, grzejników nie mam więc nie mam możliwości zawieszenia nawilżacza, temp w domu to ok 20-24 stopnie. Mam sporo kwiatów (może to ich wina)Myślicie że powinnam ją podwyższyć? a jeśli tak to jak to zrobić samemu (nie bardzo chcę stawiać mechaniczne nawilżacze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.12.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dobrze by było podwyższyć Ale jak, to nie wiem Kwiaty raczej podnoszą wilgotność, niż ją obniżają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 30.12.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dobrze by było podwyższyć Ale jak, to nie wiem Kwiaty raczej podnoszą wilgotność, niż ją obniżają hmmm to jaka może być przyczyna tak niskiej wilgotności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.12.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dobrze by było podwyższyć Ale jak, to nie wiem Kwiaty raczej podnoszą wilgotność, niż ją obniżają hmmm to jaka może być przyczyna tak niskiej wilgotności ? Ogrzewanie Nie mam higrometru, ale u mnie jest chyba podobna wilgotność - czuję się przez to paskudnie, jakbym cały czas kaca miała Jest tak tylko zimą, bo przez resztę roku to raczej wilgoć u mnie panuje Właśnie w celu podniesienia wilgotności zaopatruję się w kwiaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 30.12.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Dobrze by było podwyższyć Ale jak, to nie wiem Kwiaty raczej podnoszą wilgotność, niż ją obniżają hmmm to jaka może być przyczyna tak niskiej wilgotności ? Ogrzewanie Nie mam higrometru, ale u mnie jest chyba podobna wilgotność - czuję się przez to paskudnie, jakbym cały czas kaca miała Jest tak tylko zimą, bo przez resztę roku to raczej wilgoć u mnie panuje Właśnie w celu podniesienia wilgotności zaopatruję się w kwiaty No tak ale przestać grzać nie przestane i chyba nie tylko ja grzeje teraz w domu... a nie mają tak niskiej wilgotności. Czyli tak: - akwarium: mam - kwiaty: mam - rozszczelnione okna: mam - wietrze: tak co jeszcze zrobić?...czy dać sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.12.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Nie wyłączysz, ja też na pewno nie Trzeba nawilżać i już, można nawilżacze na grzejniki (nie lubię, ale...), można więcej prania robić No nie mam pomysłów więcej Jeśli jest prawidłowa wentylacja w domu/mieszkaniu i jest ono już starsze (wszystko wyschnięte), to zawsze jest ten problem zimą, mniejszy lub większy, ale jest Dlatego instytucja nawilżaczy grzejnikowych wciąż się trzyma nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 30.12.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Nie wyłączysz, ja też na pewno nie Trzeba nawilżać i już, można nawilżacze na grzejniki (nie lubię, ale...), można więcej prania robić No nie mam pomysłów więcej Jeśli jest prawidłowa wentylacja w domu/mieszkaniu i jest ono już starsze (wszystko wyschnięte), to zawsze jest ten problem zimą, mniejszy lub większy, ale jest Dlatego instytucja nawilżaczy grzejnikowych wciąż się trzyma nieźle No tak ale ja mam ogrzewanie podłogowe więc grzejników brak a misek na podłodze stawiać nie będę bo mi psy łapy w nich maczają (musiałam pieskom kupić miski na stojakach hihihi) Kurcze chyba jednak będę musiała kupić jakieś urządzenie do nawilżania grrrr może znajdę jakiś wizualnie względny bo mi design w domu zrujnuje PS Domek stoi rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 30.12.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Jak znajdziesz coś rozsądnego, to daj znać Ja wprawdzie mam kaloryfery, ale przy moim kocie wolę nie ryzykować z nawilżaczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts