Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

70% wilgotności w mieszkaniu

mia123

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pare dni temu w pracy do serwerowni wstawilem termometr z higrometrem. Nastepnego dnia z ciekawoscia zajrzalem... temperatura 26 stopnia a wilgotnosc 20%... nie wiedzialem, ze to mozliwe by tak wysuszyc powietrze, z drugiej strony tam klima chodzi non stop ;)

Klimatyzacja schładza powietrze, a tym samym na wymienniku klimatyzatora wytrącana jest wigoć i dlatego jej zawartość w powietrzu jest tak niska. Pozdrawiam.

Problem wynika głównie z powodu oddawania do zamieszkania budynków z dużymi pozostałościami wilgoci budowlanej i technologicznej. Dobrze wysuszony budynek skutecznie reguluje mikroklimat pomieszczeń. Suche ściany przyjmują okresowy nadmiar wilgoci,a po zmianie relacji klimatycznych powyższy nadmiar oddają do otoczenia. Ponadto sprawna wentylacja zapewnia odpowiednią krotność wymiany powietrza w pomieszczeniach. Tak być powinno, zakładam że w Twoim przypadku jest inaczej. Mokre - nasycone wilgocią ściany + wilgoć z tytułu bytowania człowieka + wilgotny klimat otoczenia prowadzi do skutecznego zawilgocenia całego budynku. Z kolei zawilgocenie ścian osłabia ich izolacyjność co jeszcze bardziej pogarsza sytuację. W dalszej konieczności chęć szybkiego pozbycia się wilgoci poprzez intensywne ogrzewanie prowadzi do rozwoju pleśni grzyba itp.

Skutecznym rozwiązaniem jest zainstalowanie odpowiedniej wielkości osuszacza ustawionego w górnej części pomieszczenia /pisałem o tym w jednym z postów powyżej/. W trakcie osuszania pomieszczeń należy zwrócić uwagę na zawartość wilgoci w powietrzu zewnętrznym. Jeśli ilość ta jest większa o zawartości wilgoci w pomieszczeniu należy zablokować napływ powietrza zewnętrznego. Myślę, że firmy sprzedające lub wynajmujące osuszacze mają swoich doradców technicznych i warto z ich wiedzy skorzystać. Pozdrawiam.

Wszyscy piszecie o za wysokiej wilgotności w nowych domach, u mnie chyba jest za niska 33% - mieszkamy 4 m-ce i jest suchutko, pewnie dlatego, że mamy drewniany strop i cyrkulacja powietrza jest inna :roll:

Nadmierna wilgotność w nowo wybudowanych budynkach wynika z wielu zależności; uwarunkowań zewnętrznych, budowlanych w pełnym zakresie oraz czasowych. Skoro u Ciebie jest tak jak opisujesz, to możesz mieć pełną satysfakcję w tym względzie, natomiast podwyższenie wilgotności do 50% RH stworzy komfortowy mikroklimat w pomieszczeniach. Pozdrawiam.

W jaki sposób można zwiększyć wilgotność oczywiście oprócz nawilżaczy wieszanych na grzejnikach??? Czy może są jakieś inne sposoby :roll: Nic a nic się na tym nie znam :oops:

Istnieją 3 sposoby na zwiększenie wilgotności względnej w pomieszczeniach.

1. Zniżenie temperatury ?wilgotność RH jest jej pochodną/.

2 Ograniczenie wymiany powietrza, szczególnie w okresie zimy, kiedy w powietrzu jest bardzo mało wody.

Powyższe sposoby mają charakter alternatywny czyli coś kosztem czegoś.

3. Nawilżanie - dostarczenie wilgoci do wnętrza pomieszczeń poprzez zainstalowanie nawilżaczy na grzejnikach czy umieszczenie w pomieszczeniach nawilżaczy elektrycznych w różnym wydaniu, najlepiej ze zdalaczynnym higrostatem. Pozdrawiam.

Samo wietrzenie pomieszczeń jest skuteczne /latem-jesienią/ tylko wówczas, kiedy powietrze zewnętrzne zawiera mniej wilgoci od powietrza znajdującego się wewnątrz, jeśli jest odwrotnie trzeba stosować inne metody. Pozdrawiam.

.

Najskuteczniejsze wietrzenie jest zimą. Bo to zimą przy ujemnych temperaturach jest w powietrzu bardzo mało wilgoci.

Latem-jesienią na ogól jest wilgotniej niż w domu, a więc wietrzenie w tych okresach zwiększa wilgotność!

Samo wietrzenie pomieszczeń jest skuteczne /latem-jesienią/ tylko wówczas, kiedy powietrze zewnętrzne zawiera mniej wilgoci od powietrza znajdującego się wewnątrz, jeśli jest odwrotnie trzeba stosować inne metody. Pozdrawiam.

.

Najskuteczniejsze wietrzenie jest zimą. Bo to zimą przy ujemnych temperaturach jest w powietrzu bardzo mało wilgoci.

Latem-jesienią na ogól jest wilgotniej niż w domu, a więc wietrzenie w tych okresach zwiększa wilgotność!

Chciałoby się, aby wszyscy zainteresowani rozumieli powyższe zależności i potrafili rozróżnić wilgotność względną od bezwzględnej zawartości wilgoci w powietrzu z przeniesieniemna otaczający nas mikroklimat. Pozdrawiam.

U mnie wilgotność balansuje między 25 a 35% mam duże akwarium do którego co drugi dzień dolewam 1,5l wody, grzejników nie mam więc nie mam możliwości zawieszenia nawilżacza, temp w domu to ok 20-24 stopnie. Mam sporo kwiatów (może to ich wina)

Myślicie że powinnam ją podwyższyć? a jeśli tak to jak to zrobić samemu (nie bardzo chcę stawiać mechaniczne nawilżacze)

Dobrze by było podwyższyć :roll: Ale jak, to nie wiem :roll:

Kwiaty raczej podnoszą wilgotność, niż ją obniżają :roll:

hmmm to jaka może być przyczyna tak niskiej wilgotności :( ?

Ogrzewanie :roll:

Nie mam higrometru, ale u mnie jest chyba podobna wilgotność - czuję się przez to paskudnie, jakbym cały czas kaca miała :lol: Jest tak tylko zimą, bo przez resztę roku to raczej wilgoć u mnie panuje :roll: Właśnie w celu podniesienia wilgotności zaopatruję się w kwiaty :lol:

Dobrze by było podwyższyć :roll: Ale jak, to nie wiem :roll:

Kwiaty raczej podnoszą wilgotność, niż ją obniżają :roll:

hmmm to jaka może być przyczyna tak niskiej wilgotności :( ?

Ogrzewanie :roll:

Nie mam higrometru, ale u mnie jest chyba podobna wilgotność - czuję się przez to paskudnie, jakbym cały czas kaca miała :lol: Jest tak tylko zimą, bo przez resztę roku to raczej wilgoć u mnie panuje :roll: Właśnie w celu podniesienia wilgotności zaopatruję się w kwiaty :lol:

No tak ale przestać grzać nie przestane :wink: i chyba nie tylko ja grzeje teraz w domu... a nie mają tak niskiej wilgotności.

Czyli tak:

- akwarium: mam

- kwiaty: mam

- rozszczelnione okna: mam

- wietrze: tak

co jeszcze zrobić?...czy dać sobie spokój

Nie wyłączysz, ja też na pewno nie :lol:

Trzeba nawilżać i już, można nawilżacze na grzejniki (nie lubię, ale...), można więcej prania robić :lol: No nie mam pomysłów więcej :lol:

Jeśli jest prawidłowa wentylacja w domu/mieszkaniu i jest ono już starsze (wszystko wyschnięte), to zawsze jest ten problem zimą, mniejszy lub większy, ale jest :roll: Dlatego instytucja nawilżaczy grzejnikowych wciąż się trzyma nieźle :roll:

Nie wyłączysz, ja też na pewno nie :lol:

Trzeba nawilżać i już, można nawilżacze na grzejniki (nie lubię, ale...), można więcej prania robić :lol: No nie mam pomysłów więcej :lol:

Jeśli jest prawidłowa wentylacja w domu/mieszkaniu i jest ono już starsze (wszystko wyschnięte), to zawsze jest ten problem zimą, mniejszy lub większy, ale jest :roll: Dlatego instytucja nawilżaczy grzejnikowych wciąż się trzyma nieźle :roll:

No tak ale ja mam ogrzewanie podłogowe więc grzejników brak a misek na podłodze stawiać nie będę bo mi psy łapy w nich maczają :) (musiałam pieskom kupić miski na stojakach hihihi) Kurcze chyba jednak będę musiała kupić jakieś urządzenie do nawilżania grrrr może znajdę jakiś wizualnie względny :) bo mi design w domu zrujnuje :wink:

PS Domek stoi rok :)