Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak żużlowy na budowę tarasu

adam998

Recommended Posts

Witam

Na wiosnę chcę zacząć budowę tarasu....jako moteriał chciałbym użyć pustaki żużlowe. Taras będzie miał około 1 m wysokości i właśnie jego ściany chciałbym pobudować z pustaka. Tylko mam pytanie gdyż przestrzen pod tarasem chciałbym wypełnić gruzem i ziemią jak także skarpę na zewnątrz tarasu chciałbym zrobić z gruzu a na wierzch ziemię...czy styczność tego pustaka z wilgocią i ziemią nie sprawi że po jakimść czasie zacznie się lasować lub coś w tym stylu...

Będę wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam

Witam

Na wiosnę chcę zacząć budowę tarasu....jako moteriał chciałbym użyć pustaki żużlowe. Taras będzie miał około 1 m wysokości i właśnie jego ściany chciałbym pobudować z pustaka. Tylko mam pytanie gdyż przestrzen pod tarasem chciałbym wypełnić gruzem i ziemią jak także skarpę na zewnątrz tarasu chciałbym zrobić z gruzu a na wierzch ziemię...czy styczność tego pustaka z wilgocią i ziemią nie sprawi że po jakimść czasie zacznie się lasować lub coś w tym stylu...

Będę wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam

Nie bedzie mozesz robic :D

adam998 ja zastosowałem bloczek betonowy, posadowiony na solidnym zbrojonym fundamencie z izolacją poziomą p.wilgociową. Ściana bloczków od wewnątrz i górna powierzchnia - podwójny dysperbit, na zewnątrz do wysokości cokoła folia kubełkowa a u Ciebie powinna być do samej górnej krawędzi.

Jedno jest pewne. Na każdej pionowej i poziomej powierzchni pustaka żużlowego powinieneś zastosować izolację p.wilgociową

Robiąc wylewkę na tarasie np.: z mixokreta powinno się wylać płytę ok. 10cm. (zbrojenie, dyletacja)

Dlatego też powinieneś uwzględnić ten przekrój w swoim projekcie

Powodzenia