Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WA?NE-okna z salonu na po?udnie,wejscie od polnocy

Recommended Posts

Do Camel

Jeżeli mogę prosić jako niezarejestrowany napisz jaki do fajny mały domek wyswietla się okok twoich wiadomości.

Szukam czegoś następnego...

Nie zgodzę sie że okna od południa nie dają nic w zimie.

Mam Północ zasłoniętą ścianą drugiej części bliżniaka i największe okna od południa i południowego zachodu. Zeszłej zimy był największy mróz w piekne słoneczne dni. Mój dom prawie nie potrzebował energii do ogrzania od wschodu do zachodu słońca. Przykład domu pasywnego potwierdza że opłaca się łapać słońce. Jednak powierzchnie przeszklone muszą być jak w domu pasywnym z automatyką, wtedy mogą być duże, albo trzeba wypośrodkować.

Muszę założyć od zewnątrz coś co pozwoli sie osłonić od słońca latem.

Jeszcze jedno. Ważna jest nie tyle szerokość okna co jego wysokość. Słońce samo zmienia pozycję, trzeba mu trochę pomóc w penetracji wnętrza. :roll:

NIEZAREJESTROWANY JASIO

Również postawiłam na duże i liczne okna południowe, jednak lekko zadaszone. Nie ma więc w domu przesadnego, oślepiającego nasłonecznienia czy przegrzania. Jest za to ciekawy efekt świetlny w salonie, kuchni i jadalni.Bardzo mi to odpowiada.

Od północy- tylko jedna skromna lukarna. Pod tym względem sięgnęłam prawie że ideału, tzw. domu pasywnego. :D

No, gdyby nie ta lukarna... :p

pozdr.

Również postawiłam na duże i liczne okna południowe, jednak lekko zadaszone. Nie ma więc w domu przesadnego, oślepiającego nasłonecznienia czy przegrzania. Jest za to ciekawy efekt świetlny w salonie, kuchni i jadalni.Bardzo mi to odpowiada.

Od północy- tylko jedna skromna lukarna. Pod tym względem sięgnęłam prawie że ideału, tzw. domu pasywnego. :D

No, gdyby nie ta lukarna... :p

pozdr.

ara...very good :))

• 2 years później...
W naszym przypadku niestety, bedziemy mieli wejście od południa, wjazd do garażu również. Inne możliwości nie wchodziły w rachubę ze względu na położenie działki. Bardzo mało jest projektów z tego typu rozwiazaniem. Przy jego wyborze mieliśmy przede wszystkim na uwadze to, żeby kuchnia była od północy. Okna w salonie będziemy mieli od południa i zachodu. To straszne w upalne i słoneczne dni... Będziemy jednak starali się zapobiec nadmiernemu przegrzaniu pomieszczenia sadząc blisko okien krzewy, które gubią liście na zimę. Latem liście bedą dawały miły cień, natomiast zimą nie będą ograniczały dostępu światła. Nie lubię zasłaniać okien w ciagu dnia. Jeżeli jednak okaże to się koniecznością, to chyba zdecyduję się jedynie na białe pionowe rolety, kiedyś bardzo modne...

Nawiązując do poprzednich wypowiedzi dot. okien na zachód i upału w nich do późnego wieczora, przypomniało mi się jak jeszcze w czasach studenckich mieszkałem na stancji w pokoiku o wyniarach 3.5 m * 2.7m (już wtedy miałem tendencje do obmierzania pomieszczeń :wink: ). pokój ów miał okno (1765 * 1435 - też zmierzone :D) wychodzące na zachód. okno to znajdowało się na dłuższej ścianie (tej 3,50). w któreś sierpniowe popołudnie (mieszkałem tam cały rok) temp. po całodziennym upale o godź bodajże 21 to 32 stopnie. w pokoju z drugiej strony budynku (okno od wshodu - pokój sporo większy bo 15 m - nieco ponad 25 stopni. jak się przechodziło z jednego do drugiego pokoju to niemalże szok termiczny 8) - to taka ciekawostka dla tych co chcą dawać duże przeszklenia od zchodu i południa w małych pomieszczeniach.

• 2 years później...
Do tych co mają duże przeszklenia w salonie od południa - jak sobie radzicie przy dzisiejszym upale?

ps. też będę miał duże okna 2,3x1,8 od południa i zastanawiam się czy zamontować również rolety zewnętrzne?

3 okna 3,2x2

rolety zewnętrzne dają miły chłodek :lol: