Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chotomów Grupa

mik99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Myślałam o popołudniu... może 15-16?

Pora w porządku, może nawet z godzinkę wczesniej (jeśli nie będzie zbyt gorąco)

Co do "wycieczki objazdowej" to sama nie wiem...

Jakoś ustalimy formę - argument o spoconych maluchach jest słuszny, może trzeba będzie dokładnie rozrysować rzeczywistą mapę Grupy i ustalić daty Grupowych najazdów :wink:

Pozdrawiam,

Maciek

My się dostosujemy :) O ile będziemy we 2 bo moja połowa coś się wyłamuje, chce jechać nurkować :) Ale ja sie nie dam 8) , na razie za zimna woda :-?

Tak a propos ziemi z Modlińskiej - gwoli ścisłości to nie jest przebudowa ulicy tylko w końcu robią kanalizację :roll: Dlatego Maćku ja bym tak nie patrzyła na bliskość Czajki, że dzieki temu może szybko będzie kanalizacja :( Moze raczej jakieś dyrektywy unijne to przyspieszą. Jako ciekawostkę mogę Wam powiedzieć, że swego czasu na UW podawano gmine Białołęka jako ewenement w skali światowej - ma na swoim terenie oczyszczalnię scieków a nie jest skanalizowana... jest się czym pochwalić ;)

Witam w "piękny" poranek mojego "ulubionego" dnia tygodnia :D

Czy Wam też tak szybko minął weekend? I kiedy człowiek ma sobie pomieszkać w swoim domku? :(

Nam weekend przyniósł zmywarkę i okap :D :D :D oraz drzwi do łazienki :D :D :D :D :D :D (nie pytajcie jak było bez drzwi... :wink: ).

Aha, jedzonko z grilla jest pyszne, a siedzenie na tarasie przy ogienku w grillokominku do późnej nocy jest naprawdę przyjemne.....

Maria

Aha, jedzonko z grilla jest pyszne, a siedzenie na tarasie przy ogienku w grillokominku do późnej nocy jest naprawdę przyjemne.....

Maryś.... Grrrrrr!!! :x :x :x

A poważnie - i dobrze Wam tak, widać się należało dobrym ludziom. Teraz byle nam wszystkim możliwie szybko było równie dobrze :D

A propos dobrych ludzi...

Bardzo pilnie poszukujemy dobrej niani dla naszej córeczki - 1,5 roku, wesoła, pogodna i pełna energii (więc wymaga dobrego stanu zdrowia). Naszą dotychczasową "trzecią babcię" dopadły z dnia na dzień choróbska niezapowiedziane a poważne, więc musiała nas zostawić :cry: :cry: :cry:

Lokalizacja - Tarchomin, a od początku 2006 - Chotomów.

Jeśli macie kogoś godnego polecenia - pomóżcie.

Pozdrawiam,

Maciek

Maćku, życzymy Wam (i innym Grupowiczom) jak najszybciej takich przyjemności :D :D

A póki co, można się przyłączać do nas :D

Wczoraj wydarzył się jeszcze taki mały epizodzik: siedzimy sobie leniwie po obiadku, a tu z sąsiedniej działki (ale tylko kilkanaście metrów od naszego tarasu) zerka na nas bażant :D :D :D Okazało się, że była to samica z 6 młodych :D :D :D :D Ale super!!!!!!

Co do opiekunki - "porozglądamy" się w okolicy.

Maria

Witam serdecznie nowych grupowiczów!

Na mojej budowie:

1. Mam zamontowane okna i drzwi.

1. W piątek ekipa z Solida rozłożyła instatlacje pod alarm i monitoring.

2. Hydraulicy rozłożyli kanalizację, rozprowadzili CO oraz ciepłai zimną wodę.

3. A dziś i jutro panowie elektrycy kończą rozkładanie przewodów.

4. Mam nadzieję, że pojawili się rówież dziś tynkarze zgodnie z umówionym terminem... czas pokaże bo nie dzwonili :-?

skoro tak sie chwalicie z poniedziałku to i ja cos napisze - mysle ze niektorych to moze zainteresowac:

na zalozenie KW w naszym sądzie rejonowym i wpis hipoteki czekalem od momentu złozenia wniosku przez notariusza... równo 3 tygodnie! :o

co ciekawe gdy wczesniej pytalem ile to moze potrwac padla standardowa odpowiedz "6 miesięcy".

dodam ze nikogo nie molestowalem w sprawie a tylko zgodnie z zaleceniem notarusza Roszkowskiego napisałem podanie z prośbą o przyspieszenie z uwagi na koszt ubezpieczenia kredytu (zresztą samo podanie dostarczyłem ponad tydzień po wpłynięciu samego wniosku)

Witam !!!

Wiewióra ogrzewanie ma być elektryczne z wspomaganiem kominkowym ale czekam na wycenę instalacji na bazie kominka z płaszczem wodnym wspomaganym elektryką. Jeśli opca nr 2 nie przekroczy mojego budżetu na C.O to najprawdopodobniej zdecyduję się na kominek.

UKF Niestety nie zapisałem sobie nr. telefonu do tych kolesi ale powiem Ci w tajemnicy, że jeżdżą oni kamazami i wożą ziemię z oczyszczania rowów. Żadna rewelacja, pełno korzeni, trawy i innych śmieci ale mi odpowiada. Jeśli chcesz czegoś lepszego to radzę poczekać aż będą wozili towar do zasypywania rowów. W miarę możliwości postaram się zdobyć do nich jakiś nr. tel.

Pozdrawiam

Dzięki Maxymov.

Choć sprawa ziemi nie jest jeszcze pilna, to zaczynamy o tym myśleć, bo duuuużo jej potrzebujemy: niestety na naszej działce teren opada i musimy go podnieć o jakieś 30 cm :( (choć mam nadzieję, że może nie na całości). Przy "normalnym" zakupie przyzwoitej ziemi wychodzą olbrzymie pieniądze - kilka tysięcy złotych :-?

Ostatnio ktoś nam zasugerował nieco inne rozwiązanie: zdjęcie humusu z działki, nawiezienie byle jakiej ziemi i na to z powrotem nasz humus... Jeszcze nie robiliśmy rozeznania kosztów takiego przedsięwzięcia (koszt koparki, spycharki, czy czegoś takiego...), ale wydaje się dość rozsądne, bo pod trawnik wystarczy ok. 30 cm dobrej ziemi, a pod drzewa i inne roślinki i tak kopie się doły i napełnia je dobrą ziemią.

Pozdrawiam, Maria

Ja dziś ostemplowałem dziennik budowy! Jeszcze w tym tygodniu mam zamiar usunąć humus, ale tak na dobre to roboty mają zacząć się dopiero 1 sierpnia, w sumie to już niedługo.

Przy tej okazji chciałem Was zapytać:

1) co podkładaliście pod zbrojenie ław i skąd to 'coś' wzięliście,

2) gdzie zamawialiście beton i czy jesteście zadowoleni,

3) gdzie i jakie cegły na kominy kupowaliście (producent, klasa) ?

Do zobaczenia na spotkaniu!

UKF ja właśnie tak zrobiłem. Humus piętrzy się w kilku górach na działce denerwując sąsiadów :lol: .

Koszt pracy koparko-spycharki to 80 zł/h. Żeby obrobić 1000 m2 wg tego planu myślę, że potrzeba ok 5 h pracy. W razie potrzeby służe namiarami na solidnego operatora.

Za wywrotkę tej mojej ziemii chłopcy chcieli 50 zł.

Pozdrawiam