Rocky 05.02.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Rocky tak fajnie cytujesz różne osoby w jednym poście, jak to się robi. Trzeba się trochę naklikać, otwierać 'odpowiedz z cytatem' w nowym oknie i kopiować do pisanego posta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hosse Arkadio 05.02.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Witam. Poszukuję dobrego, uczciwego kierownika budowy. Człowieka sprawdzonego, któremu można zaufać, który dopilnuje szczegółów a jednocześnie pod kątem cenowym będzie konkurencyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 05.02.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Witaj HOSSE ARKADIOCo prawda dopiero zaczniemy w tym roku budowę,ale w internecie znalazłam kilka szczegółów ,które powinna zawierać taka umowa.1.Najlepiej spisać umowę na budowę gotowego domu z wyłączeniem elementów ,które poda wykonawca np.bez tynków ,okien,instalacji itp. nie będzie mógł mówić ,że za coś jeszcze trzeba dodatkowo dopłacać.2.W umowie określić cenę za usługę(najlepiej ustalić za wykonany etep prac).3Czas trwania prac4Kary za nieterminowość5Kto sprząta po skończeniu prac budowlanych6Całą odpowiedzialność za budowę przenieść na wykonawcęResztę może dopowiedzą Ci co budowy już kończą lub zakończyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpila 05.02.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Kochani, jakis czas temu dopytywalam Was o Skierdy, ale zachecona Waszymi opowiesciami o Chotomowie, zaczelam szukac i w Waszych okolicach... Znalezlismy dzialke w okolicy ulicy Wspólnej - prawie ze na styku z Dębową....i wszystko pieknie - ale: - w niedalekiej odleglosci jest jakis zaklad - dosc spory "COOL" - nie do konca wiem czym oni sie zajmuja - czy nie sa uciazliwi - co prawda wlasciciele mowia ze nie ale jak wiaodmo im zalezy zeby sprzedac.. - jak jest z pociagami - akurat jak tam bylismy przejezdzal jakis pociag osobowy, ktory nie zatrymywal sie na stacji natomias t bardzo zwolnil i przez to nie bylo go prawie slychac...czy taka regula - czy moze jak na chwile obecna tory slabe i dlatego tak jest i moze sie zmienic?? - slyszalam tez ze wiekszosc dzialek ma przeznaczenie budowlano-uslugowe - jakie to ma dla nas konsekwencje - czy oznacza to ze jesli sasiad kolo nas wymysli np. lakiernie smochodowa to my tylko to wdychac mozemy i nic nie da sie tego powstrzymac...?? i jak z tymi pociagami jest jesli chodzi o dojazd - probowal ktos z Was?? podpowiedzcie tez co i gdzie sprawdzic - chodzi mi np o KW i WZiZt - gdzie to sie w Waszym przypadku sprawdza?? Pomozcie - ewentualnej sasiadce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 05.02.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Hosse Arkadio myślę, że w tych wątkach znajdziesz przydatne informacje na temat umowy na wykonanie stanu surowego => Umowy Fugas Etapy budowy - stan surowy otwarty - umowa z wykonawcą Umowa z wykonawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olena 05.02.2006 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Ja właśnie czytam umowę z PKOBP. Piszą, że należy właściwie udokumentować poprzednią transzę, ale nie jest wprost napisane, że wymagane są rachunki, czego bym się obawiał. Rocky Ty sie lepiej dokladnie dowiedz. Ja gdzieś czytalam/słyszałam, ze wymagają rachunków na 80% wydatków... ale moze to chodziło o PKO SA? A w innych sprawach postaram sie skrobnać jutro bo chyba zaraz muszę wstawać do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mając 06.02.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Ja mam kredyt w Millenium i wyglądało to tak, że przyszedł pan z banku (rzeczoznawca), pooglądał, popytał i poszedł. Żadnych rachunków. I sądzę, że tak jest w większości banków. Zresztą wiele osób buduje "bez papierów" i banki o tym wiedzą, więc zadawalają się ekspertyzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 06.02.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Zapadliście w sen zimowy czy co? Domy się budują, dzieci mają się rodzić, a Wy co??? Chwalić się tu proszę co u Was... No właśnie...te dzieci co się mają rodzić.....jedno z nich tak się daje matce we znaki, że nic się jej nie chce (nudności non stop kolor, plus jakieś bóle głowy..) W temacie wykończeniowym u nas sen zimowy: wykończona kasa a i czasu na drobniejsze prace brakuje. Ale ostatnio zapragnęliśmy duuuużego (coby się liczni goście wygodnie pomieścili) stołu no i .... robi się A w temacie bankowym: Multibank żądał od nas udokumentowania 80% wydatków i fotografii zrobionych prac (czasami ktoś z banku przyjeżdżał, a czasami zawoziliśmy im gotowe zdjęcia). Co ciekawe wśród tego "udokumentowania" mogły byc nasze oświadczenia, że tyle to a tyle wydaliśmy na to i na to.... Ale słyszałam, że wiele banków odchodzi od dokumentowania, a wysyłają rzeczoznawcę na kontrolę (za każdą wizytę chyba się płaci ). Pozdrowienia dla wszystkich Grupowiczów! Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 07.02.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Przedstawiciel Multibanku u którego załatwiamy kredyt mówił nam, że sam będzie przyjeżdżał i sprawdzał, jak idzie budowa. Jeszcze nie wiem, jak to będzie w praktyce, ale tak to w porządku. Tylko przed rozpoczęciem budowy trzeba będzie wziąść rzeczoznawcę, żeby wycenił nasz przyszły dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 07.02.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Znalezlismy dzialke w okolicy ulicy Wspólnej - prawie ze na styku z Dębową....i wszystko pieknie - ale: - Jeszcze nie mieszkam w Chotomowie i nie znam może zbyt dobrze okolicy, ale czy ulica Wspólna nie znajduje się w Dąbrowie Chotomowskiej? Pamiętam, że bardzo nam się podobały działki w tej miejscowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 07.02.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Kochani, jakis czas temu dopytywalam Was o Skierdy, ale zachecona Waszymi opowiesciami o Chotomowie, zaczelam szukac i w Waszych okolicach... Znalezlismy dzialke w okolicy ulicy Wspólnej - prawie ze na styku z Dębową....i wszystko pieknie - ale: - w niedalekiej odleglosci jest jakis zaklad - dosc spory "COOL" - nie do konca wiem czym oni sie zajmuja - czy nie sa uciazliwi - co prawda wlasciciele mowia ze nie ale jak wiaodmo im zalezy zeby sprzedac.. Super! Ewentualna Sąsiadko ! Trochę w dołku, ale nie szkodzi, a (po sąsiedzku buduje się mały dom, w którym na parterze ma być skepik ) Sam buduję na Dębowej i okolicę znam Cool to cichy montaż klimatyzatorów, więc bez obaw - jak jest z pociagami - akurat jak tam bylismy przejezdzal jakis pociag osobowy, ktory nie zatrymywal sie na stacji natomias t bardzo zwolnil i przez to nie bylo go prawie slychac...czy taka regula - czy moze jak na chwile obecna tory slabe i dlatego tak jest i moze sie zmienic?? Moja żona pacuje w Warszawie i korzysta z pociągów cały czas, chwali sobie szybki dojazd do centrum: 25min, na razie z Legionowa, ale od Wiosny... A biskość stacji to ważny agument Za - slyszalam tez ze wiekszosc dzialek ma przeznaczenie budowlano-uslugowe - jakie to ma dla nas konsekwencje - czy oznacza to ze jesli sasiad kolo nas wymysli np. lakiernie smochodowa to my tylko to wdychac mozemy i nic nie da sie tego powstrzymac...?? czarnowidztwo... dookoła wiele "świerzych domów" na razie bez lakierni, za to w ogró dkami pełnych kolorowych kwiatów. Czekam na nowych sąsiadów ODWAGI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 07.02.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 mik99 jaki Ty przekonywujacy jesteś! A z tym Multibankiem to ciekawa sprawa, nie mówiąc już o Millennium. Majac będziesz płacił za "wizytację" pana z banku? Na jakim poziomie są oprocentowane kredyty hipoteczne w PLN obecnie? Zależy to od długości trwania programu? Muszę się trochę zainteresować zagadnieniem, choć to i tak dla mnie pieśń przyszłości. Na chwilę obecną mam zdolność kredytową na poziomie ha, ha, ha i jeszcze raz ha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mając 08.02.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Rentako, ja już jestem od jakiegoś czasu (19.10.05) mieszkańcem Chotomowa. Moje zabawy z kredytem to dwa lata wstecz. Ale z tego co pamietam za wizyte Pana z banku trzeba było zapłacić 200zł (ale tak jest w każdym banku). Jeżeli chodzi o oprocentowanie kredytów - mimo wszystko proponuję zastanowić się nad kredytem w CHF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 08.02.2006 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Rentako, ja już jestem od jakiegoś czasu (19.10.05) mieszkańcem Chotomowa. Moje zabawy z kredytem to dwa lata wstecz. Ale z tego co pamietam za wizyte Pana z banku trzeba było zapłacić 200zł (ale tak jest w każdym banku). Jeżeli chodzi o oprocentowanie kredytów - mimo wszystko proponuję zastanowić się nad kredytem w CHF. W temacie kredytów polecić mogę mbank, powody: - szybkie tempo ropatrywania wniosków, - chyba najniższa prowizja + oprocetowanie, - wizyty przedstawicieli z banku bez koztów dla inwestora, - poza tym kwota kredytu bilansuje się z rachunkiem i płacę faktycznie od kwoty niezbilansowanej, Według mojej orientacji takiego zestawu nie ma żaden bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Proponuję odwiedziś witrynę http://www.ekomech.pl tam dowiecie się wszystkiego o filtrach a w szczegulności o odżelaziaczach wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 08.02.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Dzięki za odzew o tych kredycikach. Do mnie co rusz to jakaś agencja puka z ofertą, najczęściej Open Finance. Zachwalają, że dobierają najlepszą ofertę pod indywidualne potrzeby klienta itd. Na razie z nimi nie gadam. Przypuszczam, że prowizję też mają "indywidualnie dobraną " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpila 08.02.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Amy dzis bylismy w Expanderze i gosc zazadal od nas 100 zl kaucji ktorej nie oddaja jesli nie podpiszemy za ich posrednictwem umowy kredytowej...tak nas wpienil ze wyszlismy... Renatka - polec jeszcze jakies agencje kredytowe - bylismy rowniez w Notusie - obsluga swietna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpila 08.02.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 mik99 - dzieki za odpowiedz o Chotomowie - wszystko idzie ku dobremu - mysle ze umowe przedwstepna podpiszemy w ciagu dwoch tygodni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 08.02.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 W temacie kredytów polecić mogę mbank, powody: - szybkie tempo ropatrywania wniosków, - chyba najniższa prowizja + oprocetowanie, - wizyty przedstawicieli z banku bez koztów dla inwestora, - poza tym kwota kredytu bilansuje się z rachunkiem i płacę faktycznie od kwoty niezbilansowanej, Według mojej orientacji takiego zestawu nie ma żaden bank. Przy kredytach walutowych warto też zwrócić uwagę na różnicę między kursem kupna (najczęściej po takim kursie wypłacany jest kredyt) a kursem sprzedaży (wg którego spłacamy kredyt). Np Millenium miało (sprawdzałam kilka m-cy temu) najwyższą różnicę spośród kilku banków, co rzucało troszkę inne światło na ich wydawało się najkorzystniejszą ofertę. Pozdrawiam, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olena 08.02.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 W temacie kredytów polecić mogę mbank, powody: - szybkie tempo ropatrywania wniosków, - chyba najniższa prowizja + oprocetowanie, - wizyty przedstawicieli z banku bez koztów dla inwestora, - poza tym kwota kredytu bilansuje się z rachunkiem i płacę faktycznie od kwoty niezbilansowanej, Według mojej orientacji takiego zestawu nie ma żaden bank. mik99 popieram, miałam w mBanku kredyt na działkę. Byłam bardzo zadowolona. Niestety, byli zbyt malo elastyczni do moich potrzeb jeśli chodzi o dalszy kredyt naprawdę przykro mi bylo zmieniac bank. Kochani starajcie się nie korzystać z firm typu Expander (ja akurat w swojej niewiedzy skorzystalam) czy Open finance. Nie mówię, ze żle doradzają - ja akurat byłam bardzo zadowolona, polecili mi własnie mBank. Chodzi o to, że bank wypłaca im prowizję i ciężko jest negocjowac wtedy dodatkowe upusty To samo jeśli chodzi o klikanie w banery reklamowe w internecie czy mailach. Nie umawiajcie się na rozmowę w sprawie kredytu za pomocą kliknięcia myszką i wypełnienia formularza. Ja z tego skorzystałam zeby umówić się z DomBankiem i... nie moglam zmniejszyc marży bo jak mi pan wytłumaczył - bank musiał za to kliknięcie zapłacić prowizje w związku z czym się nie da. Jakbym przyszla "z ulicy" to pewnie zapłaciłabym o polowe mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts