manykes 15.10.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 jeszcze jedno: ktoś poszukiwał baraku... widziałem u siebie na osiedlu taki z wywieszką do sprzedania, było to w zeszły piątek więc nie wiem czy aktualne,ale warto sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 15.10.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Cześć manykes - ja buduję w Janówku I (ale tam przy stacji). Na razie to wiem kogo ci mogę odradzić, ale głośno nie będę mówić. Jeśli za miesiąc nie będziesz miał ekipy, to daj znać - być może będę mogła ci podrzucić jakiś namiar. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.10.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Cześć Nie liczyłem na tak szybką odpowiedż, tym bardziej się cieszę,że przyszła z Janówka , zaczynam lubić tą grupę.... PS:Jest ktoś jeszcze budujący w Janówku z grupy Chotomów...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 16.10.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 I może ktoś wie ile taki transport moze kosztować ? (W obrębie Warszawy) (bo może skórka za wyprawkę...) Dzięki http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72566 Też korzystałem z namiaru, który podają tam ejacz i bullish. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 16.10.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Stoję przed sporym dylematem - tzn właściwie zdecydowałem budować z betonu komórkowego ale - czy możecie wynotować mi wszystkie wady tego systemu ?? Dzięki złodziejowi wystarczy dobra piła spalinowa aby wyciąć sobie w ścianie wejście do domu - tak tu piszą niektórzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 16.10.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Robiłem wstępne (podkreślam wstępne) podliczenie w przypadku mojego domu - i wyszło mi, że budowa z BK jest tańsza właśnie o tyle. Brałem pod uwagę również cement, piach i robociznę. Jak wszystko to zliczyć to wychodzi mniej/wiecej wlaśnie tyle. Zależy to od ilości bloczków (BK wychodzi mniej bo są wieksze), nie potrzeba piachu i tych takich tam (używasz kleju) a i majster chce mniej pieniędzy - bo robota łatwiejsza. Faktycznie może 80% to przesada - ale tak czy inaczej - droższe i to znacznie. Pozdrawiam Hmm... a ja się właśnie "przestraszyłam" kleju i stosowaliśmy normalną zaprawę. Nie robiłam kalkulacji z ceramiki, jakoś nam ten BK sam z siebie wyszedł - po prostu w projekcie byl Ytong, a że BK z Faelbetu był ok 50% tańszy niż Ytong to zrobiliśmy z faelbetowskich bloczków. Wiem tylko jedno - kazdy wykonawca jakiejkolwiek instalacji (elektryk, hydraulik) woli robic dziury w BK nic ceramice To jeszcze ja: BK: - jest dokładniejszy wymiarowo, można murować na tzw. klej (czyli zaprawę cienkowarstwową, co eliminuje mostki termniczne w miejscu grubych spoin z zaprawy tradycyjnej (cecha nieistotna w przypadku ściany wielowarstwowej), eliminuje trochę brudu z budowy (mniej cementu) i zmniejsza ilość wilgoci technologicznej - ściany krócej schną (co nie znaczy: bardzo krótko); - lekki i miękki, łatwo się buduje, kształtuje, wyrabia nietypowe kształty - obróbka jak miękkiego drewna, cięcie zwykłą płatnicą; - dosyć kruchy - łatwo obłupać go w transporcie, wymaga specjalistycznych kołków do wieszania ciężkich szafek na ścianach - ale wiszą na takowych spokojnie i pewnie; - jak każdy materiał lekki źle izoluje akustycznie - na ściany wewnetrzne to kiepski wybór, IMHO najlepiej wewnątrz zastosować silikaty (na klej) lub cegłę pełną - ale to już wracamy do bardziej brudnej zaprawy tradycyjnej. - BK - o czym mało się pisze - jest podatny na niewielkie zmiany wymiarów pod wpływem niskich lub wysokich temperatur - dlatego elewację bepośrednio na BK trzeba robić albo z grubego tynku wielowarstowowego (np Quickmix ma fajny - ale i drogi - system elewacyjny na BK) albo jak na ociepleniu - klej i siatka, na to tynk cienkowarstwowy (tej metody nie poleca żaden z producentów, ale znakomicie sprawdza się w praktyce, stosują ją nawet doradcy handlowi Xelli na własnych domach). Płytki na elewacji - tylko na klej elastyczny (CM 17 itp). Ale cały ten ustęp jest naprawdę istotny tylko dla ściany jednowarstowej; - jest łatwy w produkcji, więc jest wielu tanich producentów. Polecałbym jednak wyroby markowe, choć taki Ytong - tylko na ścianę jednowarstwową (cena ); - dobry BK nie boi się wody - ma strukturę zamkniętoporową, jak styropian, więc nie nasiąknie na deszczu (choć zawsze trochę wilgoci powierzchniowo złapie); - biały jest zdrowy - lepiej unikać do budowy domu szarego, zawierającego popiół. - można kleić glazurę bezpośrednio do ściany, bez obrzutki (pierwszej warstwy tynku) - choć zużywa się wtedy trochę więcej kleju do glazury Ceramika: - Znacznie bardziej wytrzymała na obciążenia (choć już pustaki - nie tak znacznie) - ale ta różnica w przypadku domów jednorodzinnych raczej nieistotna; - Dobry murarz (trudno o takich) może wymurować ścianę na tyle ładnie, że można zostawić ją nietynkowaną (ale dotyczy to ściany z cegieł, pustaki nie są takie śliczne); - Materiał ciężki (pustaki już nie tak bardzo), więc: dobra izolacyjność akustyczna, dobra akumulacyjność cieplna (zdolność utrzymywania temperatury) - technologia produkcji wyklucza dokładną kalibrację cegieł/pustaków jak w przypadku BK - pozostaje wyłącznie zaprawa tradycyjna. - ma opinię materiału szlachetniejszego, więc niektórzy rzeczoznawcy nieruchomości wyceniają wyżej domy z ceramiki; - materiał twardy (w mniejszym stopniu dotyczy pustaków, w jeszcze mniejszym ceramiki poryzowanej, np: Porothermu) - wszystko pewnie wisi, ale wiercić trudno... To tyle Pozdrawiam, Maciek ps. Wybudowaliśmy z Ytonga 40 cm jednowarstwowo i od soboty już mieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 16.10.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Stoję przed sporym dylematem - tzn właściwie zdecydowałem budować z betonu komórkowego ale - czy możecie wynotować mi wszystkie wady tego systemu ?? Dzięki złodziejowi wystarczy dobra piła spalinowa aby wyciąć sobie w ścianie wejście do domu - tak tu piszą niektórzy sonal... bloczek tnie się łatwiej, niż cegłę - ale już ze ścianą wzmiankowany złodziej namordowałby się tak samo niezależnie od materiału. Zgodne opinie niezależnie uzyskane od policjanta z kryminalistyki i dwóch inżynierów budowlanych. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 16.10.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Stoję przed sporym dylematem - tzn właściwie zdecydowałem budować z betonu komórkowego ale - czy możecie wynotować mi wszystkie wady tego systemu ?? Dzięki złodziejowi wystarczy dobra piła spalinowa aby wyciąć sobie w ścianie wejście do domu - tak tu piszą niektórzy Decyzję wyboru BK, czy ceramika podejmowaliśmy na wiosnę, ale pamiętam, że BK szybciej chłonie wilgoć i w miarę szybko trzeba ocieplać/kończyć budowę. Naszą decyzję (wybraliśmy jednak ceramikę), jako trafną potwierdził nasz kierownik budowy, który gratulował wyboru. Może jeszcze fachowca zapytać o konkretne zalety, czy wady? Chociaż Maciek Ślimak obszernie opisał. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 16.10.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 (...) pamiętam, że BK szybciej chłonie wilgoć i w miarę szybko trzeba ocieplać/kończyć budowę. Domy z przyzwoitego BK spokojnie przetrzymują zimę bez tynku na elewacji. Nie ma rzeczywistych zaleceń co do ich tynkowania przed zimą. To odnośnie ceramiki poryzowanej (PTH itp.) Murator i producenci zalecają choć wstępnie otynkować przed zimą - ale znam domy z PTH, które zimę lub dwie przestały z gołymi muraami i nie widać śladów uszkodzeń przez wilgoć. Raz jeszcze: Każdy materiał na ściany jest dobry, każdy ma swoje wady, zalety, rzeszę fanów i grupę przeciwników. Wybór którejkolwiek technologii będzie wyborem prawidłowym (no, może poza szkieletem drewnianym... - ale to moje własne wątpliwości) - trzeba tylko wybrać pod kątem własnych preferencji. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 16.10.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Ja tak troszkę nie na temat, ale chciałam się przywitać Kupiona działeczka w Borowej Górze, start na jesień 2007- murarze już zaklepani, papierkologia w trakcie. Projekt: Lubczyk z pracowni Dom na 5. Czy może jest tu ktoś jeszcze budujący się w tamtych jakże pięknych okolicach? Pozdrawiam[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinus i Linka 16.10.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Grazia : Dzięki wielkie - temat baraku uważam za zamknięty. Twój namiar jest super: tanio i szybko. Ślimak - Gratuluje przeprowadzki ..i dziękuję za porady.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 16.10.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 od soboty już mieszkamy Maciek, to Ty takie wspaniałe wiadomości przemycasz tak od niechcenia?! To cudowna wiadomość!!! GRATULACJE!!! Niech Wam tam zawsze będzie jak w bajce. Bardzo się cieszę, bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 16.10.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam nowych forumowiczów . Cześć Teba i manykes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 16.10.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam Dziękuję za ciepłe przyjęcie Mam małe pytanko , jak radzicie sobie z dojazdem do pracy w Warszawie,ile pochłania to czasu i jakie środki komunikacji wchodzą w grę. Pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinus i Linka 16.10.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam Dziękuję za ciepłe przyjęcie Mam małe pytanko , jak radzicie sobie z dojazdem do pracy w Warszawie,ile pochłania to czasu i jakie środki komunikacji wchodzą w grę. Pozdrowienia dla wszystkich Witaj W gre wchodzą 3 środki lokomocji: - Samochód - Autobus prywatny - Autobus MZA i tak - samochód: po 7.00 robią się straszne korki w kierunku -> do W-wy. Na całej Modlińskiej i przed trasą Toruńską. Lepiej wyjechać wcześniej, niż później stać w korkach. W korku - około 1 godz. do centrum, ale nie ma reguły - jedna stłuczka i już jedziesz dwie... Autobusy: Prywatny, szybszy, cieplejszy i... droższy. W MZA wolniej. W zależności gdzie chcesz jechać, rozwinę temat Do niedawna jeżdżący autobanem i wstający o 5 rano... Tinus i Linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 16.10.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 witam interesuje mnie trasa Janówek-W-wa Gdańska , a tak na marginesie jak długo czekaliście na warunki techniczne z gazowni ,bo to co dziś usłyszałem zwaliło mnie znóg, złożyłem podanie miesiąc temu w gmine Wieliszew, następnie przesłali to do Legionowa , a teraz do Warszawy i dowiedziałem się że czeka mnie dwa miesiące czekania , najgorsze jest to że jest to ostatni papier potrzebny mi do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę.... Ps. architekt podpowiedział mi żeby spróbować wystąpić o pozwolenie a świstek dostarczyć póżniej..... Może ktoś z was praktykował takie działanie.... Co sądzicie o urzędnikach w starostwie, są przychylni czy raczej nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 16.10.2006 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Ślimak Maciek gratulacje z zakończenia budowy a jak tam 1 noc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 17.10.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Hej manykes - trasa Janówek-trasa Gdańska - mąż praktykuje niemal codziennie. Jak się wyjedzie w godz szczytu porannego to oczywiście są korki, ale powiem ci w tajemnicy że można je ominąć jadąc opłotkami, omijając Łomianki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślimak Maciek 17.10.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Witam wszystkich, w tym nowych - i ślicznie dziękuję za gratulacje manykes - dochodzi jeszcze pociąg - z tym, że dostępny z Chotomowa lub Legionowa, Jabłonna nie ma stacji. Warunki jak na polskiej kolei, wlecze się przez Żerań, bo kiepskie tory - ale wg rozkładu z Janówka do W-wy Gdańskiej jedzie 50 min. renatka - a bo ja taki skromny jestem Teba - jeśli się jeszcze nie zorientowałaś: będziesz budować się blisko Rocky'ego, a to bardzo cenna okoliczność Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 17.10.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Ja również dziękuje za ciepłe przywitanie. Jeśli chodzi o to forum to dopiero powoli się tu ze wszystkim zapoznaje i już wiem o dwóch osobach z Borowej a dziś zaczęła się zabawa z uzyskiwaniem papierów [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts