mik99 13.01.2004 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Miło powitać wszustkich nowych grupowiczów. Myślę, że nie ma przeszkód, byśmy się spotakali. Ja zgłosznie już wysłałem, zabieram żonę o ile będzie mogła (nosi w brzuchu kolejnego sympatyka naszej grupy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 13.01.2004 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Co do projektu: wybrałem projekt z muratora: Murator D53 - Spokojny http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=65 Bardzo dobrze komponuje się na mojej działce, jedank wykończenie elewacji zmnieniam, co do pokrycia dachu, to najchętniej widziałbym dachówkę cementową, blachy nie chcę, a gont pozornie tańszy, jednak dobry drogi i nie tak trwały do 15-20l at i wszystko. Buduję jeszce garaż, ale oddzielnie, takie mam uwarunkowania. Myślę, że wiosną wszyscy będziemy na własnych budowach: Ale będzie się działo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 13.01.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Peterka. ten daszek do rzeczywiscie nielichy. Dosyć duży i skomplikowany, ale... coś za coś. na pewno efektowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 13.01.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 To ja też jade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 13.01.2004 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Jak tylko ciepło będzie to na działkę zapraszam kochani, może coś pogdamy, coś uwędzimy, coś wypijemy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 13.01.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 mik!Twój tez bardzo fajny, skromny i chyba nie bardzo kosztowny.Ja teraz nie moge pochwalić się swoim, bo mam na zamówienie - konieczność, przerabiam (burze gosp.) na mieszkalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 13.01.2004 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 rogi jak się spotkamy to poogladamy, mi bardzo peterki do gustu przypadł.Jestem na etapie sądowania, gdzie co kupić? niby mam ekipę, ale nadal szukam, pożądnych niedrogich i szybkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2004 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 GG, Rogi, Peterka, AM dzień dobry, ale pogoda co? NIe bardzo wiem, jak zmienić nazwę grupy? Miłego Dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.01.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 witam, juz jestem. Niestety moge byc aktywny od 8 do 16 (internet tylko w pracy)Jestem, za jak tylko lody odpuszczą to trzeba się spotkać.Mik, mówisz, że sądujesz materiały. Z czego budujesz, w projekcie widziałem że masz bk 24 + styropian. Na ile wyceniasz budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2004 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Zdecydowane TAK na spotkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.01.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 co do nazwy to już się przyzwyczaiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2004 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Na początku, beton komórkowy koniecznnie YTONG albo HEBEL, oczywiście na spoinę ciepłochronną, bez docieplenia. W miarę zdobywania wiedzy teraz głownie praktycznej, odwiedzałem ciekawe budowy i rozmawiałem z inwestorami. Jeśli jechałem gdzieś i było coś interesującego to przystanek i rozmowa. Podczas tych wizyt z jednej strony uwagi inwestorów niektórzy mieszkali, z drugiek pod kątem błędów wykoawczych ( czytałem nie raz w Muratorze) oceniałem jakość prac. TRWOGA!!! na każdej budowie mostki termiczne błędy konstrukcyjne, brak dbałości o grubość spoiny, przemoczone nieraz bloczki do takiego stopnia, że jednemu inwestorowi spod Oleśnicy ściana wysychała przez 4 lata I dałem sobie spokój ze ścianą jednowartswową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.01.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 jaka grubosc planujesz? rozumiem że jak bez docieplania to minimum 36 cm.Nie myslałeś nad naszym polskimbk, sporo tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2004 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Tak będzie to prawdopodobie Faelbet(24), na tradycyjną spoinę plus docieplenie(10-12), tynk w zależności czy wełna to silikat, czy styropian to Akryl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.01.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Też tak zrobiłem. 24+ styropan 12 cm z frezem. Wełna kosztuje niemal drugie tyle, a ciepła przy tej samej grubości mniej, może tylko nieznacznie lepsza dyfuzja, która i tak odbywa sie głównie przez komin i rozszczelnienie okien. Wełna poza tym musi bys perfekt zabezpieczona by nie zamokła. Ma wprawdzie dużo lepsza akustykę, ale jak mieszc=kasz w cichej okolicy z dala od ruchliwej ulicy, to jak najbardziej styropian - cieplejszy i tańszy. Jak bedziesz kupował bk to kupuj najlepiej odmiane 600, albo nawet 700. Wytrzymalsze (cięższe) od odmian 300 - 500, choć zimniejsze, ale jak sie dociepla to bez różnicy, a pewnośc że się murażowi w rękach (szczególnie śwoeży) nie rozleci. Poza tym im cięższy tym lepsza akustyka, a to przy bk ważne.Przy bk 24 odmiana 600 + styropian 12 cm masz współczynnik przenikania ciepła k= 0.25. A norma to minimum k=0.3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.01.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 A jaki srtop planujesz, beton czy drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2004 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 rogi widzę, że mamy zgodność w wielu kwestaich. Strop drewniany jednak, tak w projekcie jest. Nie chcę poprawiać.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 14.01.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Proponuję już nie zmieniać nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 14.01.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Ja chcę budować z U220, ale widzę, że większość preferuje BK. A jakie stropy planujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 14.01.2004 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Witaj GG,U220 to wybór dobry, jednak Beton komórkowy taniej wychodzi, przy lepszej termice.GG mam takie pytanie: co skrót GG oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts