Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chotomów Grupa

mik99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko. Czy są jakieś opłaty przy składaniu wniosku o warunki przyłączeniowe w gazowni? Jak wygląda procedura? Podobnie jak w ZEWT?

Przy składaniu wniosku o warunki przyłączeniowe w gazowni nie ma żadnych opłat. Trzeba mieć tylko aktualną mapkę do celów opiniodawczych i czekać cierpliwie około 2 miesięcy :)

Mam pytanko. Czy są jakieś opłaty przy składaniu wniosku o warunki przyłączeniowe w gazowni? Jak wygląda procedura? Podobnie jak w ZEWT?

Przy składaniu wniosku o warunki przyłączeniowe w gazowni nie ma żadnych opłat. Trzeba mieć tylko aktualną mapkę do celów opiniodawczych i czekać cierpliwie około 2 miesięcy :)

To świetnie. Przyszły sąsiad stwierdził że i tak się podłączymy bo on i kilku innych zapłacili za rurę w ulicy i w związku rura ma tylko taką średnicę że wystarcza na zaopatrywanie tylko dla nich.

Trochę to dziwne no i chcę to zweryfikować w Gazowni.

Mam pytanko do wszystkich, którzy już budują, a właściwie kilka pytań:

1. Zleciłem w firmie Dachmur wstępną wycenę dwóch projektów celem ich porównania, ale trwa to już 3 tydzień. Czy ktoś z Was zlecał podobne wyceny swoich projektów w Dachmurze i czy faktycznie tyle trwało czekanie na wyniki?

2. Czy w okolicy są jeszcze inne hurtownie, w których można zrobić taką wstępną wycenę?

3. Spotkałem się z opinią, że warto jest zainwestować kilkaset złotych i zlecić przygotowanie profesjonalnego kosztorysu budowy. Ja z doświadczeń jakie mi zostały z generalnego remontu mojego mieszkania wiem, że mam problemy z pilnowaniem kosztów, więc może nie byłoby to takie złe - czy ktoś z Was przygotowywał taki kosztorys? i gdzie?

4. Czy ktoś z Was budował ścianę 3W z licem z cegły? Czy macie jakąś godną polecenia ekipę (zwłaszcza do tej wierzchniej warstwy)

5. Czy posiadancie w swoich domach rekuperatory, jeżeli tsak, to na jakim etapie należy projektować instalację - czy już na etapie adaptacji projektu? (pomijam kwestię likwidacji kominów wentylacyjnych)

Przed wyborem projektu zawiozłem szczegółowy wykaz materiałów na stan surowy do dachmuru aby mi złożyli ofertę na poszczególne materiały, to posmęcili że muszę mieć projekt itd i w efekcie nic nie przygotowali a poza tym i tak są strasznie drodzy. Osobiście ich nie polecam.

Generalnie ludzi bez kupionego projektu nie traktują jako swoich potencjalnych przyszłych klientów.

Ja osobiście polecam kupić kosztorys do gotowego projektu jeżeli biuro projektowe takowe oferuje. Swój projekt kupiłem z pracowni Domy w Stylu i za 160 zł kosztorys :)

Jest on bardzo przydatny, ponieważ można określić koszt budowy oraz kontrolować własny budżet w trakcie budowy oraz wykonawców.

A jeżeli chodzi o hurtownię to polecam ISOBUD oraz DARECKI w Michałowie :)

Mają naprawdę dobre ceny przy obecnym szaleństwie cenowym.

Tak, ale co jeżeli muszę wybrać z dwóch projektów? Mam przed zakupem kupić oba kosztorysy?

Pozdrawiam

Marek

:) Ten sam dylemat mieliśmy z żoną :)

My ten problem rozwiązaliśmy przelicznikiem 2000 max 2200 zł za m2 powierzchin użytkowej + garaż. I po otrzymaniu projektu i kosztorysu można powiedzieć że się potwierdziło :)

Generalnie bez szczegółowego projektu na podstawie zdjęć z internetu nikt inaczej nie oszacuje kosztów budowy.

Najtrudniej jest wybrać projekt :) A później to się buduje i tylko wieczne dylematy tą ekipę czy inną, taki materiał czy taki, trochę więcej zapłacić za rzekomo lepszy czy nie warto itd. :)

Witam,

U nas wygląda to tak: dostaliśmy kosztorys wraz z projektem.

Jednak stosowaliśmy inne materiały od tych, które znalazły się w projekcie, w międzyczasie doświadczyliśmy kilku podwyżek na materiały, doszły drobne wydatki, które w sumie stanowiły pokaźną sumę.

Czy zmieścimy się w sumie podanej przez kosztorysanta? :roll:

zobaczymy

pozdrawiam

G.

Witam,

U nas wygląda to tak: dostaliśmy kosztorys wraz z projektem.

Jednak stosowaliśmy inne materiały od tych, które znalazły się w projekcie, w międzyczasie doświadczyliśmy kilku podwyżek na materiały, doszły drobne wydatki, które w sumie stanowiły pokaźną sumę.

Czy zmieścimy się w sumie podanej przez kosztorysanta? :roll:

zobaczymy

pozdrawiam

G.

w gazowni jest bardzo prosto -przy pomocy pani tam pracujacej wypełniamy wniosek,który nic nie kosztuje ,Nastepnie wysyłany jest za pośrednictwem firmy z Legionowa do Warszawy -na decyzje czeka sie do 2-ch miesiecy.Procedura o 50% łatwiejsza niz w Energetyce.

Co do wyceny -po co latacie po Hurtowniach z jakimś niby projektem,nikt nie wyceni do aktualnych cen w dniu zaczęcia budowy.Najlepiej kupić projekt domu /do tych kosztów ,które tam podaja dolicz około 30%/,i dać ekipie ,która ma budować w stanie surowym.Najlepiej jak buduje z własnym materiałem/nigdzie nie kupicie taniej -poniewarz firma bud. współpracuje kilka lat z zaprzyjazniona hurtownią ,fabryka -i dostanie takie ceny ,na jakie Wy nie mozecie liczyć Nigdy.J słuchałem kilkunastu różnych porad na tym i innych forach budowlanych ,i doszłem do wniosku ,że nie bedę sobie zaprżątał głowy cementem, barakiem ,taczkami ,betonem , cegłami;Podpisałem umowe na budowe domu z materiałami wykonawcy -i jestem bardzo zadowolony =nic mnie nie interesuje/tylko płatnosć/=Za dom o pow.250 m2 płacę 380 tys zł w standarcie z materiałami firmy.

Mam pytanko do wszystkich, którzy już budują, a właściwie kilka pytań:

1. Zleciłem w firmie Dachmur wstępną wycenę dwóch projektów celem ich porównania, ale trwa to już 3 tydzień. Czy ktoś z Was zlecał podobne wyceny swoich projektów w Dachmurze i czy faktycznie tyle trwało czekanie na wyniki?

Dachmur zrobił nam wstępną wycenę na stan surowy i drugą na dach z więżbą.Nie mieliśmy żadnego wcześniej kosztorysu.Ilość materiałow w stosunku do tego co póżniej poszło była zawyżona.Np,max o około 800szt.Czekaliśmy około 3-4 tyg.

Najlepiej wyliczał nam właściciel ekipy budowlanej.Liczył na bieżąco i nie zostawaliśmy z nadwyżką materia.Ale wówczas mogliśmy towar zamawiać z dnia na dzień.Teraz przy tych wariacjach pewnikiem trzeba od razu na całość kupować .Jeśli jest dobra ekipa to powinna wyliczyć a nie policzy póki nie podpiszesz z nimi umowy,a nie podpiszesz póki nie będziesz miał projektu.

Wydaje mi się ,ze taki kosztorys na podstawie projektu powinien też umieć zrobić kierownik .

Co do wyceny -po co latacie po Hurtowniach z jakimś niby projektem,nikt nie wyceni do aktualnych cen w dniu zaczęcia budowy.

Nie zrozumiałeś mnie - chcę porównać 2 projekty, więc to czy ceny są aktualne nie ma aż takiego znaczenia

Najlepiej kupić projekt domu /do tych kosztów ,które tam podaja dolicz około 30%/.

Tylko, że tam podają koszty przy założeniu developerki, co ma się nijak do syst. gosp.

Najlepiej jak buduje z własnym materiałem/nigdzie nie kupicie taniej -poniewarz firma bud. współpracuje kilka lat z zaprzyjazniona hurtownią ,fabryka -i dostanie takie ceny ,na jakie Wy nie mozecie liczyć Nigdy..

Jaką masz pewność, że podzieli się rabatami z Tobą?

Podpisałem umowe na budowe domu z materiałami wykonawcy -i jestem bardzo zadowolony =nic mnie nie interesuje/tylko płatnosć/=Za dom o pow.250 m2 płacę 380 tys zł w standarcie z materiałami firmy.

Na jakim jesteś etapie? Co wchodzi w 380k, to może być mało i dużo

Piohal

To świetnie. Przyszły sąsiad stwierdził że i tak się podłączymy bo on i kilku innych zapłacili za rurę w ulicy i w związku rura ma tylko taką średnicę że wystarcza na zaopatrywanie tylko dla nich.

Już przy składaniu wniosku w gazowni możesz podpytać panią (my zawsze trafialiśmy na bardzo sympatyczne i uczynne) jak wygląda Twoja sytuacja. Być może będzie w stanie odczytać coś z map.

Wydaje mi się, że Twój sąsiad już dawno temu podłączał się do gazu. Obecnie nam i dwójce naszych sąsiadów gazownia na swój koszt dociąga gazociąg (kosz ok.22.000 zł.), a my zapłaciliśmy tylko za możliwość przyłączenia 1.200 zł.

Słyszałam tylko, że faktycznie ciśnienie gazu w gazociągu jest dostosowane do liczby odbiorców (pewnie to Twój sąsiad miał na myśli).No ale zawsze można je zwiększyć - byle tylko rura wytrzymała :D . Bądź dobrej myśli!

Może i warto ale co do tego drugiego linka to chyba tylko wycene :evil: Kupiłam dachówke od tej firmy z wyceną tego pana...

Najlepiej jak buduje z własnym materiałem/nigdzie nie kupicie taniej -poniewarz firma bud. współpracuje kilka lat z zaprzyjazniona hurtownią ,fabryka -i dostanie takie ceny ,na jakie Wy nie mozecie liczyć Nigdy.J słuchałem kilkunastu różnych porad na tym i innych forach budowlanych ,i doszłem do wniosku ,że nie bedę sobie zaprżątał głowy cementem, barakiem ,taczkami ,betonem , cegłami;Podpisałem umowe na budowe domu z materiałami wykonawcy -i jestem bardzo zadowolony =nic mnie nie interesuje/tylko płatnosć/=Za dom o pow.250 m2 płacę 380 tys zł w standarcie z materiałami firmy.

My również rozpatrywaliśmy taką możliwość. Dostaliśmy podobną wycenę na dom o podobnej powierzchni jednak gdy zaczęliśmy mówić, jakiej jakości chcemy materiały, jakich producentów to cena wzrosła o około 100 tys. :o

Poza tym uważam, że to świetny pomysł wziąść ekipę i mieć z głowy. Oczywiście ekipę, której ufa się w 100%, żeby nie okazało się, że dla cięcia kosztów dostaje się materiał gorszej jakości albo mniej stali włożą do stropu w celu zaoszczędzenia tu i tam. :wink:

Dla mnie zajmowanie się budową to czysta przyjemność, a ponieważ mam na to czas więc serdecznie polecam :lol:

pozdrawiam

Co do cen=to podałem - STANDART/czyli materiały ze średniej półki/;wg projektu cena 380tys.zł ,napewno nie zamknie sie niżej niż 600 tys.zł,po uwzględnieniu materiałów w lepszym standarcie.

=Co do jakości używanych materiałów na budowie ,to firma nie może sobie dowolnie wybierać ;buduje zgodnie z projektem i danymi co do materiałów,a nadtym wszystkim czuwa kierownik budowy,który podpisuje sie pod każdym etapem budowy ,oraz z mojej strony INSPEKTOR NADZORU,który za 3000 zł dba o moje interesy na tej budowie.Dla mnie to budowa tez przyjemność ,jestem codziennie i też sam nadzoruję,jak mam wątpliwosci odnośnie co do użytych materiałów,wykonania -dzwonie do mojego insp.nadzoru.

Co do podzielenia sie rabatami! Tego już żądać nie można,to firma i jego długoletnia pozycja na rynku daje mu te rabaty/ma swoich stałych dostawców/Nie można miec wszystkiego za pół ceny.

Piohal

Już przy składaniu wniosku w gazowni możesz podpytać panią (my zawsze trafialiśmy na bardzo sympatyczne i uczynne) jak wygląda Twoja sytuacja. Być może będzie w stanie odczytać coś z map.

Wydaje mi się, że Twój sąsiad już dawno temu podłączał się do gazu. Obecnie nam i dwójce naszych sąsiadów gazownia na swój koszt dociąga gazociąg (kosz ok.22.000 zł.), a my zapłaciliśmy tylko za możliwość przyłączenia 1.200 zł.

Słyszałam tylko, że faktycznie ciśnienie gazu w gazociągu jest dostosowane do liczby odbiorców (pewnie to Twój sąsiad miał na myśli).No ale zawsze można je zwiększyć - byle tylko rura wytrzymała :D . Bądź dobrej myśli!

Na mojej opiniodawczej jest wszsystko wyrysowane. Gdybym tylko wiedział jak to odczytać.

Witam

Natrafiłem na ten wątek przypadkiem, ku mej uciesze. Może znajdę pomoc w wyborze hurtowni budowlanej ;-) Mieszkam w Nieporęcie zaś z budową ruszam w Stasim Lesie (4km przed Serockiem) Buduje domek M02 Konkursowy z kolekcji Muratora. Jestem na etapie zakupu materiałów. Co prawda budowa ruszy na przełomie kwietnia i maja, to jednak materiał chce kupić jak najszybciej. Ceny szaleją i rosną z miesiąca na miesiąc. Postanowiłem budować z gazobetonu gładkiego na wpusty i spoinę klejową. Grubość 36cm. I tutaj pytanie, może ktoś polecić miejsce gdzie najtaniej będzie można dokonać zakupu w/w bloczków?

Dobra metę na stal, styropian i bloczki betonowe na fundament znalazłem, jednak materiał na ściany nie wiem gdzie kupić żeby zanadto nie przepłacić;-) Licząc na pomoc pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów

--

Piotr

http://www.kalmus.pl