Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chotomów Grupa

mik99

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki za namiary na hydraulika.Może ktos poleci super ekipę od mebli kuchennych.

Mam również sprawdzoną ekipę od mebli kuchennych. Ekipa jest z okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Podaję telefony (mam nadzieję, że sa aktualne) : 608-207-633, 501-241-588 Grzegorz.

Witam,

Szukam firmy z okolic do wybudowania u mnie ogrodzenia (przęsła metalowe + cegła)? Najchętniej gdyby to był jeden wykonawca. Jeżeli możecie kogoś polecić, kto mogłby to wykonać kompleksowo i dobrze, to proszę prześlijcie namiary. A jezeli znacie dobrych wykonawców odrębnie do muru i odrębnie do przesęł metalowych, to tez proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Jeśli mogę doradzić to sprawdzajcie ceny za montaż okien i porównajcie z innymi punktami, bo ceny samych okien, przynajmniej 3 lata temu były porównywalne w okolicy. Np. montaż w Legionowie w 2007r. kosztował ok 36zł. za mb a Markach ok. 18 zł. ;-) Przy dużym domu można zaoszczędzić spore pieniądze.

Witam

Na jaki koszt muszę być przygotowana robiąc ogrodzenie z klinkieru z przęsłami metalowymi (ok. 25m).

Pozdrawiam

To zależy od materiału (jaka cegła) i wykonawcy. W zeszłym roku (lato), za cegłę Wienerbergera (drążoną) pod ogrodzenie 20m zapłaciliśmy ok. 4000zł. Do tego cement pod podmurówkę, piasek (ok. 1000zł), zaprawa kolorowa lub kupujesz cement i barwnik (cena zależna od techniki). Osobiście mimo wyższej ceny polecam gotową zaprawę Kreisela. Wykonawca średnio 3zł od cegły, czyli prawie drugie tyle co za zakup cegieł (liczmy 4000zł). W zależności ile chcesz słupków tyle zakupujesz czap lub innych elementów wykończeniowych, u nas czapy wyniosły ok. 1000zł. Wykończenie murka elementami wykończeniowymi będzie droższe, można kończyć "cegłą na sztorc" i też jest ładnie.

Przęsła stalowe, w tym brama i dwie furtki - 4000zł

Podsumujmy:

- zabawy murarskie - 10.000zł

- przęsła - 4000zł

Razem ok. 14.000zł za 20m ogrodzenia.

Pomijając fakt, że pierwszy wykonawca "spartolił robotę", drugi poprawiał, cenowo wyszło nam jakby wykonywał to jeden od początku do końca.

Powodzenia! :)

Witam

Skończyłam się budować, i zajełam się terenem wokół domu

jeśli ktoś jest też na tym etapie

chętnie podzielę się i doświadczeniami

mam kilka świetnych (sprawdzonych) namiarów...

a jeśli ktoś myśli o podlewaniu ogrodowym chętnie podpowiem

suuuuper sprawa