zabina 10.12.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Mam problem, sasiad kilka lat temu wybudowal instalacje wodno kanalizacyjna przez sam srodek mojej dzialki. Dzialka wczesniej nie byla moja, dostalam ja w ojcowiznie ( co dla niektorych watek znajomy). Zgody poprzedniego wlasciciela nie bylo ( nie bylo takiej mozliwosci). Z tego co sie orientuje takie rury powinny isc o granicach, obecny stan uniemozliwia mi jakakolwiek zabudowe tej dzialki. Gdzie dochodzic swoich praw?? Moge cokolwiek zrobic??Sasiad powiedzial ze nie przelozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Rury jeżeli są to są przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjnego lub gminy. Trzeba się tam udać i sprawdzić czy to ich czy nadal sąsiada.Jesteś pewna że nie było zgody ? Czasami ludzie nie pamietają że coś podpisywali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.12.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dodatkowo bym sprawdził czy są nanienione na mapy geodezyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 10.12.2009 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Sprawdzilam wsio Zgoda byla miasta jak jeszcze dzialka byla Skarbu Panstwa. W wodociagach sprawdzilam, rury sa sasiada nie PUK-u. W tym momencie moglabym przelozyc na wlasny koszt i sie podpiac, na co ani jedno ani drugie sasiad sie nie zgadza. DUUUPA ZIMNNNNNNNNNA, mam wlasnosc i jestem ubezwlasnowolniona bo nie moge nic na niej zbudowac!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.12.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Żądaj od sąsiada wykupienia gruntów zajętych przez rury. Więcej nie napiszę bo na mnie nakrzyczałaś w wątku o pomaganiu w święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 10.12.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 nie mozesz sasiada jakos przekonac ($$$) a w ostatecznosci postraszyc sadem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.12.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 A może by tak z drugiej strony ale tu by trzeba prawnika bo nie wiem czy osoby fizyczne można pod to podciągnąć. Zawsze możesz postraszyć sąsiada, że jeśli się nie zgodzi na przesunięcie rur to wystąpisz do Sądu o ustanowienie służebności przesyłu a ponieważ rury uniemożliwiają ci zagospodarowanie działki to żądać będziesz dużo foooorsy.(sprawdz czy takiej służebności nie ma w KW - raczej nie ma) Tu podstawa prawna:' Kodeks cywilny: "Służebność przesyłu Art. 3051. Nieruchomość można obciążyć na rzecz przedsiębiorcy, który zamierza wybudować lub którego własność stanowią urządzenia, o których mowa w art. 49 § 1, prawem polegającym na tym, że przedsiębiorca może korzystać w oznaczonym zakresie z nieruchomości obciążonej, zgodnie z przeznaczeniem tych urządzeń (służebność przesyłu). informacje o jednostce tezy z piśmiennictwa Art. 3052. §1. Jeżeli właściciel nieruchomości odmawia zawarcia umowy o ustanowienie służebności przesyłu, a jest ona konieczna dla właściwego korzystania z urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, przedsiębiorca może żądać jej ustanowienia za odpowiednim wynagrodzeniem. § 2. Jeżeli przedsiębiorca odmawia zawarcia umowy o ustanowienie służebności przesyłu, a jest ona konieczna do korzystania z urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, właściciel nieruchomości może żądać odpowiedniego wynagrodzenia w zamian za ustanowienie służebności przesyłu. Art. 3053. §1. Służebność przesyłu przechodzi na nabywcę przedsiębiorstwa lub nabywcę urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1. § 2. Służebność przesyłu wygasa najpóźniej wraz z zakończeniem likwidacji przedsiębiorstwa. § 3. Po wygaśnięciu służebności przesyłu na przedsiębiorcy ciąży obowiązek usunięcia urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1, utrudniających korzystanie z nieruchomości. Jeżeli powodowałoby to nadmierne trudności lub koszty, przedsiębiorca jest obowiązany do naprawienia wynikłej stąd szkody. Art. 3054. Do służebności przesyłu stosuje się odpowiednio przepisy o służebnościach gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.12.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Lepiej wykup - odszkodowanie wsteczne za służebność przesyłu będą liczone od dnia nabycia działki. A wykup liczy się od ceny rynkowej Jedno i drugie ma na celu wywarcie presji na sąsiedzie aby zgodził się na przełożenie instalacji - swoją drogą kawał sq..na z niego, że się na to nie zgadza - dlatego napisałem od razu o rozwiązaniu siłowym, założyłem, że pokojowe rozwiązania nie wchodzą w grę. A większa presja tym większa im większe pieniądze musiałby wyłożyć sąsiad ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 10.12.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 nie mozesz sasiada jakos przekonac ($$$ Nie czaje ktos zrobil z mojej dzialki nieuzyteczny bubel i mam za to placic, kompletnie nie czaje polskiego prawa Żądaj od sąsiada wykupienia gruntów zajętych przez rury. Więcej nie napiszę bo na mnie nakrzyczałaś w wątku o pomaganiu w święta Mariusz, jesli Cie urazilam to bardzo przepraszam. Dzialka zbyt mala 800m, zeby ja jeszcze dzielic, sprzedac nie moge. Swoja droga z tego co wiem rury powinny isc po granicy, a tu jakis chyba nienormalny projektant to projektowal Dom sasiada znajduje sie na dole od str. poludniowej http://images47.fotosik.pl/236/95207fef24fe8c0bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.12.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Spróbuj zapytać tutaj:http://forum.prawnikow.pl/index.php?s=f07e5dd702b557cf551188c4cf5888e3&showforum=5to jest nietypowa sytuacja bo właścicielem rury jest osoba fizyczna a nie prawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 10.12.2009 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Lepiej wykup - odszkodowanie wsteczne za służebność przesyłu będą liczone od dnia nabycia działki. A wykup liczy się od ceny rynkowej Jedno i drugie ma na celu wywarcie presji na sąsiedzie aby zgodził się na przełożenie instalacji - swoją drogą kawał sq..na z niego, że się na to nie zgadza - dlatego napisałem od razu o rozwiązaniu siłowym, założyłem, że pokojowe rozwiązania nie wchodzą w grę. A większa presja tym większa im większe pieniądze musiałby wyłożyć sąsiad ... Sasiadem jest moja siostra, tak ta sama watek znany dla niektorych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.12.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ziabina - mam pytanie - czy ta służebność przesyłu wpisana jest w KW ? Domyślam się, że NIE - w przeciwnym wypadku notariusz sporządzający akt notarialny powinien uprzedzić Was o wynikających z tego ograniczeniach. Jeśli ZAŚ nie ma to kłania się Art 5 Ustawy o Księgach Wieczystych. Czyli tę poprzednią zgodę da się "obalić" i tu problem będzie miał sąsiad - niech ma tego świadomość .... Gorzej, jak jest - ale i tu da się coś wykombinować ... Dopiero doczytałem o siostrze, przykre to ale albo masz twardą dupę albo miękkie serce ... Wybierz jedno z tych a potem podziałamy .. PS: Twardy tyłeczek + twardy biuścik to moje ulubione zestawienie ... ale ze mnie świnia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 10.12.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Spróbuj zapytać tutaj: http://forum.prawnikow.pl/index.php?s=f07e5dd702b557cf551188c4cf5888e3&showforum=5 to jest nietypowa sytuacja bo właścicielem rury jest osoba fizyczna a nie prawna. Dziekuje bardzo tez tak zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 10.12.2009 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ziabina - mam pytanie - czy ta służebność przesyłu wpisana jest w KW ? Domyślam się, że NIE - w przeciwnym wypadku notariusz sporządzający akt notarialny powinien uprzedzić Was o wynikających z tego ograniczeniach. Jeśli ZAŚ nie ma to kłania się Art 5 Ustawy o Księgach Wieczystych. Na pewno nie jest wpisana Czyli tę poprzednią zgodę da się "obalić" i tu problem będzie miał sąsiad - niech ma tego świadomość .... Z tego co sie dowiedzialam w Inspektoracie Nadzoru Budowlanego to wystarczy zgodna poprzedniego wlasciciela i nic nie da sie z tym zrobic Dopiero doczytałem o siostrze, przykre to ale albo masz twardą dupę albo miękkie serce ... Wybierz jedno z tych a potem podziałamy .. I to i to ale dooopa juz zaczyna bolec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.12.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Z tego co sie dowiedzialam w Inspektoracie Nadzoru Budowlanego to wystarczy zgodna poprzedniego wlasciciela i nic nie da sie z tym zrobic Nie pierwszy przypadek kiedy PINB nie wykazuje się niezbędną kompetencją. Sprawa jest do wygrania - ale nie poprzez forum. Skontaktuj się z dowolnym prawnikiem - byle nie karnistą - i przedstaw sprawę. Kupiłaś działkę od miasta, brak obciążeń wpisanych w KW, po fakcie okazuje się, że pod powierzchnią działki jest infrastruktura uniemożliwiająca Tobie wykorzystanie działki zgodnie z pierwotnym zamierzeniem. Tu po prostu niedopilnowano formalności - taka zgoda powinna zostać zapisana w KW jako służebność przesyłu.A to, że ktoś "zapomniał" dopełnić dzieła działa akurat na Twoją korzyść .. Ty przed zakupem nie musisz zaglądać w mapki a wyciąg z KW mieć musisz ... Sprawa do wygrania acz czasochłonna. Lepiej przekonać siostrę, że jej sytuacja nie jest tak mocna jak się wydaje i być może nie warto sobie robić złośliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 10.12.2009 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 . ..kupiłaś działkę od miasta... Dostalam od ojca w darowiznie. W czasie gdy sasiad sie budowal dzialka byla niczyja, a dom ktory stal na niej mial kilku spadkobiercow. Po pewnym czasie dom zostal mojego ojca (spadek) i automatycznie przeszla tez na niego dzialka. Podzielil ja na pol i polowe dostalam w darowiznie. Tamta dzialke ktora ma siostra - dostala ja wczesniej od rodzicow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.12.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Nie ma znaczenia, jak był podział powinna być KW założona a w niej wpisane wszelkie obciążenia. PS : Nie chce mi się logować na fp - dopisz tam koniecznie, że w KW nie ma wpisanych żadnych służebności. TO jest najważniejsza informacja w tym wszystkim ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.12.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Działka Twoja, ale rury TEORETYCZNIE są ich. KC: Art. 191. Własność nieruchomości rozciąga się na rzecz ruchomą, która została połączona z nieruchomością w taki sposób, że stała się jej częścią składową. Ja bym postąpił tak: 1. Ogrodzić działkę – bezwarunkowo! 2. Zgłosić wykonanie przyłączy dla siebie i dla budynku sąsiada 3. Po wykonaniu przyłączy wezwać sąsiada do wpięcia się w nowe przyłącze – ewentualnie dokonać tego samemu, oczywiście na terenie swojej działki. 4. Jak będzie „fikać” podeprzeć się KC: Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.12.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Czyli na noże A nie lepiej najpierw lekko postraszyć kosztami A rada Siwego brzmi rozsądnie i jest jednym z kilku możliwych scenariuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONIKA PóLKOWSKA 10.12.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Przez moją działkę też idzie rura doprowadzająca wodę do osiedla i fabryki. żeby postawić dom (na rurze ) potrzebna była zgoda właściciela rury czyli dyrektora fabryki, nie wyraził zgody , lub uzbrojenie rury też się nie zgodził .Samemu uzbroić duży koszt. Przesuneliśmy dom poza rurę i dostaliśmy zgodę na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts