Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo proszę o wypowiedź osoby, które budowały, bądź przymierzają się do budowy któregoś z domów autorstwa tej właśnie pracowni. W jednym z postów przeczytałam, iż projekty mają dużo błędów, ale autor nie podał szczegółów, więc nie wiem co mam o tym myśleć.

Bardzo podoba mi się projekt Agnieszka w zmniejszonej wersji, nie mogę znaleźć innego, który pasowałby mi w równym stopniu, dlatego wszelkie informacje są dla mnie bardzo wazne.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trudno powiedziec - widzialem projekty pochodzace z kilku innych pracowni - z tego co pamietam zawieraja mniej wiecej to samo, ale nie mam dobrego porównania - to było dawno. Ten projekt zawiera m.in. zestawienie materialowo-kosztowe i zestawienie kosztów robocizny. Rysunki szczegołów konstrukcyjnych (nadproża, wieńce, schody, itp) wykonane "recznie" - zawieraja sie na 2 stronach A3, w sumie kilkanascie rysunkow.

Podstawowe rysunki są, nie rzuciło mi sie w oczy aby czegoś brakowało, Czy wszystko sie zagadza?- wyjdzie dopiero przy budowie, mam nadzieje ze majster nie bedzie klął że cos sie nie zgadza, nie może czegoś znaleźć czy doczytać.

Znalazłem pewne nieścisłości w wizualizacji m.in. na przekroju poprzecznym kalenica nad garażem jest niżej od szczytu "lukarny" nad wejściem, natomiast na rysunku wizualizacji elewacji frontowej jest odwrotnie.

jak znajde cos nowego to napisze

• 2 weeks później...

ave!: No i mam stan surowy.

Owszem jest troche niedociagniec:

- kosztorys to abstrakcja, ale chyba kazdy projekt tak juz ma.

- niezgodnosc projektow instalacji z projektami wnetrz np. lazienka nie ma zaprojektowanej kanalizacji.

- ciemny korytarz na poddaszu (brak dostepu swiatla przy zastosowaniu pelnych drzwi do pomieszczen)

- przerobka dachu pod lukarna od strony wejscia

Mnie jednak to nie odstraszalo.

Po prostu instalacje elektryczna i wodna i co, kazdy wykonawca bedzie projektowal w ramach ceny, tak ajk mi bedzie pasowalo.

Oswietlenie korytarza i klatki schodowej to zastosowanie dodatkowego swietlika tunelowego.

Ceny materialow i robocizny, mialem ustalona stawke za postwawienie domu w stanie surowym i dachem, wiec mnie ceny poszczegolnych robot nie interesowaly. Materialy i tak kazdy szuka po skladach gdzie oferuja najtansze. Nie ma idealnego skladu.

Aha, do minusow musze dodac, ze jest czesto utrudniony kontakt z p. Gasiorowskim. Mily, mlody czlowiek z marketingowo dobrym podejsciem, ale jednak czasem dochodzilo do "powaznych" rozmow, kiedy zawalal terminy, lub "znikal".

Podsumowujac, na razie nie jestem wybitnie zdegustowany. Lubie funkcjonalnosc projektu.

Przegladalem tysiace projektow i akurat Agnieszka mi i zonie podpasowala od pierwszego spojrzenia.

buduje pod warszawa.

Czy możglibyśmy z żoną obejrzeć Wasz "stan surowy"? Przymierzamy się do budowy i zastanawiamy się pomiędzy Agnieszką z MG Projekt a Bolkiem z Dominanty. Zobaczenie" na własne oczy" z pewnością mogłoby nam ułatwić decyzję.

BS

• 1 month później...